Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 1., csütörtök

Egyszerű borjú Stroganoff spagetti magos mustárral




Olyankor készítek Stroganoff módra borjút vagy marhát, amikor egy szép darab borjú karajból (hátszín), combból vagy marhabélszínből nyesedék keletkezik a bontás során. Csak úgy adja magát.

Érdemes bepillantani ebbe a korábbi receptembe, ahol borjú hátszínből és vargányával készítettem.
 A borjúcomb nem a legalkalmasabb erre, mert kicsit szárazabb, szálkásabb, mint a hátszín, vagy a bélszín, de még ugyancsak megállja a helyét ebben az ételben is.

A borjúcomb egész szeletekből egy egyszerű, de nagyon ízletes roládot készítettem, ezt még nem mutattam be. A nyesedékből másnap pedig összedobtam ezt a gyors, könnyű tésztaételt.
Nagyjából 20 perc a főzési idő és túl sok előkészületet sem kíván. Inkább itt is a jó időzítés a lényeg, hogy frissen tudjuk tálalni az ételt.


Hozzávalók 4 adaghoz:

40 dkg borjúhús csíkokra vágva, a nyesedék éppen megfelelő erre a célra
5 dkg vaj
6-8 dkg mogyoró, póré, sonka vagy vöröshagyma 
25 dkg barna, vagy világos csiperke
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
só, frissen őrölt bors

2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál magos mustár
1 evőkanál a tészta főzőlevéből

32 dkg spagetti
4 liter víz
1 evőkanál só


Vastagaljú serpenyőben hirtelen megpirítottam borjúcsíkokat. Amikor a serpenyőbe teszem, akkor 1-2 percig nem piszkálom, hogy piruljon. Ha ilyenkor kevergetjük, akkor levet ereszt és fő, nem pirul. Amikor megkeverem, akkor sózom, borsozom, nem előbb. Így szaftos, mégis pirult húsfalatokat kapok.
Kiszedtem a serpenyőből és előmelegített sütőben melegen tartottam.

A visszamard vajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát a kakukkfűvel. Hozzáadtam a szeletelt gombát és hagytam, hogy levet eresszen. Amikor csaknem zsírjára pirult, akkor hozzáadtam a melegen tartott húscsíkokat, a magos mustárral elkevert tejfölt, majd a tejszínt, és felforraltam, de rögvest csöndesre vettem a hőt.
Közben kifőztem a spagettit, és a főzőlevéből adtam egy keveset a raguhoz.

A spagettit rászedtem a ragura, elkevertem és tálaltam.













Zsenge petrezselyem rügyekkel színesítettem, frissítettem.

Nagyszerű, gyors, ízletes ebéd volt. Megnyaltuk utána nem csak a szájunk szélét, de minden ujjunkat is! :)





2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails