Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 21., szombat

Tarhonyás hús borjúpörköltből










Nálunk az egész család nagyon szereti a tarhonyát, hol köretként készítem, hol tartalmas pásztortarhonyát vagy tarhonyás húst készítek belőle. Különösen borjúpörkölt alapon kedveljük, most éppen így készítettem.
Aznap készítettem, amikor a tökfőzeléket, ugyanis a férjem a tökfőzeléket nem annyira szereti, gondoltam egy befektetéssel kétféle ételt is készítek – tejszínes-kapros tökfőzeléket borjúpörkölttel és tarhonyás húst borjúpörköltből.

1 kg borjú lapockát apró kockára vágtam. Két fej új főzőhagymát apróra vágtam kevés libazsírban megdinszteltem. Egy evőkanál fűszerpaprikát és egy evőkanál darált pirospaprikát adtam hozzá, majd azonnal a borjúhúst is. Megkapattam a húst, adtam hozzá 3 gerezd átnyomott fokhagymát, sóztam borsoztam és hagytam, hogy levet engedjen. Egy kicsit elfőztem a levét még magas hőfokon, majd hozzáadtam 2 dl száraz fehérbort. Ebben a lében pörköltem félpuhára. Hozzáadtam egy összevágott paradicsomot és paprikát, majd puhára pároltam a húst. Csak az egyik felét használtam fel a főzelékhez feltétnek, a másik feléből tarhonyás hús készült.

50 dkg tarhonyát két evőkanál libazsíron alaposan megpirítottam, szerintem ez az egyik fortélya a jó tarhonyának. Ha a soktojásos házi vagy házias tarhonyát megfelelően megpirítjuk, akkor nem ázik el, mégis tökéletesen megfő, ugyanakkor nem károsodik az állaga a főzés végén.
Jó sűrű szaftja volt a borjúpörköltnek, nem is igényelt további ízesítést vagy sűrítést, így fölösleges lett volna alaplevet adnom hozzá. 60 dkg borjúpörköltet szántam a tarhonyás húsba. Hozzáadtam az átpirított tarhonyát, egy csokor aprított petrezselyemzöldet és felöntöttem 1,1 dl vízzel. Utána ízesítettem egy kis sóval, borssal, felforraltam, majd csendes tűzön, fedő nélkül pároltam a tarhonyát.
Amikor már a lé többségét elitta, én úgy szoktam mondani, hogy már csak taknyos a tarhonya, akkor tiszta konyharuhával letakarom a fazekat és fedő alatt hagyom, hogy készre párolódjon, úgy 10 perc alatt. Ekkor már elzárom a hőt, ha kerámia lapon készítem, akkor a meleg lapon rajta is hagyom, míg az ki nem hűl.
A sütőbe is be lehet tenni, 180 C fokra előmelegített, de üzemen kívüli sütőbe 10 percre lefedve.
Érdemes bekalkulálni elég időt az utolsó fázisra, hiszen ekkor teljesedik ki az étel, ekkor lesz a tarhonya puha, de határozott állagú, tehát tökéletes.
















Tetszetős és finom is lett a tarhonyás hús borjúpörköltből, elég nagy adagot készítettem belőle, hogy mindenkinek jusson.






Érdemes benézni korábbi bejegyzésembe a témában:




8 megjegyzés:

  1. Kopasz Honya, kopasz Honya... :-)))

    Fene tudja, de az elmúlt században a kopaszokkal nem volt szerencsénk - tán az egy Bergendyt kivéve :-)
    Tennék ide zenét, dejarózsi letíltotta :-(
    Akkor inkább tearózsa...
    http://www.zeneszoveg.hu/egyuttes/48/bergendy-dalszovegei.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett! Mi is nagyon szeretjük a tarhonyát, csak én külön szoktam elkészíteni a pörköltet és külön a tarhonyát.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, szívesen beneveznék én is egy adagra!! Imádom! :)

    VálaszTörlés
  4. Én is mindig megpirítom a tarhonyát és a tésztákat is.Olyan jó ízt ad neki.Finom volt biztosan, főleg borjúból a pöri.

    VálaszTörlés
  5. Próbáld ki házi tarhonyával is (ami kevésbé szabályos alakú).

    VálaszTörlés
  6. Névtelen: Természetesen jól ismerem a házi tarhonyát (is) de szerintem éppúgy megvan a helye a jóminőségű száraztésztának a magyar a hétköznapokban, mint mondjuk az olasz konyhában, ahol hasonló kultusza van a frissen készült házi tésztának. Szívesen linkelnék Neked az achívumomból egy képet házi tarhonyáról szürkemarha pörkölthöz párosítva, de sajnos ide nem tudok. Természetesen tudom, hogy mire gondoltál, amikor ezt írtad nekem. :)

    VálaszTörlés
  7. ...húúúú!... Ismét egy meglepetés!... Az hagyján, hogy a pörköltet hasonlóan készítjük,... azon sem hökkentem meg, hogy libazsíron pirítod a tarhonyát, ahogyan nálunk is történik,... de hogy még friss petrezselyemlevelet is szórsz rá!!!?... (A "titkos", kézzel írott receptfüzetemet valaki meghekkelte???) :))
    ...Mintha ízlelőbimbóink azonos "nevelést" kaptak volna... :))

    VálaszTörlés
  8. Spájzcetli: Ízlelő bimbók (titkos) találkozása...:))
    Szerintem ezek olyan apróságok, melyeket az értő-érző szívűek, gyomrúak éreznek át...:))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails