Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 29., hétfő

Pain paillasse- olívabogyós és zöldfűszeres kovászos gyökérkenyér













Az ünnepre érett meg a friss kovász, már beszámoltam a csodás, ropogós héjú és puha belű kovászos cipómról. Említettem, hogy két rusztikus gyökérkenyeret is sütöttem ekkor az aktív kovásszal készült kenyértésztából.
A legutóbbi dagasztás nélküli, napon szárított paradicsommal készült gyökérkenyereim gyönyörűek, ropogósak és nagyon finomak voltak, már alig vártam, hogy dagasztott, kovászos tésztával is kipróbáljam ezt a kenyérfajtát is.
Hozzávalók két, körülbelül fél kilós gyökérkenyérhez:
50 dkg kenyérliszt BL 80
3 dl hideg víz
1,2 dkg finom tengeri só (ez enyhe fajta, erősebb sóból kevesebb is elég)
8 dkg összevágott zöld olívabogyó
4,5 dkg friss zsálya és bazsalikomlevél összevágva
egy evőkanál durvára tört vegyes gabonapehely
A kovászt feloldottam a vízben, a lisztet átszitáltam, elkevertem a sóval, majd a feloldott kovásszal. Összeállítottam a tésztát és letakarva hagytam 10 percig pihenni a kelesztő tálban. Ekkor könnyedén, olajos felületen megdagasztottam, addig, amíg a tészta el nem kezdett ragadni a munkalaphoz. A tálat kikentem kevés olajjal és a tészta tetejét is átkentem egy kevéssel és újra 10 percet pihent. Újra megdagasztottam olajos felületen, ugyanúgy, mint előzőleg. 20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig pihentettem.
30 perc múlva két részre osztottam a tésztát, enyhén lisztes felületen négyzet alakúra paskoltam őket külön-külön. Az egyiket megszórtam 8 dkg összevágott zöld olívabogyóval, a másikat összesen 4,5 dkg összevágott friss zsálya és bazsalikom levél keverékével. Meghajtogattam (fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra) és letakarva egy órán át pihentettem. Óránként még kétszer meghajtogattam a tésztákat, az utolsó hajtogatás után is pihentek egy órát.
Egy óra elteltével rudakat formáztam belőle. Ekkor egyszerűen tekertem rajtuk egyet és ruhába csomagoltam az utolsó egy órás kelesztéshez. A formázás menete itt képekben is megtalálható.






Az öntött vas lapot, amit a bográcsosnál grillezéshez használok megfordítottam és betettem a sütőbe. A sütőt 280 C fokra kapcsoltam és az öntöttvas lappal egyetemben felmelegítettem. Mire megkeltek a kenyerek, addig felforrósodott a sütő is és a sütőlap is. A forró sütőlapot kicsit kihúztam, megszórtam búzadarával. A ruhából a vaslapra tettem a kenyereket, alaposan megspricceltem hideg vízzel és megszórtam robotgépben durvára tört vegyes gabonapehellyel. Egy mély tepsimet ugyancsak alaposan bespricceltem hideg vízzel és a kenyerekre borítottam.
280 C fokon, lefedve 30 percig sültek a kenyerek. Ekkor csökkentettem a hőt 240 C fokra és még 20 percig lefedve hagytam. Ekkor levettem a fedőt és 10 perc alatt ropogósra és szép barnára sütöttem őket.
A zöldfűszerektől olyan csodás illat volt a konyhában, hogy az leírhatatlan, ahogyan frissen sülő kovászos kenyér és fűszerek illata keveredett.
Egy órán át hűltek, majd megszegtem őket. Könnyű, levegős, puha belű, kívül pedig rusztikus, vastag, ropogóshéjú rúdkenyerek kerültek ki a kezeim alól. A természetes kovásszal készült kenyér íze pedig önmagáért beszél.
Érdemes természetes kovásszal próbálkozni, hiszen egy hétig, 10 napig etetés nélkül is aktív marad. Ekkor egyszerűen kivesszük a hűtőből, megetetjük és másnap felhasználjuk. A következő kovászos kenyerem a Nemzeti Gulyás Napra így készült. Hamarosan ezt a kenyeret is bemutatom, a hűtőben pihentetett kovásszal együtt.
Néhány posztban beszámolok majd a gyökérkenyerek felhasználásáról is, hiszen több ételünkben néhány napig (míg el nem fogytak) a kovászos cipó és a rúdkenyerek kaptak főszerepet.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Tetszenek ezek a mediterrán fűszerezésű kenyereid, kedvet kaptam hozzájuk. Köszi a recepteket. :)))

    VálaszTörlés
  2. Hát, szerintem ez is tökéletes lett! én is kedvet kaptam hozzá:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails