Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 26., hétfő

Karcsúsítás élvezettel – rovatajánló


Már kéthete tart nálam a karcsúsító program, annyi az elmaradásom, hogy csak most érkeztem rá, hogy bevezessem az oldalon. A grill csirkecomb receptjénél már említettem és mondtam néhány bevezető szót róla:

Karcsúsítás élvezettel: „grill” csirkecomb különlegesen



Ez az étrend nekem időről időre sikert hoz, hogy tavasszal formába hozzam magamat. Korábban a gyermekáldás utáni fölösleg elhagyása kapcsán jártam utána. Ennek az étrendnek – diétának - az a lényege, hogy az első időszakban minimális szénhidráttartalmú ételeket fogyasztok. A tapasztalatom az, hogy ez már egy hónap alatt „bevezeti” a szelektív táplálkozásra való átállást, nem jár fizikailag energiavesztéssel (nem ajánlott egy hónapnál tovább szénhidrátmentes táplálkozást folytatni) viszont óriási étvágycsökkentést eredményez. Ugyanis a kívánósságot a folyamatosan magas szénhidrátbevitel tartja fent és fokozza.  

A saját verzióm lényege abban áll, hogy színesen, ízletesen, kreatívan elkészített ételféleségeket fogyasztok, az ízlésem maximális szem előtt tartásával. Jómagam kifejezetten húsevő típus vagyok, nagyon szeretem a zöldségeket, de szinte egyáltalán nem eszem édességet. Úgyhogy az én diétám ezen az ízlésvilágon is alapszik.

Három fontos tényezőt veszek figyelembe és alapul: mikor, mit és mennyit szükséges ennem.

Napi minimum 3, de inkább 5 étkezés javasolt. A napi kalória bevitel ne legyen több 1800-2000 kalóriánál. Délután 6-7 óra után már csak nyers zöldség vagy joghurt fogyasztása ajánlott, vagy egy szelet sonka, ne több. A legjobb, ha átállunk arra, hogy este 7 óra előtt megvacsorázunk és csak reggel eszünk újra.

Az egyhónapos szénhidrátszegény étrend után átállok a szelektív táplálkozásra. Az élelmiszereket 3 részre lehet bontani. Fehérjedús, szénhidrátdús és semleges alapanyagokra. A semleges alapanyagok kombinálhatók mind a fehérjedús, mind a szénhidrátdús alapanyagokkal, de a magas fehérjetartalmú alapanyagok fogyasztása a magas szénhidráttartalmú alapanyagokkal nem tanácsos. Ha szigorúan fogalmazunk, akkor tilos.

Ebben nincsen semmi extrém, ugyanis maga az emésztésünk kívánja ezt meg tőlünk. Ha nem akarjuk terhelni az emésztésünket, akkor szét kell választanunk az alapanyagokat a táplálkozásunkban.
Jómagam kiolvastam jó sok szakirodalmat, hogy mit miért tegyek, ezeket most nem sorolnám fel részletesen, ugyanis ez esetben több szakkönyv tartalmát kellene megosztanom. Ehhez sem kedvem, sem lehetőségem.

Én mindössze ételeket ajánlok az érdeklődők figyelmébe, melyek a szelektív étkezés szabályainak megfelelnek. Mivel sok-sok éve „kapom” elő ezt a fajta karcsúsítást, így én már nem számolgatom a kalóriát pontosan, hanem „szemmértékre” étkezem. Szinte minden általam szívesen fogyasztott élelmiszer kalóriaértékét tudom nagyjából fejből, így azt is tudom, hogy egy étkezéshez mennyit érdemes valamiből fogyasztanom.
Úgyhogy számításokat ne várjatok tőlem.

Ami miatt a rovatot elindítom, az nem a tudományosság, hanem a kellemes tapasztalat ezzel a diétával kapcsolatban. Én speciel nem lennék képes, vagy ha úgy jobban tetszik, nem szívesen adnám rá a fejemet az úgymond 90 napos diétára. Az, hogy egy napon belül csak ezt, vagy azt ehetek, ez egészen természetellenes. Az ilyen diéták alkalmával az ember valóban büntetésben érzi magát. A szelektív étkezés nem napszakon, hanem egy étkezésen belül kell megválogatnunk az alapanyagokat.
10 hét alatt körülbelül 10 kilótól meg lehet szabadulni ezzel a módszerrel. Lehet kicsit szigorúbban is alkalmazni, ez attól függ, ki milyen eredményt szeretne és mennyi idő alatt. Én inkább szeretem jól érezni magamat, mint a testemet vagy a lelkemet sanyargatni. Inkább a diéta mellé rendszeresen mozgok, nem, nem edzőteremben, hiszen azt az időt valami vagy valaki mástól kellene "ellopnom", aki vagy ami számomra fontos, így inkább biciklizünk és sétálunk együtt a családdal, amikor csak tehetjük.
Korábban én is alkalmaztam nagyobb mértékű megszorításokat és különféle edzésterveket, de én már kinőttem belőle. Inkább karcsúsítok - bölcsen - élvezettel. 

A szelektív étkezésben mindössze olyan kívánalmak vannak még a föntebb már vázoltakon kívül, hogy melyik napszakban ajánlott a fehérje alapú, melyik napszakban a szénhidrát tartalmú étel vagy ételsor.
Fontos, hogy az étel legyen finom, ezért mindenki először a kedvenceit válogassa össze mindenből, majd, mint egy kirakót párosítsa össze, hogy mit mivel ehet. Én legalább is ezt teszem. Színesen, fűszeresen, látványosan készítem el az ételeket, hogy még véletlenül sem érezzem megszorításnak vagy büntetésnek.

Az, hogy a frissen kisült kovászos kenyerem majdnem, hogy tabu számba megy, az egy dolog. Ezzel most számolnom kell. Később, ennek beiktatására is lesz lehetőségem, ha már ott tartok. Olyan feltétekkel tálalom magamnak, hogy az ne terhelje az emésztésemet, no és egy szelettel be kell majd érnem.
DE. Addigra már nem is fogok egy szeletkénél többet kívánni belőle. Ez a nagyszerű benne.

Kérlek Benneteket, hogyha kérdésetek van, akkor írjatok, kérdezzetek. Nem szeretnék tudományos leírást közzé tenni oldalszámra, de ez nem jelenti azt, hogy nem válaszolok olyan kérdésekre, hogy pontosan milyen alapanyagok melyik kategóriába tartoznak, vagy melyiknek milyen a kalóriatartalma.

Közben természetesen jelentkezem korábbi receptekkel is. A szelektív táplálkozáson alapuló rovatom címe: „Karcsúsítás élvezettel” melyet a jobb oldalon gyűjtőben is fel tudtok majd ütni. Ebbe illeszkedő ételeimet ezzel a főcímmel fogom megjelentetni.

(kép forrás: vitalist.hu)

3 megjegyzés:

  1. Ebbe a diétába én is beszállok, csupán 3 kg-tól kellene megszabadulnom. Figyelni foglak:)

    VálaszTörlés
  2. Nálam most ért meg, hogy kipróbáljam a diétát. Az lenne a kérdésem, hogy melyik könyvet vettes alapul, mert nem tudom merre induljak. Most ezzel a 10 hét- 10 kilóval felcsigáztál.Ha jól számolom, akkor a 3 kg, három hét:-)
    Így még kibírom (a kenyér Nekem is fájó pont), talán... Egy könyvet már olvastam, kis alakú, kék, de nem igazán volt számomra egyértelmű sok dolog.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails