Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 20., péntek

Profiterol kétféle csokoládéval és friss eperrel













Az olasz napok nem múlhatnak el profiterol nélkül. A könnyű francia és olasz édességek a kedvenceim, már amennyi édességet én eszem. De a család az eszik helyettem is. Kicsit másképpen készítettem most, mint máskor, most egészen apró fánkokat sütöttem, étcsokoládé helyett a créme pátisserie-be jó minőségű tejcsokoládét tettem, friss eperrel raktam tálra és chilis étcsokoládéval locsoltam meg.
Egyszerű égetett tésztát készítettem, 35 db 4 cm átmérőjű fánkocskát sütöttem.

Hozzávalók 50 dkg tésztához:

75 ml víz
75 ml zsíros tej
95 gr finomliszt
75 gr vaj
0,5 teáskanál só
2 teáskanál porcukor
3 nagy tanyasi tojás

Vastagaljú lábasban felforraltam a tejet, a vizet, a vajat a cukorral és a sóval. Beleszitáltam a lisztet, erős keverés mellett masszává állítottam össze. Mérsékeltebb tűzön, még 2-3 percig kevergettem, hogy labdává álljon össze.
A masszát keverőtálba tettem és a tojásokat egyenként, alaposan elkevertem benne, amíg szalagosan folyó masszát nem kaptam.
Közben bőrös mandulát forró vízzel felöntöttem, két percig hagytam ázni benne. Leszűrtem, majd amikor a kihűlt az ujjaim között kinyomtam a mandulákat a bőréből. Leitattam, majd késsel durvára vágtam és száraz serpenyőben megpirítottam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tisztes távolságra egymástól diónyi tészta korongokat nyomtam nyomózsákból. Nekem két tepsire volt hozzá szükségem.
180 C fokra előmelegített sütőben 7 percig zárt ajtó mögött, majd fakanállal kitámasztott ajtó mellett sütöttem. Elzártam a hőt és még két percig a sütőben hagytam a tésztát, hogy még véletlenül sem essen össze.
Míg rácson hűltek a csinos fánkocskák, addig elkészítettem a krémet.














3 dl krémhez:

250 ml zsíros tej
25 gr kukoricaliszt
35 gr porcukor
1 rúd bourbon vanília
3 tojássárgája
30 gr vaj
120 gr ét vagy tejcsokoládé

A kémet is vastagaljú lábasban készítem. A tejet elkeverem a kukoricaliszttel és 30 gr porcukorral, a vanília kikapart magjával és vanília rúddal, majd felforralom állandó keverés mellett. A tojássárgáját a maradék cukorral kikeverem. A forró tejes masszát a tojássárgájához adom, és alaposan elkeverem. Visszaöntöm a masszát a lábasba és felforralom állandó keverés mellett. Rögtön leveszem a tűzről, és elkeverem az apróra reszelt vagy gépben összetört csokoládéval. Amikor kicsit hűlt a krém, akkor szép fényesre és simára keverem a kisebb kockákban hozzáadott vajjal.
Hagyom teljesen kihűlni.
Nyomózsákba töltöttem és a megfelelő fejjel a fánkocskákat oldalról behatolva megtöltöttem.
Tálra rendeztem őket, és nagyjából egyforma egész szamócákat raktam elszórtan a fánkok közé.
Egy tábla chilis étcsokoládét gőz fölött felolvasztottam, annyi vajat adtam hozzá, hogy krémes végeredményt kapjak. Langyosan meglocsoltam vele, az eperrel kirakott, töltött fánkokat, majd a pirított mandulával megszórtam.

























Nagyon kedves, helyes kompozíció sikerült, és ami még fontosabb, hogy könnyű és finom volt.
Szándékosan nem epret használtam a leírásban, hiszen az eper az fán terem. Valami miatt egy ideje a szamócát átkereszteltük epernek. Pedig a szamóca nem csak erdőben terem, ami ott terem, az az erdei szamóca.
Én is hajlamos vagyok rá, hogy a szamócát epernek nevezzem, végül is mindegy, vagy mégsem?

4 megjegyzés:

  1. Kérek szépen!:-)Gyönyörű kompozíció!

    VálaszTörlés
  2. a profiterol egyelőre még álom - de imádjuk - a többi pedig olyan jól hangzik, hogy már korog a gyomrom - szép és finom, mi kell még ? :)

    VálaszTörlés
  3. Te aztán megint halmoztad az élvezetet, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen :-)

    Egy nehéz nap méltó lezárása :-P Jól esik a szemnek, a képzeletnek - és a nyelvnek is :-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails