Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 4., szerda

Kétféle cheddar sajttal és parasztsonkával töltött csirkemell cornflakes bundában színes zöldségekkel, krumplipürével, gravy mártással











Újra egy olyan étel, melynek a meghatározása, címe, bonyolultabbnak tűnik, mint elkészítése. Nálam az efféle ételek a pikk-pakk kategóriába tartoznak, különösen, ha okosan készültem rá elő.
A húsvét miatt kicsit széttagolódott a tanyasi csirke felhasználásával készült életsorom, ezért igyekszem most ennél a posztnál összefogni.
„Vettem két szép baromfi jószágot Julikától, egy kétkilós csirkét és egy jó másfél kilós kakaskát. Már vásárlás előtt szétdobtam agyban a jószágokat, három főfogás és egy tartalmas leves készül belőlük. Hogy borzoljam a kedélyeket, a főfogások nem lesznek hagyományosan magyar ételek, demonstrálandó, hogy a jó falusi jószág nem csak paprikás csirkéhez való.
Csipesszel alaposan áttisztítottam a baromfikat, nem volt nagyon könnyű dolgom, mert sötét tarka tollúak voltak. Szétbontottam őket, a melleket és a felső combot lebőröztem, kifiléztem.
A fejek, a lábak, a mell és a felsőcomb csontok és bőrök, valamint a zúzák, szívek mentek az alaplébe.” Ezt a részt a Hagyományos magyar ételek falusi alapanyagokból: csirkeragu leves posztomból ollóztam ide.


Így végül a két tanyasi baromfiból már „csak” a 4 szép mellfilé várt a feldolgozásra.





Mindenképpen göngyölni akartam és némi nemzetközi íz vonalat be akartam az ételbe építeni. Úgy 5 dkg vegyes cheddar sajtot durvára lereszeltem, fele világos, fele vöröset. 2-3 dkg pácolt nyers parasztsonkát apró kockára vágtam és a sajttal elkevertem. Nem fűszereztem, mert a paraszt sonka és a cheddar sajt eléggé intenzív ízekben ötvöződnek, a látvány és az enyhe íz hatás miatt inkább egy kis apróra vágott snidlinget tettem még bele.

A melleket frissentartó fólia közé tettem és kíméletesen mindkét oldalán kiklopfoltam szép vékonyra.






A csirkemellet a Kentucky rántott csirkénél összeállított és jól vizsgázott fűszerkeverékkel fűszereztem és ugyanezt a bundát készítettem elő a göngyölt csirkemellhez.

1 tk oregánó

1 tk morzsolt kakukkfű

1 tk fokhagyma granulátum

1 ek édes fűszerpaprika

2 tk chilipor

csipet fehérbors

2 tk só

1 tk morzsolt tárkony

1 tk majoránna

Egy csavart (ropogós, tejes) kifliből frissen készült morzsát és 20 evőkanál (robotgépben) összetört cornflakest és a maradék fűszerkeveréket elvegyítettem. A Kentucky rántott csirkéhez készült morzsa maradékát használtam fel a göngyölt csirkemellekhez.Tanyasi tojást felvertem, enyhén sóztam. Liszt, tojás, morzsa sorrendben paníroztam a sajtos-sonkás töltelékkel felgöngyölt csirkemelleket.

Francia krumplipürét készítettem. Sós vízben, héjában sárgaburgonyát főztem, forrón lehúztam a héját és összetörtem. Tejszínt vajjal felforraltam, és apránként a tört krumplit habosra kevertem vele. Szerecsendióval, gyömbérrel, sóval és borssal ízesítettem.

Előkészítettem a színes zöldségeket a grill zöldséghez. Az előző nap készült hús és zöldség nyársakból maradt zöldségeket használtam fel: cukkínit, gombát, lilahagymát, piros húsú paprikát. A zöldségeket felszeleteltem.
A gravyhez ugyancsak az előző nap készült hús és zöldségnyársak pecsenyelevét használtam fel. Nem passzíroztam bele külön zöldségeket, csak egy kis vörösborral és liszttel sűrítettem, majd alacsony hőfokon mártássá főztem. A különböző húsfélék, zöldségek és mangalica szalonna íze, mind, mind benne volt már a pecsenyelében.

A csirke göngyölegeket bő, forró olajban kisütöttem, közben a zöldségeket kevés olívaolajon hirtelen átpirítottam, grilleztem. Csak végül sóztam, borsoztam, hogy ne essen össze, ne puhuljon meg. A kisfiamnak egy kis "tökéletes" fűszeres-ropogós burgonya chipset is sütöttem hozzá, a kérésére.













Frissen, forrón tálaltam mindent. Szerintem a képek – most is – önmagukért beszélnek.

Így készült ennyi finomság, 4000 Ft értékű tanyasi csirkéből a konyhámban. Egy gazdag, hagyományos leves, és három nemzetközi ihletésű főétel.







Húsvét előtt csokorba szedtem a legizgalmasabb csirkefalatokat az oldalamról, érdemes ide is bepillantani:


6 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lehet,nagyon guszta és a fázisfotók is nagyon jók,na meg a csirkés húsvéti összeállításnál leesett az álam:-)

    VálaszTörlés
  2. Nevamesz! De irigyellek, hogy ez az étel nálad a pikk-pakk kategóriába tartozik. Ha egyszer rászánom magam az elkészítésére, akkor reggel hatkor kell kelnem -nem, inkább fél hatkor!-, hogy ebédre elkészülhessen. Merthogy én egy konyhai piszmogó vagyok -a feleségem szerint. :))

    VálaszTörlés
  3. Pájslitfridolinom: :)))
    ...ne felejtesd el, hogy a csirkét már akkor szétbontottam, amikor bekerült a konyhámba, a fűszerkeverék és a cornflakes morzsa is készen volt már. Ezt hívják szervezésnek...:))
    Nos, ha ezt is mind a felmerüléskor kellett volna elkészítenem, akkor rászámoltam volna még egy fél órát! :)))))

    VálaszTörlés
  4. Húúúúú!Ha egyszer kuktáskodhatnék melletted, bizonyára sokat tanulhatnék tőled, de bizonyára meg is izzasztanál! :))

    VálaszTörlés
  5. Pájslitfridolinom: ...ha minden jól megy, akkor akár meg is tapasztalhatod...:))
    ...ugyanis éppen egy olyan projekten töröm a fejemet, ahol megtapasztalhatod mindezt! :))

    VálaszTörlés
  6. Kiváló!
    Megint eszembe juttatta a Nagy Levint :-)
    "Egy csavart (ropogós, tejes) kifliből frissen készült morzsát..." tökéletesen rímel arra (fejből, csa tartalmilag) "Zsemlemorzsán természetesen nem azt a kispolgári aljasságot..." :-)
    Istenem, a Cheddar sajt, amit (valószínűleg) az 56-os segélycsomagból tartalékoltak a szüleim... A jó minőségű konzervdoboznak köszönhetően kibontásakor is tökéletesen élvezhető volt... Azóta se ettem olyat :-)
    Mert dobozolták: valószínűleg katonai ellátmánynak készült, s lehetett legalább öt kilós. Az a mélysárga szín... lehelletnyi piros árnyalattal :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails