Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 27., csütörtök

Hétköznapi indiai családi vacsora: tandoori csirke, naan kenyér, raita





Ez az indiai vacsora nem egy első próbálkozás nálam, ugyanis több mint 10 éve az egyik családi kedvenc a tandoori csirke nálunk. Nyár folyamán bemutattam egy duplán pácolt verzióját, egy nyári, kerti grillparti egyik ételeként. Akárhányszor grillezek, tandoori csirkét mindig pácolok. Grill szezonon kívül lényegesen ritkábban készítek, ez most egy ilyen alkalom volt. A tandoori csirke mellől a raita sem hiányozhat, mely nagyon hasonlít a tzatzikira. Az egyetlen újdonság a menüben a naan kenyér volt, melyre már régen készülök, de valahogyan csak most került terítékre.

Egzotikus hangzása ellenére mérhetetlenül egyszerű ez az ételsor.
A tandoori masala fűszerkeverék készen is számtalan helyen kapható, én az első fűszerkeverékemet például a debreceni Tesco áruházban vettem, amikor kinyitott, úgy 12 éve. Azóta egy keleti fűszereket, alapanyagokat árusító kis üzletben veszem, de oly csekély mennyiség szükséges belőle, hogy egy kisebb adag is sokáig elégséges. Garam masalaból is készíthető, ekkor őrölt chilit és fahéjat szükséges még hozzáadni. A fűszert joghurttal kell elkeverni, a joghurtba sót, olajat és áttört fokhagymát teszek. Ebben pácolom egy éjszakán át a csirkét. Most csak csirkemellet használtam, de combból nagyon ízletes még, de akár egy egész csirkét is pácolhatunk. Eredetileg a csirke bőrét lehúzzák.

A raitat görög joghurtból, áttört fokhagymával, szárazon pirított, frissen őrölt római kömény hozzáadásával készítettem, melybe sózott, kifacsart, durvára reszelt uborkát kevertem. Tálalás előtt néhány órát a hűtőszekrényben pihentettem. A mentát mindig kihagyom, mert a családom nem állja a raitában. Friss koriander levelet szinte mindig teszek a raitához, ez alkalommal viszont nem kaptam.


Begyúrtam a naan kenyér tésztáját. 4 kenyérhez 12 dkg lisztet, 15 dkg hideg vízben elkevert 5 gr élesztővel elkevertem és 30 perc alatt letakarva, meleg helyen kovászt készítettem belőle. Hozzáadtam újabb 15 dkg lisztet, 5 dkg joghurtot, ¾ teáskanál sütőport, 5 gr sót, és ragacsos gombócot gyúrtam belőle. 2 evőkanál olajjal beolajoztam a tésztát és a tálat, a tésztát kicsit meglapogattam, és újabb 15 percig pihentettem 30 fokra bemelegített sütőben. Ezután olajos felületen könnyedén átdagasztottam. Majd újabb 15 percet pihentettem a langyos sütőben. Ez után olajos felületen könnyedén, de kicsit hosszabban dagasztottam, négy részre vágtam, lisztezett felületen a lisztezett tészta darabokat letakarva 5 percig pihentettem.

Ekkor bemelegítettem sütőt 200 fokra - a sajátomat forró levegő+grill programra állítottam. A melleket és nyársakat vajazott tepsire fektettem és betettem a sütőbe. 10 perc múlva vaj-olaj keverékével meglocsoltam. Ez után még 15-20 percig sütöttem a csirkét, míg a csirke felszínét a hő meg nem kapta.
Amikor a kenyér utolsó 5 perces pihentetése letelt, akkor közepes hőfokra melegítettem a wokot. Elővettem egy tészta labdacsot és lisztes felületen nagyon vékonyra kinyújtottam. A lepényt óvatosan belehelyeztem a wokba, meglocsoltam egy evőkanál olvasztott vajjal és lefedtem. Közben kinyújtottam a következő lepényt. Amikor a lepény hólyagosodott és az alja már kellőképpen megpirult, megfordítottam. A másik oldalán is ugyanígy megsütöttem.





Mire a lepények kisültek, a csirke is elkészült a sütőben. A hideg raitával azonnal feltálaltam a csirkét és a lepényt. A csirkét tálaláskor meglocsoltam vajas szaftjával és pár csepp lime levet facsartam rá. Citromlé is megfelelő.








A kisfiamnak annyira ízlett a naan kenyérrel történő kiegészítése ennek a családi kedvenc ételnek, hogy már meg is rendelte újra a jövő hétre.
Annak ellenére, hogy leírásomat nem tudtam rövidebb lére engedni - akkor pontosan a lényeg veszett volna el, maga az étel – megnyugtatok mindenkit, hogy a gyakorlatban kifejezetten egyszerűnek mondható az étel elkészítése. Egy nagy írónk szavaival élve: Könnyebb egy csatát megnyerni, mint leírni. Tekintettel arra, hogy mindkét mű a saját kezem alól került ki, inkább azt mondanám, hogy elkészíteni sem volt hosszadalmasabb és bonyolultabb.


Hozzávalók 4 főre:

2 egész csirkemell
2 dl zsíros joghurt
2 evőkanál étolaj (napraforgó, vagy mogyoróolaj)
1 teáskanál só
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál tandoori masala fűszerkeverék
5 dkg vaj és két evőkanál étolaj a sütéshez
Pár csepp friss lime vagy citromlé tálaláskor

Vaj helyett tisztított vajat ghít is használhatunk, ha különösen autentikusan szeretnénk eljárni.

1 nyers uborka
2 dl görög joghurt
Fél teáskanál egész római kömény
1 gerezd fokhagyma
Fél teáskanál só

A naan kenyér hozzávalóit a leírásban részleteztem.

7 megjegyzés:

  1. Nem tudom, de azt gyanítom, hogy a kövön sült lepény ősibb a kenyérnél...

    Jól néz ki - lehet, hogy a kínaimnál készülő "csirke saslik" valójában Nat Roid csirke ? :-)

    VálaszTörlés
  2. Nat Roid, ez jó! A helyes megfejtéseket kérjük nem beküldeni!
    Nevamesza, nem semmi vagy, eszembe nem jutna a wok, pedig tényleg! Nemrég egy indiai gyorsétteremben, mely a nagyon szellemes "tandorii" nevet kapta, odakéredzkedtem a kemencéhez. Akkor már csak 500 fok volt benne...

    VálaszTörlés
  3. Saját levében: Néhány percig úsztam a dicsfényben, most elköszönök tőle...:)))
    A szakácsok könyvében olvastam ezt a fortélyt és hittem benne. Végtére is egy tandoori kemence után a legforrób közeg a wokban leledzik!...:)))
    Minden héten fogok naan kenyeret sütni! A (rossz evő) kisfiam kétpofára ette (vastagon kente rá a aritát:) és nagyokat nyögött: anya ez nagyon finom!...:)

    VálaszTörlés
  4. Néha már kifejezetten sajnálom, hogy nem a főzés a szenvedélyem...
    Azt meg pláne, hogy nem vagy itt a közelben, hogy átugorhassak kóstolgatni, falatozni, jól belakni :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyom szeretem /- jük / az indiai ételeket. Én is főztem már párszor,/ képek már vannak /, de receptet azért nem írtam még, mert elrettentett a sok írni való. Szerintem sem lehet rövidíteni.
    A naan kenyér tényleg jó, gyorsan elkészíthető, ha nincs otthon kenyér.

    VálaszTörlés
  6. "saját levében" - Nem az én "találmányom".
    Dezső bátyánk írta így alá a krimijeit :-)
    Underlord T. is volt...
    A "Magyar Írói Álnév Lexikon" több szócikke is szólhatna róla - ebben csak a kiadás időpontja (1956) akadályozta meg...
    HC. G. S. Solenard volt egy TuFa (SciFi) erejéig...

    S ha már itt tartunk:
    Q.G.&F. Lyn - A.F. Bian szerzőpáros tette közzé az Aster című TuFa regényt - egyikük közismet magyar csillagász: Kuli György, társai Kulin Ferenc (unokaöccs) és Fábián Zoltán újságíró.

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat, kimaradt egy bötű. Természetesen

    KULIN György írta... (És végülis hárman írták - legalábbis elvben.)
    A Wiki szócikk írója nagyon lehúzza - pedig olvastam rosszabbat Lemtől is :-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails