Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 26., péntek

Majonézes padlizsánkrém, bazsalikomos szárított paradicsomkrém és majoránnás borjúmájpástétom szárított paradicsomos gyökérkenyérrel








Konkrét céllal sütöttem legutóbb a dagasztás nélküli szárított paradicsomos gyökérkenyereket, ugyanis különféle pástétomok készítésére készültem. Mostanában nem nagyon készítettem szendvicseket, nem mintha felrónám magamnak, hiszen készítettem sok más finomságot, csak már éppen ideje volt valami szendvicsfélének. (Korábbi, rendkívül színes szendvicsválasztékomba is érdemes bepillantani itt.)

Bazsalikomos szárított paradicsomkrém

Kedvelem a Philadelphia sajtot. Bár ezt a krémet lehet mascarponéval vagy akár ricottával is készíteni – sőt én magam is készítem ezekkel a hozzávalókkal is - leggyakrabban a Philadelphiát választom. Egyszer vendégeket vártam és keveselltem az előétel kínálatot. Volt egy üveg szicíliai szárított paradicsomom és egy doboz Philadelphia sajtom. Akkor kevertem először ezt az egyszerű krémet a vendégeim legnagyobb örömére. Senki nem evett még ilyesmit, természetesen a receptet mindenki vitte. Azóta gyakran készítem, legtöbbször közkívánatra.

Egy doboz Philadelphia sajthoz körülbelül 10 db nagyobb szárított paradicsomot rusztikusra összevágok. Egy nagyobb gerezd áttört fokhagyma kerül bele, nem kell túlzásokba esni, hiszen kár elnyomni a krémben az ízeket. Bazsalikomból 5-6 nagyobb, összevágott levelet teszek bele. Nem nagyon kell sózni, hiszen a sajtkrém és a paradicsom is ízes. Inkább frissen őrölt borssal ízesítem, ha szükséges csak akkor sózok. Szárított bazsalikommal is kellemes, volt, hogy egy apró fej fehér hagymát is reszeltem bele. Szerintem kár túlbonyolítani, mert nekünk az alaprecept ízlik a legjobban: Philadelphia sajttal, friss bazsalikommal és csak fokhagymával




Majonézes padlizsánkrém

Előző nap grilleztünk, akkor említettem is, hogy bedobtam a tűztérbe két közepes darab padlizsánt fóliába csomagolva. A padlizsánnak idő kell, hogy alaposan átsüljön, én hagytam vagy másfél-két órát sülni. Azt tudni kell, hogy sütőben is ugyanígy meg lehet sütni a padlizsánt, de a szabadtűzön sült padlizsánnak lesz csak füstös íze, amitől még sokkal finomabb lesz a krém belőle. Ha valaki azt kérdezi, hogy „nekem miért nem sikerül olyan finomra, mint Erdélyben ettem”, akkor a válasz az, hogy mert Erdélyben – hagyományosan – parázsban sütik a padlizsánt. Még mielőtt vége a szabadtűzi szezonnak fogok parázsban sütni 6-8 padlizsánt, és natúr, ízesítés nélkül, éppen csak rusztikusra törve (természetesen előkészítve az alábbiak szerint), adagonként lefagyasztom. Amikor előveszem, csak ízesítem.

Még melegen lehúzom a padlizsán héját, a száránál megvágom és engedem kifolyni a levét, ami megkeserítheti. Ez után műanyag tálban fa spatulával rusztikusra összetöröm. Két közepes padlizsán húsát egy evőkanál extra szűz olívaolajjal, 1 nagyobb gerezd áttört fokhagymával, sóval, frissen őrölt borssal, 2 evőkanál friss citromlével és két evőkanál házi majonézzel habosra keverem, és azonnal megy a hűtőbe. Hűtve tálalom.





Majoránnás borjúmájpástétom

Egy darab borjúmájat kaptam a kezembe a múltkoriban, tettem belőle a legényfogó levesbe, húztam belőle a grillnyársra, de olyan 15 dkg-ot eltettem kifejezetten pástétomhoz. Szerintem a kacsamáj és libamájpástétom után - vagy mellett - a borjúmájpástétom a legfinomabb. Már több verziót is bemutattam belőle, most pedig így készítettem:

5 dkg vajon megdinszteltem egy kis fej összevágott fehér és egy kis fej lilahagymát. A hagymát sóztam, borsoztam, megszórtam és rádobtam a kb. 15 dkg kockára vágott borjúmájat. Megszórtam egy teáskanál morzsolt majoránnával és nem tovább, mint két percig, közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten éppen csak átsütöttem, hogy a máj belül krémes maradjon. Hagytam kihűlni, majd hozzáadtam 10 dkg puha ír vajat, fél dl tejszínt és botmixerrel habosra kevertem. Utána ízesítettem és tálalás előtt behűtöttem.





Az első adagot szendvicsként szolgáltam fel, friss zöldségekkel, rukkolával díszítettem. Amennyiben marad belőle, másnap még mindhárom pástétom bátran felhasználható.

Szívből ajánlom ezeket a roppant egyszerű krémeket, mert amilyen egyszerűek, olyak finomak!





2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik mind a három pástétom. El is mentem a recepted. Kenyérsütésre most képtelen vagyok. Majd ha jön egy kis lehűlés. :)))

    VálaszTörlés
  2. Háromból kettő biztosan bejönne :-)
    Esetleg három...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails