Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 8., vasárnap

Cigánypecsenye - főtt-sült héjas krumpliágyon, kakastaréjjal






Ez is egy gyors felindulásból elkövetett vacsora volt. A sarki henteshez szaladtam el 6 ujjnyi szelet tarjáért hozzá. Már régen terveztem, hogy készítek egy jó cigánypecsenyét, most csak úgy adta magát. Sok pocsék cigánypecsenyét ettem már életemben, ezért étteremben mindig rákérdezek, hogy miből és hogyan készítik, hogy ne érjen csalódás. Természetesen nagyszerű cigánypecsenyékkel is volt már dolgom, de a sajátomnál finomabbal nem.

Hozzávalók 6 adaghoz:

6 szelet, egyenként legalább 15 dkg-os tarja
1,8 kg sárgaburgonya
3-3 nagy fej makói vöröshagyma és lilahagyma
6 dundi gerezd fokhagyma
6 db 0,5 cm vastag szelet húsos szalonna
liszt, fűszerpaprika, só, bors

A vastagabb tarjaszeleteket mindkét oldalán fólia alatt enyhén kiklopfoltam. A fokhagymát átnyomtam, megsóztam és krémesre kevertem. A húst sóztam, borsoztam majd megkentem vékonyan a fokhagyma krémmel. Hagytam, hogy átjárja a fokhagyma a húst, addig előkészítettem a zöldségeket.


A krumplit héjában majdnem puhára főztem. Közepesen vastag karikákra vágtam még melegen és forró olajban szép barnára sütöttem. Papírtörlőre szedtem, majd leraktam a cserépedénybe. A hagymákat megtisztítottam és felkarikáztam. A szalonna szeleteket 1 cm-ként beirdaltam és forró serpenyőben egy kicsit mindkét oldalán elősütöttem, majd tálra szedtem. Kevés lisztet elkevertem egy evőkanál fűszerpaprikával. A hús szeleteket megforgattam benne és közepesen erős tűzön, a szalonna zsírját kevés libazsírral kiegészítve, néhány perc alatt, mindkét oldalán szép pirosra sütöttem. Két adagban sütöttem a húsokat, a második adagnál pótoltam a zsiradékot. A kisült húsokat tányérra szedtem.


A visszamaradt zsiradékban megpirítottam a hagymát, majd a krumplin elrendeztem. Befedtem a hús szeletekkel és mindegyikre egy-egy elősütött kakastaréjt helyeztem. 180 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt átsütöttem, a szalonna ropogós, a húsok szép pirosak és porhanyósak lettek. A hagyma és a krumpli nagyszerűen összeért a sütés hatására a cserépben. Azonnal, forrón a cserépben tálaltam fel.





















Hagyományos ízeket varázsoltam a vacsora asztalra, mégis a cserépben sült, hagymás-héjas burgonyával nagyon is különleges és ízletes végeredményt kaptam.

6 adag készült, mert számítottam másnap a maradékra. Újra melegítve is nagyon finom volt.

9 megjegyzés:

  1. Ez rettenetes! Iszonyatos kínokat élek át, ahányszor meglátogatlak! Ha éhes vagyok azért, mert még éhesebb leszek, ha meg nem vagyok éhes, az leszek biztosan. Pedig nem vagyok egy nagyevő, de Nálad bármit megennék!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nekem is kedvem támadt cigánypecsenyét készíteni,és a Te receptedet választottam.A krumpli ha lehet másnap még jobb volt így elkészítve.Köszönöm

    Andi

    VálaszTörlés
  3. szia,
    a cserepet vizbe martottad elotte?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a receptet, elkészítettem a leírásod alapján!
    Íme a végeredmény: http://postimg.org/image/pqvxn8kk5/
    Sajna a szalonnák kicsit satnyák lettek, nem volt itthon túl sok belőle.

    VálaszTörlés
  5. Isteni finom.többször elkészitettem màr!

    VálaszTörlés
  6. Isteni finom.többször elkészitettem màr!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom sokszor megcsináltam már!!

    VálaszTörlés
  8. ha nem főzöm előre a krumplit csak megsütöm, úgy is jó?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails