Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 15., szerda

Nagyszerű reggeli, vagy egyszerű vacsora? Szegfűgomba tükörtojással, cserépedényben.




Most kellene megállítani egy kicsit az időt. Szerintem ez az időszak a gasztromániákusok egyik kedvenc időszaka, annyi zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre, hogy én is szinte tobzódok.
Nem merek semmiből sokat venni, viszont mindig túl sokfélét vásárolok össze, ami nem is baj, csak ugyebár mindent egyszerre nem főzhetek meg.
Most már egyre kevesebb gomba lesz, úgyhogy igyekszem minél több gombaételt elkészíteni frissen, utána megy a téli adag a fagyasztóba.
A szegfűgomba az egyik kedvencem, de a családból csak nekem. Gyermekkoromban anyukám számtalanszor készített, és mind nagyon szerettük.
Úgyhogy most egy adagot készítettem, csak magamnak.
Nagyon egyszerű ez az elkészítési, mód, a tálalás pedig olyan mediterrán, nekem fontos az ételt körüllengő feeling is, így szeretek adni az ilyesmire.

Egy kupac szegfűgombát vettem, sajnos elfelejtettem megmérni, de szerintem 20 dkg körül lehetett.
Vajon, apróra vágott fehérhagymát dinszteltem, rádobtam az alaposan átmosott és leszárított szegfűgombát. Sóztam, borsoztam, és ami kis levet engedett, azt elpároltam alóla.
Előmelegítettem 220 fokra a sütőt. A gombát cserépedénybe kanalaztam, szépen elrendeztem, hogy csinos legyen, ráütöttem egy szép nagy tojást, és betettem a sütőbe.
Körülbelül 10 perc alatt megsült a tükörtojás, lehet lágyabbra hagyni és jól át is lehet sütni, ki, hogyan szereti. Én jobban szeretem lágyabban, viszont most jól átsütöttem, mert figyelmetlen voltam, de kifogástalan lett így is.



Apróra vágott snidlinggel és kézzel tépkedett metélő petrezselyemmel díszítettem, aminek nagyon is megvan az élvezeti értéke is az ételben.
Nagyszerű reggeli volt, nem ettem én hozzá még kenyeret sem, ettől egészségesebb és finomabb ételt, el sem lehet képzeli gomba szezonban reggelire, vagy vacsorára.

4 megjegyzés:

  1. Épp ma vettem két kupac szegfűgombát a bácsinál a piacon :-)

    S tojásos volt nálunk is :-D

    VálaszTörlés
  2. Chef Viki: nekem is tojással a kedvencem:-)
    Van, hogy a tükörtojásra halmozom a gombát, úgy, hogy a sárgáját ne fedje, de a sima omlett vagy rántotta is nagyon fincsi belőle!

    VálaszTörlés
  3. Egyszerű és nagyszerű.Én eddig még csak omlettet csináltam erdei gombából,de így is biztosan kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Jól néz ki! A tojás a tetején a koreai bibimbap-ra emlékeztet.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails