Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 13., hétfő

Bajor óriásgombóc. Recept



Amikor Ausztriában síelünk, akkor a gombócos levesek a kedvenceim. Finom, ízes húslével, petrezselyemmel, snidlinggel, és gigantikus máj és szalonnagombóccal. Általában egyszer állunk meg enni késő délután a sípályán, telitalálat ez, az étel, forró, és nagyon finom.
Utána jártam hát, hogy itthon, hogyan is készíthetném el.

Ez a gombóc recept kerekedett ki belőle, mutatós, ízletes, és kiválóan fagyasztható, ami nagyon jól jön, amikor a hosszadalmas eljárást igénylő húslevesbe, valamilyen különleges levesbetétet szeretnék, de gyorsan.
Különösen marha, vagy vegyes húsleveshez illik, de tyúkhúslevessel is kiváló.
Ha nagyobb vendégseregnek főzök húslevest, szinte mindig készítek óriás gombócot is, mert roppantul nagy a sikere.


Hozzávalók: 30 dkg borjú (esetleg marha, vagy sertésmáj), 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, 5 db zsemle, 2 evőkanál vaj, 3 egész tojás, 2,5 dl tej, só, frissen őrölt színesbors, csipet szerecsendió, teáskanálnyi majoránna, 1-1 teáskanálnyi petrezselyem és snidling egy evőkanál liszt. Ebből a mennyiségből sok gombóc lesz. Pontosan nem emlékszem, hogy hány darab, de legalább tíz.

Egy evőkanál vajon kisütjük az apró kockára vágott kolozsvári szalonnát, majd a hagymát üvegesre pároljuk benne.
Hozzáadjuk a májat, kicsit hagyjuk kifehéredni, majd hozzá adjuk a friss fűszerenövényeken kívül a fűszereket. Tegyük félre, hűtsük szobahőmérsékletűre.
A kis kockákra vágott zsemlét pirítsuk meg egy evőkanál vajon, aranysárgára.
A tojásokat verjük fel, majd a sóval ízesített tejjel keverjük el, és öntsük a közben, egy keverő tálba átrakott zsemlére.
Mikor már a tejet jól beszívta, adjuk hozzá a májat, a petrezselyemzöldet, és a snidlinget, végül a lisztet. Alaposan dolgozzuk össze.
Nedves kézzel, női ökölnyi gombócokat formáljunk belőle, és lobogó húslevesben 15-20 perc alatt főzzük készre.

A kifőzésnél szükséges arra figyelni, hogy a gombóc megefelelően főjön át, de ne főjön túl, mert széteshet, sérülhet.

Kifőzve, kiválóan fagyasztható!

15 megjegyzés:

  1. Szia Alexa Christi! Bár a recept szuper (csakúgy mint a többi :) ), de most nem ezzel kapcsolatban írnék. Az lenne a kérdésem, hogy Debrecenben milyen éttermet tudnál ajánlani? Nagyon érdekelne a véleményed, hogy melyik hely érdemes a kipróbálásra! És ha esetleg tudnál válaszolni minél hamarabb, az nagyon jó lenne, mert délután indulunk. :)
    Köszönöm előre is!
    Szia, flatcat Gabi

    VálaszTörlés
  2. falatcat: szia gabi, egy kicsit szerencsére ismerem az ízlésedet:-), így én a Belgát (Piac utca, a Városházával szemben)ajánlanám Neked elsősorban.
    Van több, hasonlóan nagyon jó étterem Debrecenben, de itt van azokból az ételekből több, amilyeneket szerintem Te szeretsz: a borjúérmék Párizsi kávéház módra, a bárányborda (nem tudom most éppen milyen van az étlapon) mindig fantasztikus, az étlapot nem sorolnám fel, de szerintem nem fogsz csalódni.

    A Pálma (Nagyerdő, a Divinus hotellel sréhen szemben)is ugyanilyen jó étterem, ott a több a nemzetközi étel. A mexikói ételek nagyon jók, az olaszos ételek is, itt, viszont van borjúpofa, ami nincs errefelé túl sok étteremben, így megéri a kóstolást.

    Van még egy-két jó étterem, de inkább nem taszítalak a bőség zavarába....:DD

    Most gép előtt maradok valameddig, hogyha van kérdésed, akkor írj!

    VálaszTörlés
  3. Bocsi, hogy falatcat lettél, kiültem a teraszra a főzőcske után, és még kicsit káprázik a szemem a napsütésben:-D

    VálaszTörlés
  4. Hallgatok én a flatacatre is! :)))
    Nagyon köszönöm a gyors választ, sokat segítettél, szerintem Belga lesz belőle. Nagyon régen jártam már ott, de teljesen megfeledkeztem róla, és akkoriban még nem is voltak ilyen izgalmas dolgok az étlapon. :)
    A Pálmát ismerem és szeretjük, de a gyerek teljesen bepörög a berendezéstől, és folyamatosan felfedezni akar, szóval ott nem lehet tőle nyugodtan enni. :)
    Ha esetleg úgy alakul, én szívesen venném a tippeket, elég gyakran járunk Debrecenbe, és nagyon jó lenne jó éttermeket felfedezni.
    Még egyszer köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Bonita májgomboc leves isteni, ha már a recept alatt vagyunk.

      Törlés
  5. Nem vagyok mesterszakács
    Off.
    Hat ez szuper! Radarozhatok :o)
    Koszonom!!!!!

    VálaszTörlés
  6. Attilajukkaja: de jó:-) szép lassan(!) beállítok mindent magamnak a blogon, de mostmár egy szakemberrel is átbeszélem,mert szépen dagad a blogocskám, szeretném, ha használható is lenne:-)))

    (Újabb adag szendvicsen vagyok túl, ez már a negyedik sorozat, rendesen kigömbölyödök a sorozat végére.....de az még soká lesz:DDD

    VálaszTörlés
  7. Flatcat: örülök, ha tudtam segíteni, ha tudom, hogy ilyen járatosak vagytok, akkor ajánlok még más éttermeket is, bár a Belgát én nagyon szeretem.
    Kíváncsi vagyok, hogy végül hol ettetek, és mit, ha megosztod velem, akkor megköszönöm, természetesen a "kritikával" együtt:-)

    Még felsorolok pár éttermet egy kicsit később, addig gondolkodom rajta, hogy melyiket ajánljam és miért.
    Szóval visszatérek!

    VálaszTörlés
  8. Végül a Belgába mentünk, és isteni finom volt! Tényleg nagyon az ízlésem szerint való a hely! Köszönöm tippet! :)
    Nekem a húsok a gyengéim, és itt valami tökéletesen volt elkészítve a báránykaraj, de a fogások többi részében sem volt kivetnivaló! Ráadásul végre nem volt agyonsózva semmi. És még a gyerek is remekül elvolt (igaz, megette a bárányom nagyobbik részét... De hát jó ízlése van. :) )
    Szóval még egyszer köszönöm, és szívesen veszem a további tippeket! :)

    VálaszTörlés
  9. flatcat: Boros László mesterszakács vezeti itt a konyhát, akit a kelet-magyarországi szakácsképzés atyjaként tartanak számon.
    Nekünk családi barátunk, nagyon szeretem Lacit.
    Képzeld, hogy ő főzött a lagzinkra, nagy megtiszteltetés volt, és természetesen nagyszerűre sikeredett. Tíz évig emlegették a vendégek:-)
    Lacival, ha összejövünk, sajnos nagy ritkán, akkor csak ollóval lehet elvágni a beszélgetést az ételekről és a gasztronómiáról:-)

    Csak, hogy értsd, hogy nem csak, mint vendég kedves a szívemnek az étterem.

    A Pálmát pedig ugyancsak a legkedvesebb barátaink vezetik, a barátnőmmel 30 éve vagyunk barátok, és nagyon szoros a kapcsolat.

    Természetesen nem ajánlanék pusztán ilyen (baráti) alapon éttermet, viszont még jobban izgulok, hogy rendben volt-e minden:-)

    Esetleg a Krúdy-t és a Calico Jack-et érdemes még kipróbálni, de ide ritkábban járunk.
    A Paripa is jó, de nem, amikor halvacsora van, a kemencés ételek napján, viszont érdemes kimenni.
    Van egy új John Bull Pub az Óbester szállodához kapcsolódóan, de ott még nem ettem, csak a férjem.

    Egy szicíliai barátunknak van még egy szuper étterme a színháztól nem messze, ott nagyon jó kaja van! A Batthyány-i utcán, illetve a színházzal szemben van még a Csokonai étterem, ott is jók a húsételek.

    No, kicsit hosszúra fogtam, ha újfent szándékotok van átjönni, akkor írj, elmondod, hogy milyen ételre vágynátok, és ajánlok valami jót!

    VálaszTörlés
  10. Hát tulajdonképpen nagyjából hetente járunk Debrecenbe. :) (persze azért nem mindig éttermezünk :) )Az öcsémék és az apai nagyim ott laknak, apu meg hét közben ott dolgozik. Sőt, néhány éve még mi is ott laktunk egy ideig. :) Szóval van némi kötődés. :)
    Köszönöm az újabb tippeket, szerintem Paripa lesz belőle legközelebb, azt már az öcsémék is mondogatják nekünk egy ideje.
    A Pálmát egyébként szeretjük, de az a híd imitáció a bejáratnál teljesen bepörgeti a gyereket, szóval amióta tud járni, oda csak ritkábban merészkedünk, mert a megérkezéstől az indulásig azon a hídon topog meg rohangál (és nem eszik). Eddig csak a nemzetközi ételeket próbáltuk ott, azok rendben voltak. (bár a Belga azzal a báránnyal elég magasra tette most a mércét :) )
    A Krúdyval vegyes tapasztalataink voltak, ettünk már ott szenzációsan jót és meglehetősen rosszat is (ráadásul ez ugyanaz a a fogás volt két alkalommal...). A Calicoba viszont egy jó pár éve felszolgált félig nyers csülök után (ami a személyzet szerint teljesen rendben volt) nem vágyunk vissza.
    Esetleg a szicílai barát étterme csak nem a Trattoria? :)))
    Köszönöm még egyszer nagyon az infokat, nagyon kedves vagy, hasznosak voltak! Ha nem bánod, fordulnék még majd Hozzád étteremajánlóért! :)

    VálaszTörlés
  11. flatcat: hogy is bánnám, nagyon szívesen.

    Inkább kicsit vegyes a "feladat", mert sajnos egyes éttermeknél én is azt tapasztalom, hogy egyszer nagyon bejön, majd pocsék:-((

    (A Paripában, másnap, amikor az ulta pozitív cikket lehoztam, olyan pocsék halvacsorát kaptunk, hogy utána, én pedig rohamot! A halászlé tömény paprika, túl sós, a hal is benne. A haltepertő is halál sós, és mire kihozták, addigra hideg. És még bocsánatot sem kértek! De rossz kritikát direktben nem akarok lehozni az oldalamon. Egy gyrost már befotóztam a gasztro málna díjhoz, de azt is név nélkül fogom közzé tenni:-))

    A Pálma, Belga, az szinte mondhatnám, hogy mindig ugyanazt a kiváló színvonalat hozza:-))

    A Csokonai étterem is jó, bár oda mostanában nem mentünk, ha már szűkül a kör:-) lehet, hogy érdemes kipróbálnotok.

    Viszont a Trattoriát, Gaetano Papa éttermét, azt nem szabad kihagyni, de ha jól sejtem, már van tapasztalat?:-))

    Kicsit sokat kell várni, és nem mindig azt hozzák ki, amit rendeltél (Sicsília:-D, de az étellel nekünk még gondunk nem volt.
    Sőt, ott mediterrán szokás szerint érdemes rákérdezni, hogy ma mit kaptak frissen, mert mindig másféle tengeri alapanyag kerül be, és abból bármit megfőznek Neked, nem csak, ami az étlapon van.
    Legalábbis Papa nekem ezt szokta ajánlani.
    A Benettonos olaszok szoktak idejárni, több család, az összes gyermekkel:-))
    Ilyenkor, egymás után hozzák a tálakat nekik, amik nem is hasonlítanak az étlapra:-DD
    Háááát igen, az étlapot a magyar ízlés szerint állítják össze, ez már csak mindenhol így van.....
    Majd jelentkezz, nagyon várom, illetve, ha erre jársz, és nem rohantok, akkor bejöhetnétek egy teára vagy kávéra hozzánk!
    A múltkor Buda Bernadett is volt nálunk a férjével, nagyon jót dumcsiztunk:-))

    VálaszTörlés
  12. A kávézós ötlet nagyon tetszik! Jövőhéten is lesz egy utunk, előtte jelentkezem, hátha alkalmas lesz az időpont Neked is. :)
    Aztán a többit élőszóban! :)

    VálaszTörlés
  13. szia Te nemszakács! Sejtettem már korábbi részekből, hogy debreceni vagy, de most már egyértelmű. Örülök, hogy a Cziffray-n képviseltetve volt a város. Nem találom az e-mail címed, szeretném veled felvenni a kapcsolatot. üdv: Nyárikonyha

    VálaszTörlés
  14. flatcat, Gabi: várom, hogy jelentkezz, hogy mikor készültök Debrecenbe, bízom benne, hogy találkozunk:-))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails