Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 1., vasárnap

Parázson ropogósra sült pácolt malackaraj hamuban sült krumplival, pirított zöldségekkel (néhány tanáccsal grillezéshez)













A húsvéti menü egyik sztárja volt ez a fogás. Még nem készítettem így malackarajt, de már nagyon készültem valami hasonlóra grill szezonban. Már gyermekkoromban is rendszeresen grilleztünk tavasztól őszig, a saját háztartásomban 15 éve művelem rendszeresen. Mondhatom, hogy fel vagyok szerelkezve megfelelő eszközökkel, így van halsütő rostom is, vagy például a kerti grillhez nyársforgató motoros szerkezetem, illetve a bográcsoshoz öntöttvas sütőlapom, melyen a szaftos húsok készíthetőek el kiválóan.
A forgatható nyárson eddig a grill csirke volt a sláger, az idén viszont tervezem, hogy alaposan beújítok a grillmenübe.
Kedvenc hentesnél vásároltam egy csodás darab malackarajt, mire kicsontoztam 1,5 kg-t nyomott. Éppen ideális volt a mérete és a bőr alatt a szalonna vastagsága. Megkötöztem úgy 3 centiméterenként, majd készítettem neki egy langyos páclevet.
8 dkg durvaszemű tengeri sót és ugyanennyi kristálycukrot, 10 db borókabogyót, egy- teáskanál egész koriander magot és feketeborsot egy evőkanál egész köményt, 5 ág rozmaringot és kakukkfüvet, valamint 5 db babérlevelet egy liter forró vízzel leforráztam. Megkevertem, hogy a só és a cukor feloldódjon, a fűszerek is engedjék ki az ízüket. Amikor a kristályok felolvadtak akkor hozzá öntöttem fél liter hideg vizet és felöntöttem vele a húst. A húst akkora tálba tettem, hogy éppen elférjen benne és annyi páclé beleférjen, amennyi ellepi. Lefedve 48 órára betettem a hűtőbe.
Sütés előtt leitattam a húsról a páclevet és leszűrtem, egy liternyit megtartottam, ezt szántam a hús locsolásához. A húst megforgattam egy kevés durva szemű tengeri sóban, de ez akár el is hagyható, ha valaki kerüli a hangsúlyosan sós ízeket vagy a só használatát. A kötözés alá néhány kakukkfű és rozmaring ágat dugdostam. Felszúrtam a nyársra.













Ez esetben nem a nyárs alatt lesz a tűz, hanem mögötte. Nálunk a tűzmester is én vagyok, ez irányú gyakorlatom is gyermekkoromból eredeztethető. Mi mindent, mindig közösen csináltunk gyermekkoromban a szülőkkel és nagyszülőkkel, így minden tudásukat és tapasztalatukat átvettük. A jó tűz minden szabadtérben készült étel záloga. A tüzet egyszerűen lehet irányítani, pontosan úgy, mint amikor a főzőlapon vagy a gázon szabályozzuk a hőmérsékletet. Egy biztos, a lobogó, lángoló tűz az, ami általában tönkreteszi az ételt, mind a bográcsolásnál, mind a grillezésnél. De még a szalonnasütésnél is.
Először a fakutyára bekészítem a jól égő, kezeletlen papírra a gyújtóst, majd a nagyobb fadarabokat. Most 2 kg faszenet szórtam alá és valamennyit a fakutyára is szoktam. Ha minden jól megy, akkor hamar lángra kap, a fakutyából folyamatosan kihulló parazsak gyönyörűen és egyenletesen felizzítják a faszenet.

Rostlapon, rácson történő sütésnél akkor jó a tűz, ha a felülete hamuszürkévé válik, alatta a parázs pedig jól izzik. Nálam két bordamagasság is van, magasabban kezdek és alacsonyabban végzek a sütés folyamán.
Visszatérve a konkrét sütéshez, most nem szerettem volna, ha egészen hamuszürke színig leég a faszén, még fele arányban fekete volt, tehát még voltak részek melyek nem voltak egészen izzásban. A tüzet lapáttal kihúztam addig, hogy az izzó faszén közvetlenül a nyárs mögé kerüljön, a sütő teljes szélességében. A nyársat felszúrtam a forgatóra, alá pedig teljes szélességében egy erre befogott tepsit tettem, hogy a hús szaftját felfogja.
4, 5 órán keresztül sült a malackaraj a nyárson. Ennél a húsnál (is) nagyon fontos, hogy akkor lesz a legfinomabb, ha kiegyenlítetten közepes hőn sül, hiszen ez esetben a zsírja a végére kellőképpen kisül, a hús fantasztikusan szaftos marad, a hús állaga pedig a lehető leges legjobb marad, míg a bőre vékonyra és tökéletesen ropogósra sül.
Fél óránként meglocsoltam a páclével, majd a lecsöpögő szaft-páclé keveréket is felhasználtam a hús locsolásához. A sütés végére éppen el is fogyott.
A tüzet kb. a 2. órától volt szükséges etetnem, mindig csak annyi faszénnel frissítettem, hogy ugyan olyan hatásfokú tüzet nyerjek.
Köretnek fóliában sült krumplit szántam, melyhez a nagyobb darab krumplikat lesikáltam, fóliába csomagoltam és betettem a kevésbé izzó hamu parázs közé, ahol kb. egy óra alatt meg is sült tökéletesen.
4,5 óra elteltével a ropogósra sült malackaraj nyársat levettem a tűzről, fóliával a tetejét lefedtem és jó 20 percre félretettem.














Lilahagymát és piros húsú paprikát cikkekre, csíkokra vágtam, grill serpenyőben egy kevés olívaolajon megpirítottam. A krumplihoz már korábban elkészítettem az öntetet, 3 dl tejfölt 1 dl tejszínnel, 2 dl görög joghurttal, 5 dkg olvasztott vajjal kikevertem, enyhén sóztam és egy evőkanál felaprított snidlinggel elkevertem.

Reggel kenyérsütésbe is kezdtem, a húsvéti magvas, kovászos kenyerem már egy órája a rácson hűlt, hogy a húsvéti estebédhez szeghessem meg.













Feltálaltam minden köretet és megterítettem. A pecsenye ekkorra már eleget pihent. Nagyon fontos, hogy a sülteket szeletelés előtt pihentessük legalább 20 percig. Egyrészt ez is a sütési folyamat része, másrészt, ha azonnal megszegjük a hővel sokkolt húsdarabot, akkor kifolyik az összes szaftja, zamata. A hús nem fog kihűlni, ha fóliával - nem szorosan - befedjük.

Lehúztam a sültet a nyársról, lebontottam róla a kötözést és a kötözések mentén felszeleteltem.









A végeredmény tökéletesebb volt, mint számítottam rá. A fűszerek és az egyensúlyban lévő só-cukor arány nagyszerű végső íz hatást eredményezett. A malac bőre vékony és nagyon ropogós volt, és egyáltalán nem fogpróbáló. A szalonnából, még a vastagabb részeknél is kellőképpen kisült a zsír, a hús pedig karajt meghazudtolóan porhanyós és szaftos volt. Az ízek egyöntetűek voltak a sültben, a pác egészen a hús belsejéig elért.
Jóízűen fogyasztottuk el a húsvéti parázson sült estebédet, nekem pedig már a következő napok grill fogásain járt az eszem. Ezek közül több már el is készült, úgyhogy várok vissza mindenkit a következő beszámolóra.




5 megjegyzés:

  1. Szóhoz nem jutok!Le vagyok nyűgözve!Most azonnal szeretnék egy szeletet!Annyira szép az a husi!
    Kíváncsian várom a többi remekművet is!

    VálaszTörlés
  2. Te azért eltudod kápráztatni az embert. Már megint olyat készítettél a látványról nem beszélve, hogy már el is felejtettem a saját ebédemet, mert már éhes lettem megint!

    VálaszTörlés
  3. ...szó, ami szó én is megéheztem a poszt írása közepette...viszont e percben indulunk anyósomhoz ebédre, úgyhogy megmenekülök...:))
    Sajnos csak most kerülnek fel a húsvéti posztok, mert betegeskedtem...viszont most csak úgy ontom magamból a posztokat! :)

    Nelli, Éva: köszönöm szépen a dícsérő szavakat! :)

    VálaszTörlés
  4. Remélem már jól vagy és nem volt semmi komoly!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails