Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 9., péntek

Diós-napraforgómézes kovászos kenyér –szinte már kalács. Természetes kovásszal, természetesen.









Nem beszélek a levegőbe. Az a természetes kovász technológia, amit kifejlesztettem és alkalmazok, az nem savanyítja meg a belőle sült kenyeret. Élesztő hozzáadása nélkül is könnyű, levegős, szinte olyan, mintha kalácstészta volna. 





Most is kétféle ízesítéssel sütöttem belőle kenyeret, az egyik ez a csodás, mézes-diós rúdkenyér.
Ahogyan a magvas gyökérkenyereknél a napokban elmondtam, a kísérletező korszakban vagyok, most édes kenyeret sütöttem a házilag készült nutellához és a BBQ marhaoldalashoz, amit még nem is mutattam be. Ígérem, hamarosan szerkesztésre kerül.






A kísérlet tárgya igazából nem is az ízesítés volt, hiszen már számon sem bírom tartani mennyiféle ízesítéssel sütöttem kovászos kenyeret,gyökérkenyeret az elmúlt két évben.
Házi kenyérsütésről szóló „rovatomban” visszanézhető. Tehát nem új keletűek a felismeréseim, de látom, egyre több követőre találok, egyre több kovászos kenyeret látok a blogokban.

A kísérlet tárgya sokkal inkább a kovász mennyiségének növelése volt, vajon javít-e egy olyan kenyér összetételén, melyet a méz „nehezít” el. A végeredmény önmagáért beszél. A mézről itt meséltem.

Hozzávalók egy fél kilós rúdkenyérhez:

50 dkg kenyérliszt BL 80
3 dl hideg víz
1,2 dkg só

4 dkg durvára vágott dió
2 evőkanál melegített napraforgóméz

Pontosan úgy készítettem a rúdkenyeret, mint az utóbbi gyökérkenyereket. Mind a dagasztások, mind a hajtogatások tekintetében tartottam a menetrendet.

Az első hajtogatásnál megszórtam a kipaskolt tésztát dióval és megcsorgattam a mézzel.

Rúdkenyeret formáztam, de most nem csavartam meg, mint a gyökérkenyeret szoktam.

Másfél órán át tartott az utolsó kelesztés éppúgy, mint máskor, és a kenyér sütésére is uyganúgy készültem hozzá.
A méz miatt a sütési idő rövidült, 260 C fokon, lefedve 35 percig sült a mézes-diós rúdkenyér, majd 5 percig lefedve, 200 C fokon.
Fél órán át pihentettem rácson, és még forrón megfújtam hideg vízzel.










Gyönyörű, könnyű és ízletes lett. Újabb inspirációkra leltem belőle, de ezekről most nem beszélek, mert majd inkább bemutatom az új ötleteimet!
A mézes-diós kenyérrel egyetemben egy nem kevésbé kurrens ízesítéssel sült még egy másik cipó, ígérem erről is mielőbb beszámolok!






2 megjegyzés:

  1. Alexa Christi , lenyűgöző még a látványa is!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek, kívánatosak a kenyereid. A kérdésem az lenne, hogyha nincsen fedeles tepsim, hogyan oldjam meg a gyökérkenyérsütést? Mondjuk alufólia?
    Köszönöm, Kata.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails