Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 3., szombat

Rakott krumpli – ízesen, krémesen, cserépben








Számomra a jó rakott krumplinak két fő tulajdonsága van: legyen ízes és krémes. 
Természetesen itt is a jó alapanyagokon van a legnagyobb hangsúly, nem mindegy milyen krumplit, tojást, kolbászt vagy szalonnafélét használunk hozzá. Igen, nálam gyakran kerül ropogós szalonna vagy bacon a tetejére.
Az jó alapanyagok íze kell, hogy meghatározza ezt az ételt, nem a fölösleges túlbonyolítás vagy túlfűszerezés. Ugyanakkor, ha nyögvenyelős, tehát száraz a rakott krumpli, az legalább olyan minőségi kifogás nálam, mintha a krumpli híg levében úszik. Vagy, ha ízetlen.

Egy történet. Mindig nagyon csodálkoztam azon, hogy a legjobb barátnőm nem szereti a rakott krumplit. Tiszteletben tartottam úgy 20 éven keresztül, egyszerűen nem ezt főztem, ha nálunk voltak. 
Néhány éve belekóstolt ebbe a krémes, ízes rakott krumpliba, amit én is készítek. Azóta az egyik kedvenc étele. Azt mondta, hogy a száraz, rétegekben összeálló rakott krumpli nagyon nem ízlett neki. Így krémesen, ropogós szalonnával, szaftosan, vajasan pedig az egyik kedvence lett. Ilyen a véletlen műve.

Éppen a héten mutattam be egy receptválogatást az elmúlt másfél év rakott krumpli választékából nálam, igencsak gazdagra sikeredett, érdemes bepillantani:

Heti menüajánlat: ezerarcú rakott krumpli – mindig kicsit másképp



Itt említettem, hogy éppen újabb rakott krumplihoz készülök, de még egy korábbi receptemet be sem mutattam. Úgy döntöttem, hogy ezzel kezdem. Még nyár végén készítettem.

Nincs semmi bajom a hozzávalók egészben történő rétegezésével, mégis a tojás karikák és a kolbászkarikák helyett szívesen teszem bele a rakott krumpliba ezeket apróban. A végeredmény az lesz, hogy még jobban összefonódnak az alapanyagok mind ízükben, mind formájukban, valamint még inkább beépül közéjük a tejfölös krém, mellyel rétegenként meglocsolom. Szerintem ez a titka az én rakott krumplimnak.

Hozzávalók 4-6 adaghoz, egy közepes méretű cseréptálban elkészítve:

6 db közepes sárgaburgonya – kb.1kg, én Agriát használok (itt írtam az Agria krumpliról)
8 közepes tojás keményre főzve
2 nyers tojás szétválasztva
15 dkg paprikás házi vagy parasztkolbász
4 dl zsíros tejföl
2 dl friss habtejszín
1 fej hagyma (ennek megfelelő mennyiségű póré, lila, fehér, sonka, mogyoró vagy vöröshagyma)
1 nagy csokor petrezselyemzöld
10 dkg reszelt sajt (ementáli, edami, gouda, vagy más jól olvadó sajt)
8 dkg vaj
6-8 dkg húsos nyers szalonna vagy bacon
só, frissen őrölt bors


Előkészületek:

A krumplit sós vízben, héjában megfőzöm, még forrón lehúzom a héját. A héjában főtt krumpli már nem nagyon ereszt levet, és sokkal ízletesebb, mint a hámozott, nyersen karikára vágott krumpli. Érdemes mindig ebből készíteni a rakott krumplit.



A cseréptálat kikenem alaposan vajjal, a maradék vajban megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd elkeverem benne az összevágott petrezselyemzöldet.
A kemény tojásokat finomra reszelem, hozzáadom a finomra reszelt sajtot, a hagymás-petrezselymes vaj felét, ízesítem, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan belekeverem. 







A tejszínt és a tejfölt elkeverem, sózom, borsozom és hozzáadom a két tojássárgáját.
Az összevágott kolbászt serpenyőben addig kezdem sütni, míg megindul a zsírja, ekkor rögtön leveszem a tűzről.

Elkészítése:

Kivajazott cseréptálba leraktam a vékony karikára vágott krumplit. Rétegenként sóztam, borsoztam, meglocsoltam hagymás-petrezselymes vajjal és a tejfölös krémmel. Amíg ezek a hozzávalók el nem fogynak.
Erre következett az enyhén pirított kolbász, majd befedtem a sajtos, hagymás, petrezselymes tojáskrémmel és megszórtam a vékony csíkokra vágott húsos szalonnával.

180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütöttem, amíg összeállt a rakott krumpli, a szalonna pedig ropogósra sül a tetején. 














Még szerencse, hogy éppen tegnapelőtt volt rakott krumpli – most egy majdnem hagyományos verzió készült - mert ahogyan a bejegyzést szerkesztem, máris megéheztem. Akár ma is megfőzném.  
Azért nem készítek rakott krumplit gyakrabban, mert egyszerűen nem bírom abbahagyni az evését.
Nem hiába, hiszen ízes, krémes és rémesen finom!



7 megjegyzés:

  1. Hűha!Tényleg ezerarcú! Vérprofi vagy !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Babette! A rakott krumpli valóban a "gyengéim" közé tartozik ... :))

      Törlés
  2. Ülök a gép előtt, nézem a képeket, életem párja bejön, rápilant - és jön az immár megszokott mondat:
    - Már megint eszel?
    :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sose bánjad, hiszen az igazi ínyenc a szemével is képes enni! :))

      Jó falatozást! :)

      Törlés
  3. Kimaradt egy l... :-(

    rápillant - pedig biztosan ütöttem a billentyűt - vagy olyan éhes lettem, hogy lenyeltem? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annál az l betűnél tényleg jobban jársz, ha a rakott krumpliból nyelsz le pár falatot! :)

      Törlés
  4. Kedvesem, a tejszínt föl kell verni habbá?
    Gratulálok az oldalhoz és a főzőtudományodhoz, fantasztikus, ínycsiklandozó!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails