Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 30., vasárnap

Vendégváró előétel: libatepertős-kétsajtos leveles pogácsa










A vendégfogadásban is vannak fokozatok. Van, amikor a vendégek különböző ízlésének kell megfelelnünk. Van, amikor pedig jó étvágyú, jó ízlésű, kiváló szakács vendégkörnek. Ilyenkor már a menü tervezése is fogas kérdés: legyen a vacsora elegáns, vagy legyen különleges, vagy legyen egyszerűségében nagyszerű?
Az utóbbit választottam. Legutóbb hasonló társaságnak konyakos kacsamáj pástétomot, tatárbifszteket, Wellington bélszínt készítettem.
Most valami egészen más témakör volt a szándékom. Magyaros, évszaknak megfelelő menüsorra törekedtem, így egy újabb leveles pogácsa mellett döntöttem előételként. A főétel egészben sült ropogós malaccomb, édes-savanyú párolt káposzta, zöldséges-gyümölcsös tepsis burgonya és mákosguba volt. Erről legközelebb számolok be.

Számtalanféle saját fejlesztésű leveles pogácsámat mutattam már be, meg kell mondanom, ez a pogácsa sem vall szégyent a sorban.
1 kg bőrös libahájat sütöttem ki, hiszen a zsírjára, és a tepertőre is szükségem volt. 8 dl libazsír és 15 dkg tepertő lett belőle.
A tepertőt ledaráltam, sóztam, frissen őrölt borssal fűszereztem.
Leveles pogácsám alaptésztájában mindössze a vajat helyettesítettem libazsírral.

50 dkg átszitált liszt
1 dl langyos tejben, 1 teáskanál porcukorral megfuttatott 3 dkg élesztő
3 dl zsíros, lecsöpögtetett tejföl
2 tojássárgája
8 dkg libazsír
3 teáskanál só

Összeállítottam a tésztát, letakarva hagytam 10 percet pihenni. Alaposan megdagasztottam a tésztát és 50 percig kelesztettem szobahőmérsékleten.
Kinyújtottam 1 cm vastagra, megkentem vékonyan libazsírral, megszórtam a tepertő felével és meghajtottam. Fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ezután mindig ebben az iránnyal szükséges hajtani a tésztát. Letakartam.
20 perc múlva kinyújtottam 1,5 cm-esre. Megkentem libazsírral és megszórtam 5 dkg finomra reszelt enyhén füstölt sajttal. Meghajtottam a tésztát. Letakartam.
20 perc múlva 2 cm-esre kinyújtottam a tésztát, megkentem libazsírral, megszórtam a maradék tepertővel és utoljára meghajtottam.













30 perc múlva 2,5-3 cm-esre kinyújtottam, éles késsel berácsoztam a tészta tetejét és most nagyobb, 5 cm-es formával kiszaggattam a pogácsát. A hulladékból finoman rózsákat formáztam, hiszen ezt a tésztát nem lehet újra gyúrvaformázni.
A pogácsákat egy teáskanál tejjel kikevert tojássárgájával megkentem és durvára reszelt gouda sajttal gazdagon megszórtam. Összesen kb. 10 dkg sajtot használtam ehhez fel.
200 C fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöttem az első tepsi pogácsát, a másodikat 17 percig, a 10 perctől 190 C fokon.









Forrón, langyosan, hidegen, minden állapotában isteni ez a fajta pogácsa. Éjszakára elfelejtettem lefedni a pár darab maradékot, viszont a zsírtartalom miatt friss és ropogós maradt. Elképesztő.





Örülök annak, hogy meg bírtam állni, és nem faltam fel a libatepertőt amikor kisült, hiszen akkor ez a pogácsa nem készült volna el. Komoly kísértésnek voltam kitéve.
Nagyon nagy kár lett volna érte. Aki nem hiszi, járjon utána! :)

8 megjegyzés:

  1. Kérlek látogass el hozzám, van számodra itt valami:)

    VálaszTörlés
  2. Hihetetlen szépek és guszták a pogácsáid:-)

    VálaszTörlés
  3. Csamm-csamm-nyamm-nyamm-hakapeszik_Móricka :-)

    Idáig képzelem az illatát, ízét :-)))

    Mennél többféle sajt van benne, annál inkább í:-D

    VálaszTörlés
  4. Hű ez nagyon ütős, szívesen ennék belőle

    VálaszTörlés
  5. Pogácsaféle nem épp a kedvencem, de ezt... ezt nagyon megkívántam.

    VálaszTörlés
  6. Skandikamera: Egyszer mesélhetnél a kedvenc ételeidről a rókagombán kívül! :)
    Nem csodálom, hogy megkívántad, szó, ami szó, csinosak!
    :)

    VálaszTörlés
  7. Hűűűű, ezt muszáj lesz megcsinálnom!!!:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails