Amikor kenyeret sütök, akkor mindig az éppen sütött kenyér fajtájához igazítom a menüt.
A diós-mézes gyökérkenyerem szinte már a kalácskategóriába tartozik, különleges kontrasztot ad neki mégis, hogy a héja fantasztikusan ropogós, míg a belseje könnyű, levegős, éppen, mintha kalács volna.
Említettem, amikor a kenyeret bemutattam, hogy a legutóbb készült házi nutella volt az egyik feltét, amihez ezt a desszertkenyeret kiötlöttem. A másik pedig ez az édes libamájpástétom.
Számtalanféle májpástétomot bemutattam már, borjúmájból, kacsamájból, csirkemájból. Igazi családi kedvencek nálunk ezek a pástétomok:
Egyszerű, de nagyon finom borjúmájpástétom
Egyszerű, mégis különleges házi kacsamájpástétom - vízfürdőben
Nagyszerű reggelik, vagy egyszerű vacsorák: házi borjúmájpástétom
Jól bevált konyakos kacsamáj pástétomom és "Les Halles" tatárbifsztek még fűszeresebben
Akár gyerekzsúrra: házi kolbászkrém és hagymás-zsályás csirkemájpástétom vajas péksüteményekkel
Házi krémek, pástétomok: aioli, zsályás borjúmájpástétom, padlizsánkrém aiolival, zakuszka
Hagymás-zsályás kacsamájpástétom
Különbözőféleképpen szoktam elkészíteni, éppen mikor mihez van kedvem. A karácsonyi libasülthez végül nem sütöttem meg a liba máját, eszembe jutott, hogy ez a szépséges 25 dkg-os libamáj most jól jön nekem egy fűszeres-édes libamájpástétomhoz.
Nem komplikáltam túl az elkészítését, egyszerűen egyben elősütöttem a májat libazsírban. Egy hatalmas gerezd fokhagymával, fél teáskanál sóval és néhány szem feketeborssal. 120 C fokon úgy fél órán át sütöttem a májat.
Hagytam kihűlni, majd habosra turmixoltam 2 evőkanál libazsírral (a sütőzsírjából) 2 evőkanál Tokaji aszúval, egy evőkanál mézzel, a sült fokhagymával, ½ teáskanál majoránnával, kakukkfűvel, frissen őrölt borssal, és ¼ teáskanál őrölt szerecsendióval és szegfűborssal. Csipet sóval kiegyensúlyoztam az ízeket és behűtöttem.
A frissen kisült, ropogós mézes-diós kenyérszeletekkel kínáltam, mind ízben, mind látványban nagyszerűen összebarátkoztak a „deszkán”.
Érdemes bepillantani néhány korábbi bejegyzésembe, amikor különböző házi kenyereimhez szendvicskrémeket, pástétomokat készítettem.
Majonézes padlizsánkrém, bazsalikomos szárított paradicsomkrém és majoránnás borjúmájpástétom szárított paradicsomos gyökérkenyérrel
Házi pékségembe pedig itt lehet bepillantani.
Ugyan most ebédeltünk, de ez annyira guszta, hogy egy szelet kenyeret le bírnék venni és megkenni a pástétommal. Csodálatos mindkettő!
VálaszTörlés