Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 26., csütörtök

Oregánós - bazsalikomos leveles pogácsa mozzarellával és parmezánnal











Az olasz hetek záróakkordjaként sütöttem ezt a pogácsát. Parmezános grissiniben gondolkodtam először, no, de az én magyar gyomrom hazabeszélt.
Uzsonnára szántam a pogácsát, így nem készítettem belőle „teljes” adagot, 35 dkg liszthez mértem a többi hozzávalót. Összeállítottam a tésztát:

35 dkg átszitált finomliszt 2 teáskanál sóval elvegyítve
0,8 dl langyos tejben, csapott teáskanál cukorral megfuttatott 2 dkg élesztő
2 dl zsíros tejföl
2 tojássárgája
5 dkg libazsír (vagy vaj)
1 teáskanál oregánó
1 mokkáskanál frissen őrölt zöldbors

A kenéshez 2-3 evőkanál olvasztott libazsír vagy 3-5 dkg vaj
20 dkg pizza mozzarella finomra lereszelve és egy csokor friss bazsalikom levél szalagra vágva a hajtogatáshoz 5 dkg a szóráshoz és annyi frissen reszelt parmezán, amennyit a végső szóráshoz megkíván, 1 tojásfehérje a kenéshez

Amikor összeállítottam a tésztát még nem dagasztottam meg, csak 10 perc múlva. Kedves, simulékony és együttműködő tésztát kaptam, öröm volt vele dolgozni. 30 percig kelesztettem konyharuhával letakarva huzatmentes helyen.
1 cm-esre kinyújtottam, megkentem olvasztott libazsírral, majd megszórtam a reszelt mozzarella 1/3-ával. Meghajtottam, fentről lefelé, lentről fölfelé, majd balról jobbra, jobbról balra. Ezután mindig ebben az irányban és sorrendben kell meghajtogatni a tésztát. 20 perc elteltével újra kinyújtottam, megkentem, megszórtam a sajttal, és a friss bazsalikommal, utána meghajtottam a tésztát. 20 perc múlva ismét ugyanígy jártam el.
Újabb 20 perc elteltével kinyújtottam kb. 3 cm magasra a tésztát, haránt irányban berácsoztam éles késsel, megkentem felvert tojásfehérjével, megszórtam először a mozzarellával, majd annyi parmezánt reszeltem rá, hogy befedje az előző réteg sajtot. 4 cm-es szaggatóval kiszaggattam, a hulladékot pedig nem összegyúrtam, ha nem rózsára formáztam, úgy, hogy a sajt maradjon felül.
























20 percig pihentettem libazsírral vékonyan kikent tepsiben, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütöttem. A 2. és 3. tepsinél 190 C fokra mérséklem a hőt, hogy ne piruljon olyan gyorsan a sajt a tetején.
50 db pogácsát kaptam a fenti mennyiségből.
A mozzarrella kevéssé aromás sajt, viszont nagyon kellemes kísérője az olaszos fűszereknek, a parmezán nem harsog a pogácsában, de nagyszerűen végzi a dolgát, mert a fűszereket és a mozzarellát egységbe fogja.
Ismét egy újabb leveles pogácsa variációt sikerült megalkotnom, ahol az újszerű ízek rendkívül összehangoltan működtek a hagyományos technológia stabil alapjain.

5 megjegyzés:

  1. Ez a pogi nagyon guszta lett! Micsoda finom illata lehetett amikor sült!

    VálaszTörlés
  2. Imádom a pogácsákat, ez most jóóól elmentem magamnak:)) Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Ebgedtessék itt is megjegyeznem: pazar!

    VálaszTörlés
  4. Egyszerűen gyönyörűek!:-)

    VálaszTörlés
  5. Most készült el és nagyon fini lett! *.*
    Igaz a parmezán és a zöldbors kimaradt, de nagyon nagyon jó lett! =))

    Ismét köszönet egy nagyszerű receptért! =)

    Üdv

    Judit

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails