Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 2., szerda

Édes ropogtatnivaló: vaníliás-mandulás tuile








Nem találtam jobb címet a bejegyzésemnek, mint múlt évben, amikor először posztoltam a tuilet. Most látom, hogy csaknem pontosan egy éve írtam róla legutóbb. Úgy látszik ez egy őszi keksz nálam.

Nem vagyok édesszájú. Nagyon nem. Torta kizárt, süteményekből is nagyon, de nagyon válogatós vagyok. Mielőtt mindenki summázná, hogy biztosan állandóan diétázom, elárulom, hogy nem, mindössze hadilábon állok az édes ízzel. Ugye milyen irigylésre méltó? Nincsenek is súlyproblémáim, ha vannak is, gyorsan formába tudom hozni magamat.

Majdnem száz százalékig biztos vagyok abban, hogy a jelenkori elhízás és kapcsolódó típusbetegségek sokkal inkább a túlzott édességfogyasztásnak köszönhetőek, mint mondjuk a tömött libafogyasztásnak. Persze hazabeszélek.

Azért tértem ki a fenti gondolatokra, mert persze azt sem tartanám normálisnak, ha nem ennék, és nem kívánnék egyáltalán édességet. Dehogynem. Ritkán, és csak megfelelő mennyiségre és minőségre szorítkozva. A tuile az egyik olyan édesség, amit nagyon szeretek. Ebből is csak egy-egy adagot készítek, mert ebből sem ösztönzöm sem magamat, sem a családot túlfogyasztásra. Frissen, ropogósan fogyjon el, és várakozással nézzünk elébe, hogy mikor készítek belőle egy újabb adagot.

Érdekes, hogy amikor készítek, akkor francia édességek, desszertek kerülnek nálam túlnyomórészt terítékre. Az olajos magvas, valódi csokoládés, csinos, kisadagos, kidolgozott édességeket kedvelem. No és a kelt tésztákat.

A tuilet előző nap szükséges összekészíteni. A kisfiam látta, hogy dolgozom a kekszen és várta, hogy mikor készül már el. Amikor rákérdezett szomorúan vette tudomásul, hogy tuile ebből csak másnap lesz. Ezért gyorsan összedobtam egy másik kekszet még aznap este, de erről majd a tuile után mesélek.





Hozzávalók 24 db közepes kekszhez:

12 dkg lapra szelt mandula

12 dkg porcukor

pár csepp vanília kivonat

2 tojásfehérje

2,5 dkg vaj

2 dkg liszt

A recept leírása itt található.

Nagyon, de nagyon finom. Hogy miért nem készítek gyakrabban? Azért, hogy különleges maradjon az alkalom.





11 megjegyzés:

  1. "A recept leírása itt található." ITT gomb nem funkcionál..

    VálaszTörlés
  2. Andrea

    Köszönöm szépen, hogy szóltál, mert valami miatt valóban nem jelent meg a link a gomb alatt. Most értem haza és pótoltam!

    Még egyszer köszönöm, Andrea:)

    VálaszTörlés
  3. Az előző receptnél nem 20 deka, hanem 2 dkg liszt volt írva. Történt valami?

    VálaszTörlés
  4. Névtelen

    Igen! Nem írok többé bejegyzést az őszi szünetben, amikor több gyerek szaladgál körülöttem, mint ahány keksz! :))

    Most akkurátusan átnéztem, az amúgy nem hosszú és nem bonyolult hozzávaló listát, és több bakit nem találtam ...

    Egyébként az alapreceptem grammban van feljegyezve, azt hiszem az utolsó tételig ment csak csont nélkül az átszámítás! :))

    A keksz készítést leszámítva, azt hiszem, ez a mai nem az én napom ...

    VálaszTörlés
  5. Fel a fejjel, mindjárt vége :)) Egyébként ha nem lenne nagyon vonzó a keksz, nem okozna problémát az elírás, de mivel meg akarom sütni, jó tudni a valódi mértéket. Köszi! Névtelen Csilla :)

    VálaszTörlés
  6. Pazar!

    Reggel meg szétesett a böngészőm, mikor elküldtem az előző posztra írta mondatomat. Remélem, nem ismétli meg ezt a trükköt :-P
    (Ja, már nem aktuális :-)

    VálaszTörlés
  7. Csilla

    Köszönöm, hogy szóltál, mert nagyon nem mindegy, hogy 20 dkg vagy 2 dkg liszt ...
    Igyekszem nagyon, hogy pontosak legyenek a receptek, ezért jegyzetelek is és fotózok is főzés közben, mert én majdnem mindig mindent másképpen csinálok legközelebb ... :)

    Igyekszem gyors tempót tartani a blogon, hiszen minden nap főzök ... de ez nem mehet a minőség rovására! Úgyhogy nekem minden visszajelzés hasznos, hogy utána még körültekintőbb legyek!

    Nagyon finom ez a keksz, nem fogsz benne csalódni! Ha megteszed, hogy beszámolsz, hogy sikerült, hogy ízlett, azt megköszönöm! :))

    VálaszTörlés
  8. Remek keksz, imádjuk mi is egy finom kávé mellé

    VálaszTörlés
  9. Kedves Christi! Gratulálok az oldaladhoz! Néhány dolgot már meg is sütöttem! A fenti receptbe most akkor 2 dkg vagy 20 dkg liszt kell? A lisztet miért nem szabad előző este a tésztába keverni?

    Üdvözlettel,
    Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mindkét bejegyzésben 2 dkg lisztet látok, éppen ennyi kell bele! :)

      (Volt elírás az első receptben de már javításra került, időben.)

      Törlés
    2. Kedves Zita, örülök, hogy tetszik az oldal, és annak külön, hogy rám találtál! :)

      Ez egy francia keksz, a franciák pedig nagyon értenek az ilyen habkönnyű, nemes alapanyagokból készült finom süteményekhez! Lásd a croissant!
      Érdemes az eredeti francia eljárást alkalmazni, mert akkor tökéletes a végeredmény. Lásd, mennyi croissantnak csúfolt, mindenfélével töltött rettenet kapható mindenfelé a magyar pékségekben, melynek köze nincs a croissanthoz.
      Visszatérve, ez a recept így tökéletes, ha a liszt csak sütés előtt kerül a kekszbe!

      Törlés

Related Posts with Thumbnails