![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpBhy777mlcmNPsvJMbKcH-_ZpEkO2a6w6QP_vAByld9zWTKm05cB4KF0tMjyO4sTTczGW5PaCBGDFDarMAE57OQCCHVxxZLjKsUkVErX7FAFei8JoZjCGXXTz-r894nUAGPZ4EWrxz6g/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+037.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0_XBWW3cMCkEANsAUrniTLtXi552XmJDpBX-qGA_sIO0YHDXbqb4DbDp0m9CnmAZrGepOnlF2R5JH9Hm3D-r7AKkZNRNhVQ43lZk1dWx4LaK-Wfsp8YPUb9DbiQGlyn7wouPN08qKQ8Q/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+046.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9s6kwz_ICtirtAvRXxhW889XgqpghhMfmm-GdewsUPTbP7g5Xo3a1yaimX1cFNdRzkXXIxBXqFPGeRQehYr7Eo2PWS59rSly22A_rlbO_33314kKwN-03qMTNO1SYouIFy99g2u3tK54/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+049.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYCIVHPLr-OAzTIYzFPcFgSY1t1uSgzZw1RFp-6LI5eMZR4zbNVcQiSBh1-VOBE4MJDLpLnzc2tRiubG71EO4PpXWBQCFINLwnH0kgkeau1ajejjb-zISZY2U1ScsqpcujWTEeVrwHsfQ/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+052.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjA_bTPTbnve7mDzTD4QnwkltUBVVkZsO7Tp_xUZAYvOpnMWHthFlVMw3h5Yt3Dj6aFUxv07DuNmZXC7WHyUAPHrtaDpO8upEcNg6IJ3x01fktxMtVCAMjeEiJBRaekQEarU-IQlhxvbuQ/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+068.jpg)
Az olasz hetek záróakkordjaként sütöttem ezt a pogácsát. Parmezános grissiniben gondolkodtam először, no, de az én magyar gyomrom hazabeszélt.
Uzsonnára szántam a pogácsát, így nem készítettem belőle „teljes” adagot, 35 dkg liszthez mértem a többi hozzávalót. Összeállítottam a tésztát:
35 dkg átszitált finomliszt 2 teáskanál sóval elvegyítve
0,8 dl langyos tejben, csapott teáskanál cukorral megfuttatott 2 dkg élesztő
2 dl zsíros tejföl
2 tojássárgája
5 dkg libazsír (vagy vaj)
1 teáskanál oregánó
1 mokkáskanál frissen őrölt zöldbors
A kenéshez 2-3 evőkanál olvasztott libazsír vagy 3-5 dkg vaj
20 dkg pizza mozzarella finomra lereszelve és egy csokor friss bazsalikom levél szalagra vágva a hajtogatáshoz 5 dkg a szóráshoz és annyi frissen reszelt parmezán, amennyit a végső szóráshoz megkíván, 1 tojásfehérje a kenéshez
Amikor összeállítottam a tésztát még nem dagasztottam meg, csak 10 perc múlva. Kedves, simulékony és együttműködő tésztát kaptam, öröm volt vele dolgozni. 30 percig kelesztettem konyharuhával letakarva huzatmentes helyen.
1 cm-esre kinyújtottam, megkentem olvasztott libazsírral, majd megszórtam a reszelt mozzarella 1/3-ával. Meghajtottam, fentről lefelé, lentről fölfelé, majd balról jobbra, jobbról balra. Ezután mindig ebben az irányban és sorrendben kell meghajtogatni a tésztát. 20 perc elteltével újra kinyújtottam, megkentem, megszórtam a sajttal, és a friss bazsalikommal, utána meghajtottam a tésztát. 20 perc múlva ismét ugyanígy jártam el.
Újabb 20 perc elteltével kinyújtottam kb. 3 cm magasra a tésztát, haránt irányban berácsoztam éles késsel, megkentem felvert tojásfehérjével, megszórtam először a mozzarellával, majd annyi parmezánt reszeltem rá, hogy befedje az előző réteg sajtot. 4 cm-es szaggatóval kiszaggattam, a hulladékot pedig nem összegyúrtam, ha nem rózsára formáztam, úgy, hogy a sajt maradjon felül.
Uzsonnára szántam a pogácsát, így nem készítettem belőle „teljes” adagot, 35 dkg liszthez mértem a többi hozzávalót. Összeállítottam a tésztát:
35 dkg átszitált finomliszt 2 teáskanál sóval elvegyítve
0,8 dl langyos tejben, csapott teáskanál cukorral megfuttatott 2 dkg élesztő
2 dl zsíros tejföl
2 tojássárgája
5 dkg libazsír (vagy vaj)
1 teáskanál oregánó
1 mokkáskanál frissen őrölt zöldbors
A kenéshez 2-3 evőkanál olvasztott libazsír vagy 3-5 dkg vaj
20 dkg pizza mozzarella finomra lereszelve és egy csokor friss bazsalikom levél szalagra vágva a hajtogatáshoz 5 dkg a szóráshoz és annyi frissen reszelt parmezán, amennyit a végső szóráshoz megkíván, 1 tojásfehérje a kenéshez
Amikor összeállítottam a tésztát még nem dagasztottam meg, csak 10 perc múlva. Kedves, simulékony és együttműködő tésztát kaptam, öröm volt vele dolgozni. 30 percig kelesztettem konyharuhával letakarva huzatmentes helyen.
1 cm-esre kinyújtottam, megkentem olvasztott libazsírral, majd megszórtam a reszelt mozzarella 1/3-ával. Meghajtottam, fentről lefelé, lentről fölfelé, majd balról jobbra, jobbról balra. Ezután mindig ebben az irányban és sorrendben kell meghajtogatni a tésztát. 20 perc elteltével újra kinyújtottam, megkentem, megszórtam a sajttal, és a friss bazsalikommal, utána meghajtottam a tésztát. 20 perc múlva ismét ugyanígy jártam el.
Újabb 20 perc elteltével kinyújtottam kb. 3 cm magasra a tésztát, haránt irányban berácsoztam éles késsel, megkentem felvert tojásfehérjével, megszórtam először a mozzarellával, majd annyi parmezánt reszeltem rá, hogy befedje az előző réteg sajtot. 4 cm-es szaggatóval kiszaggattam, a hulladékot pedig nem összegyúrtam, ha nem rózsára formáztam, úgy, hogy a sajt maradjon felül.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZlPAiLbGh-GZxdw5tsZrtFhkghgfGQlqSli-yKLej2orWgHe1-M8BmYG8VH8bgvCxrCNKny7gZ-3-190CkP2nmruvPePzxX68oia1_54fyKA-SJoATx5KfDvSojX-SF5WwfzA7h6VNng/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+002.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLe8_eeBNmIeDdwl5UL4rNYagvdy70y0K4411Ziz7vBA9iNFthHY-kQjLQq5UFFLCfMYbSEnwKQ7oVRofaz3XfA-_jtk1ww_nMTYQ6HOxOARs_smvEdzOO1EVPq621B04TVvqMSavjm-Q/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+005.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgr4Yg51CU4hvu_P_eTAxexolhJIUbQUcI4oor0WbdpCw2GbtVe6f1gAST2LeX9qfldRbf1s0be1Xw0WPLy4uslRmoASml7ndMgrg49nKuQi2qemMnk4cuS-k2e5-n7me4HnPvaoFFAS8k/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+010.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEho0n6WvClX5lpoDu_-5lvOrK7lQsceu6XchL8O_KzOAvvVZEfsrDCCinTYZD8bLK7lZKjgIdpjZMDZjzd8z0QPcfVEQ5hpziAlkZeYC-9FvmlLafqLefAw_5gfs0soBG4qioyX8j0hS3w/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+018.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3oedvKAlHLiwZdvwi-Z_JQk1teQqItSJE3KO5n34q9SdN-GofRxHeM9fbbaLk0VOVt7qhWRcrnnUAOt8mGPSTDPoXqLJ5s_vyU7nb50zVco2VmtgfkxrSfroCAeEGl2xRYIxSP9XOzMQ/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+022.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEz2ajZIjE4it0P1bFUNhGqdknQ3DwvytY1qHmUMHBG6tay07nSITlXEr7vfZa5kj8Vw70kJOTlzBykQqOgBp7vIpwSHtdZE8QIYj3D3hTwjSgK4B-IayIxqpIJfSJXLRfqJ_0jZ0_qtY/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+025.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGURLE4wDg_L3IPlj4zIPmwGeJX-W9SYagniR9dUSyNSG1FSWbGU0Grnbwtgx1wY2kOFOPVJGM2RphjgLFK-_cBBkp0wr87JjKElI_bhYR9ZVkEjEkHJfJpSdRl01K21pUh3N5028E-1Q/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+028.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHJUs3oc-3aA_to2Z_KpHYJVqHfKMOFG_oTNsiiIkJebWNsz0_pbSsyoFY8_XnE0WSVT1vwIrsHmBgitSDJu_Mfrq8Rj7rzeS7v6I9Ng7tzkbOCtC4-fZRHswStWFJ5k2CkFI4KUbkV1E/s400/2011+m%25C3%25A1jus+4.+033.jpg)
20 percig pihentettem libazsírral vékonyan kikent tepsiben, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütöttem. A 2. és 3. tepsinél 190 C fokra mérséklem a hőt, hogy ne piruljon olyan gyorsan a sajt a tetején.
50 db pogácsát kaptam a fenti mennyiségből.
A mozzarrella kevéssé aromás sajt, viszont nagyon kellemes kísérője az olaszos fűszereknek, a parmezán nem harsog a pogácsában, de nagyszerűen végzi a dolgát, mert a fűszereket és a mozzarellát egységbe fogja.
Ismét egy újabb leveles pogácsa variációt sikerült megalkotnom, ahol az újszerű ízek rendkívül összehangoltan működtek a hagyományos technológia stabil alapjain.
50 db pogácsát kaptam a fenti mennyiségből.
A mozzarrella kevéssé aromás sajt, viszont nagyon kellemes kísérője az olaszos fűszereknek, a parmezán nem harsog a pogácsában, de nagyszerűen végzi a dolgát, mert a fűszereket és a mozzarellát egységbe fogja.
Ismét egy újabb leveles pogácsa variációt sikerült megalkotnom, ahol az újszerű ízek rendkívül összehangoltan működtek a hagyományos technológia stabil alapjain.
Ez a pogi nagyon guszta lett! Micsoda finom illata lehetett amikor sült!
VálaszTörlésImádom a pogácsákat, ez most jóóól elmentem magamnak:)) Köszi!
VálaszTörlésEbgedtessék itt is megjegyeznem: pazar!
VálaszTörlésEgyszerűen gyönyörűek!:-)
VálaszTörlésMost készült el és nagyon fini lett! *.*
VálaszTörlésIgaz a parmezán és a zöldbors kimaradt, de nagyon nagyon jó lett! =))
Ismét köszönet egy nagyszerű receptért! =)
Üdv
Judit