Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 13., hétfő

Fúziós vasárnapi ebéd: tyúkhúsleves, bajor óriásgombóc, ropogós sült tyúk, zöldséges paella







Alapvetően hagyományosnak indult a vasárnapi ebéd készítése, tyúkhúslevest terveztem. A bolti tanyasi csirkét, mind a rántanivalót, mind a paprikásnak valót kipróbáltam már, ha nincs háztól csirkém, akkor ezt ritkán, de bátran megveszem. Sőt, a töltött csirkéhez még jobban is szeretem. A múltkorában láttam, hogy van belőle tyúk is, már egyet el is vettem, hogy kipróbálom, amikor ránéztem az árára, azonnal visszatettem. Több száz forinttal volt kilója drágább, mint a háztól vásárolt tyúknak, ráadásul a tyúk, az kifejezetten kapirgálós kérdés, így nem annyira bántam a veszteséget. A napokban viszont akciósan kínálták, gondoltam „egye fenyveserdő”, kipróbálom, ha megszorulok, még beválhat. Erre a tyúkocskára terveztem a vasárnapi ebédet. Én egy tyúkból több fogást is összehozok, mennyiségre nem eszünk túl sokat, a levesben főtt tyúkot én még tovább feldolgozom. Mi annak idején otthon, elpusztítottuk az összes levesben főtt húsfélét, de az én családom nem rajong ezért. A levesben, egészben főtt tyúkot részeire darabolom, a szárny, az apróbb, például, húsos „lapockacsont” darabokat feltálalom a leveshez az aprólékkal és főtt zöldséggel, a prémium részeket pedig alaposan sózom és borsozom, utána pedig ropogósra kisütöm.

Tepsis krumplit vagy krumplipürét szoktam hozzá készíteni, de amikor nyúlnék a krumpli után, akkor látom, hogy olyan kevés áll rendelkezésre, hogy kár foglalkoznom vele. Igazán nem nagyon illik a rizs a sült tyúkhoz, de nincs mit tenni, azzal szükséges gazdálkodom, ami van. Megpendítettem fantáziám húrjait, hogy egy kis zöldséget akkor már illene mellé biggyeszteni, de akkor már legyen szaftos, mert én azt jobban szeretem, akkor pedig legyen paella, zöldséggel. A paellát ugyanúgy készítettem el, mint máskor, csak hús nélkül. Olívaolajon, apróra vágott fehérhagymát pároltam üvegesre, ráreszeltem két dundi gerezd fokhagymát, hozzáadtam egy felkockázott sárga húsú paprikát (a zöldséges paellához ennek jobban tetszett a színe, no, és az íze is:-), két nagyobb, héjától megfosztott és darabolt koktélparadicsomot, alaposan megszórtam frissen őrölt borssal, majd hozzá adtam 4 dl rizottó rizst, és felöntöttem 9 dl csirke alaplével. Sóztam, egy csipet sáfrányt és egy mokkáskanál spanyol pirospaprikát hozzá adtam. Amikor felforrt 10 dkg friss, darabolt zöldbabbal dúsítottam, és hagytam kis lángon, hogy párolódjon. Amikor már majdnem az összes levét felemésztette, akkor 20 dkg fagyasztott borsót tettem bele. Amikor már csak szottyos volt a paella, és a rizs csaknem megpuhult, egy kis csokor apróra vágott petrezselymet kevertem le benne, és betettem a 180 fokra előmelegített, de funkción kívüli sütőbe. Itt szépen elnyerte végső állagát.





A tyúkhúsleves, éreztem, hogy nem fog főni 3-4 órát, mint máskor, igazam lett, jó két óra alatt megfőtt. Amikor a 3 liter hideg vízben feltett tyúk (1,8 kg) kieresztette az összes habját, akkor kellő alapossággal leszedtem a habot, hozzáadtam a vöröshagymát és a fűszergömböt, amibe 3 dundi gerezd fokhagymát, 10 szem fekete és 10 szem zöldborsot tettem. Szűk egy óra múlva hozzáadtam a többi zöldséget, 2 nagyobb répát, egy nagyobb gyökeret, 1 kis fej karalábét, egy cikk zellert, egy kelkáposzta levelet, egy póré felét a zöldes részétől, egy zöldpaprikát, és egy zöld csokrot petrezselyemmel és zeller zölddel. További jó egy óra alatt készre főtt a leves. Pihentettem, leszűrtem, a zöldségeket szortíroztam.


A tyúkot egészben kiemeltem, hagytam kicsit pihenni, majd részeire szedtem, és alaposan sóztam, borsoztam (a főtt tyúkhús ízetlenebb, így érdemes alaposan sózni, borsozni, nyilván ezt sem túlzásba vinni).

Közben eszembe jutott, hogy mindig van lefagyasztva bajor óriásgombócom, megkérdeztem a lányomat, hogy enne-e ő is velem, mert akkor 2 db-ot előveszek. A fiúk, azok csak csigatésztával, répával szeretik a húslevest. Még főztem pár darab fürjtojást is választékbővítés gyanánt, hiszen ebben a tyúkban, most értelem szerűen nem volt tojás. Pedig azt nagyon szeretjük, az aprólékkal együtt a levesben.

Így, végül kialakult a fúziós ebédkínálat, tyúkhúsleves csigatésztával és bajorgombóccal, főtt hússal, levesben főtt zöldséggel, ropogósra sült tyúk, zöldséges paellával. Egy kis barátja is velünk ebédelt a fiamnak, nagyon tetszett neki is a nem hétköznapi ebédkínálat. A húsleves nagyon finom lett, ezért nem akarok ellenreklámot a bolti tanyasi tyúknak, de amikor csak tehetem, maradok a háznál nevelt, kapirgálós, fejjel, kaparókkal, és aprólékkal együtt vásárolt tyúknál, viszont, ha megszorulok, bátran veszem el a polcról, igaz csak akciósan, a bolti tanyasi tyúkocskát.


Utóirat: a maradék sült tyúk további hasznosítása is vannak bevált receptjeim, lehet, hogy a téma kapcsán közzé is teszek egyet. Ez esetben az archívumomat szükséges segítségül hívnom, mert a tegnapi sült tyúk, az szőrén szálán eltűnt:-)

67 megjegyzés:

  1. Fu, ez megint gyonyoruen nez ki!!!! Nagymamam fozott annak idejen ilyen leveseket. Persze csak vasarnap es szigoruan csigatesztaval :o)

    VálaszTörlés
  2. Attilajukkaja: a csigatészta nálunk is szigorú előírás, Rebeka az óriásgombóc mellé is szedett magának:-)
    Ha spajzcetli meglátja, hogy megint kompromittálom magamat, először az édességgel, utána a csigatésztával.....
    Nos, én nem eszek tésztát a levesbe. Csak gombócot, vagy husit és zöldséget, bármit, csak tésztát nem, ciki, de őszinte vagyok:-)
    Viszont a családom, az csigafüggő, így azt mindig főzök a leveshez:-)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon furcsa, de en sem fozok soha tesztat a levesbe :o) Kivetel az olasz minestrone. Abba muszaj. Es persze a tavol-keleti tesztalevesek, amelyek magukban egy fofogas: egy nagy adag teszta, ra finom levessel, zoldseggel, rakkal, kagyloval. Mmmmm.... Es edesen sem eszunk tesztat. A dios tesztat is hagymaval csinalom :o)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, nagyon jó!!!
    Nálunk divat a tészta. De csak levesbe, egyéb tésztaételeket nem nagyon kedvelnek. Neoex úgy fogalmaz, hogy csak olyan tésztaételt eszik, amire tapad a valami. Ezért nem eszik túrós tésztát, mert szerinte a túró nem tapad. A cvekedli persze tapad...
    Amit meg leírtok lányok, az nekem egy másik világ :) Tök jó.

    VálaszTörlés
  5. Bea
    A magyar tesztaetelek kozul en is csak a kaposztas cvekedlit es a krumplisat szeretem. Na de az olasz tesztakat? Azokat imadom! Az gyakran van nalunk. Ma este pedig eppen egy koreai receptet keszitek: csapcset. Csak marha helyett garnelarakot teszek bele: http://www.grouprecipes.com/38013/chap-che-korean-vermicelli-stir-fry.html

    VálaszTörlés
  6. Bea
    Ezeken a kepeken talan jobban latszik:
    http://ic2.pbase.com/u37/bochie/upload/32081558.noodle.jpg
    http://farm4.static.flickr.com/3109/2882642954_d6b0cee90f_z.jpg?zz=1
    http://www1.korea-np.co.jp/pk/105th_issue/chapche.jpg

    Mind ugyanaz. Szerintem, ezt a Neoex is kajolna!

    VálaszTörlés
  7. Egész nap egy jó kis meleg levesre vágytam. És nem tudtam mit ennék. Most már tudom :-))
    Felénk (Jászság)a tyúkhúslevesbe darabolva tesszük bele a tyúkot, mondván, így előbb megpuhul, de nem is ez a lényeg, mert a jó (tyúk)húsleves főzéséhez sok idő kell, inkább, hogy a husikat jobban átjárják az ízek. Nálunk is elfogy a főtthús,legyen az tyúk, vagy más, nincs idő belőlük bármi pluszt kihozni:-)) Errefelé is levestésztával esszük a húslevest,(mindegy milyen husiból) a csigatészta, főleg a házi, valamikor amolyan ünnepinek számított. Régen még én is "sodorgattam" nagymamámmal. Disznóvágásra mindig készített és akkor besegítettem gyerekként, mint úgy általában a női családtagok.
    A gombóc, vagy ahogy sokfelé hívják, töltike, viszont teljesen új nekem. Mi ilyen töltelékkel, esetleg májjal,gombával dúsítva készítjük(de ezek nélkül is jó) a töltött csirkét. Már magam tanultam a knédlit, azt a fajtát, ami olyan, mint zsemlegombóc,"becsomagolva", folpack, alufólia, és így megfőzni. Erre van most egy borsodi udvarlója az egyik leányzómnak,akik ilyen töltikét is készítenek a húsleveshez. Ha jól tudom,a főtt husit ezzel eszik. De láttam minap egy fórumon egy képet, a levestészta mellett ott volt a húslevesben a felszeletelt töltike is.

    Bocs, hogy ilyen hosszú voltam így ismeretlenül kapásból, de írhatnékom volt, mert annyira megkívántam a tyúkhúslevest, hogy amint, összegyűlik a nagy családom hétvégén,első dolgom lesz odatenni az e sorsra váró tyúkomat:-)) És kipróbálom a töltikét, vagy gombócot is..

    Köszönöm az ötleteket.

    VálaszTörlés
  8. szmari
    Az en Nagymamam csigateszta sodroja meg mindig megvan nekem :o)
    A toltike felenk pedig szololevelbe toltott daralt hus volt.
    Egesz tyukot a levesbe pedig csak eskuvo alkalmaval tettek. Amugy mindig csak az aprolekot. Ha a tyuk mar nagyon ven volt, a tobbi reszebol porkolt keszult. Ha nem, kisutottek. Olyat, hogy levesben fott tyukot/csirket eloszor Kelet-Berlinben ettem fofogaskent es nem volt jo. Igaz, ott a fuszerezessel volt a fo gond. Pedig a nemet baratnom apukaja, aki keszitette, Turringiai volt, amelynek szerte Nemetfoldon hires (?) a konyhaja. A levesbol egyenesen a sutobe tette es kicsit atsult. Meg is tanultam, hogy egyszer kifott hust masodszorra nem jo elkesziteni! Most meg tessek! Azt mondjatok, hogy finom :o)

    VálaszTörlés
  9. Nem vagyok mesterszakács
    Rajottem, mi hianyzik nekem a blogodrol: a radar. Nem latom a friss kommenteket, csak akkor, ha egyenkent rajuk klikkelek. Igy pedig lehet, hogy kihagyok valami fontosat. Tudtok erre ajanlani valamit?

    VálaszTörlés
  10. Attilajukkaja: sütőben sütni a főtt húst nem jó, mert, kiszárad.
    Ujjnyi kacsazsírban sütöttem most, de vagy tyúkzsírban, vagy olajban is szoktam sütni. Ujjnyi zsiradék kell hozzá, nem több, nem kevesebb, és legyen forró. Kívül ropogósra sül, belül pedig omlós.
    Én anyósomtól tanultam, talán ez és a sóskafőzelékhez a tojásos krumpli, amit jól hasznosítottam tőle. Pedig jól főz, de nem egy srófra jár a konyhánk.
    Illetve, csakis tanyasi tyúkot lehet így kisütni, aminek van tartása, bőre hozzá.
    Sőt, a fácánt is szoktam így kisütni, és a gyöngytyúkot. Jól meg kell fűszerezni sóval és borssal. Király, hidd el:-)

    Még nem tudtam megnézni a recipe-ket, mert a szendvicsvarázson dolgozom, és úszok......
    Most tömtünk be a férjemmel egy tál csodaszendvicset, egy kávéra ültem ki a teraszra, és körülnézni kicsit a neten:-)

    Most még főzicskélek egy kicsit, estefelé megnézem, hogy mit főzöl és kérek szépen élménybeszámolót is:-)

    szmari: itt nyugodtan kibontakozhatsz, mi szeretünk itten diskurálni a főzésről és minden egyéb dologról, ami eszeünkbe jut:-)
    Nagyon örülök a saját vonatkozású megjegyzéseknek, annak is örülök, ha dícsérik az ételeket, de annak mégjobban, ha valakinek az ételeimről a saját élményei, tapasztalatai jutnak az eszébe!
    Úgyhogy, itt nem kell szabadkoznod, mindig írj csak le mindent, ami az eszedbe jut, mert nagyon érdekes dolgokat írtál, ami szerintem mindenkit érdekel, aki ide jár "diskurálni"!:-))

    VálaszTörlés
  11. Attilajukkája: nem vagyok egy blogzseni, de megnézem.
    Most kitettem oldalra az előfizetést a kommentekre és a bejegyzésekre, az nem működik?
    Vagy nem erre van?
    Mindjárt bemegyek az irányítópultba:-)

    VálaszTörlés
  12. Attilajukkaja: nem találtam erre vonatkozóan semmi érdemlegeset.
    Utána fogok nézni, addig kitartás:-))

    VálaszTörlés
  13. Nem vagyok mesterszakács
    Persze, en mindent elhiszek, ha azt egy megbizhato forrasbol hallom :o)
    En sem hiszem, hogy a berlini-turringiai vacsora mervado lett volna. Regen volt, de ha emlekeim nem csalnak, nem az volt a gondom, hogy a hus kiszaradt volna. Az elkenyeztett izlelobimboim tehettek az egeszrol. Azok a szemetek!!!!
    Csak azert irtam le a ne'met tapasztalataimat, mert most megingattatok egy orokervenyunek velt hitemben. Tehat ketszer is ki lehet fozni/sutni ugyanazt a hust? Es az nem lesz szar? Pedig annak idejen anyukammal meg filozofiat is gyartottunk a nemet tapasztalataimhoz: ezek a smucig nemetek mindenrol ket bort akarnak lehuzni. Evekkel kesobb nagyon meglepodtem egy csomo dolgon, amit annak idejen bebetonozott igazsagnak veltem,...de az kitenne egy masik blogot :o)
    De pl. az is furi volt, hogy nemetul a smucig mennyire mast jelent, mint nalunk.

    Facant is eletemben csak egyszer probaltam sutni. Nyilvan rosszul. De azota is az unnepi kajak resze nalunk a facanleves, illetve a husabol keszult pastetom. Ezt nem ugyanannak a tarsasagnak szoktam felszolgalni vagy nem ugyanakkor. De a pastetom is egy nagyon elegans megoldas a maradek vadhus felhasznalasahoz!
    Hm. Gondolom, ez is egy hianypotlo megjegyzes volt a mai magyar valosagban!!! Sok haziasszony megkonnyebbulve sohajtott most fel szerte az orszagban. Illetve a homlokara csapott, hogy vazze, tenyleg! Pedig eddig mennyit is ragodtam a maradek vadhuson. Csak ide-oda rakosgattam itt Kobanyan, de most vegre megsem kell a kukaba dobnom. (Bocsi, ez nem neked szolt, hanem leginkabb sajat magamnak!)
    De en csak folytatom :o) Tudod, mi meg egy ilyen egyszerunek tuno unnepi leves nalunk? A skot eredetu okoruszaly leves. Ha az igazi receptet csinalod vegig, kb. harom napba telik. Persze, ha csak nem elore csinalod meg az alaplevet. De aki nem rendelkezik sajat hentessel (en!), annak meg a szep marhafarok beszerzese is gondot jelenthet. De ezt majd maskor... Mert a szep farokrol meg masra asszocialok :o)

    VálaszTörlés
  14. Attilajukkaja: Te egy nagyon kreatív szakácsnő vagy! A legutóbb feltett jalousie recept, az a szakácsolvasókönyvemben, az előételek kategóriában, és a maradékokból készülő pástétomok után jön:-)))
    Ugyanis, maradék sültkolbászból, tepertőből, sültekből, vadakból:-), nagyszerű pástétom készíthető másnap (akár aznap).
    Engem az étel tisztelete vezérel, miszerint, ha már egy állat életét adta, ha már egy növény leszakajtva lészen, akkor kutya kötelességünk, hogy felhasználjuk.
    A kenyérből morzsa lesz, a zöldség főzőlevéből alaplé, és még sorolhatnám.
    Nem akarok itt magasröptű lenni, de elég sokan vannak a földön, akiknek egy falat kenyér sem jut. Nos, nekünk, akinek jut, nincs jogunk elpazarolni, eltékozolni.

    Ez amolyan "erkölcsi kérdés" nálam, mint az alaplé:-)))

    Nos, egy impozáns marhafarok valóban megér egy misét:-D
    A hortobágyi szürkemarha uszályából, a világ egyik legfinomabb levese készül. Tegnap volt egy német séffel riport a Paprikán, azt mondta, hogy életében itt főzött először szürkemarhából, ez az egyik meghatározó élménye itt, Magyarországon. El is hiszem!

    VálaszTörlés
  15. Nem vagyok mesterszakács
    Kedves, amiket irsz,...de en tenyleg azt hiszem magamrol, hogy egy kreativ szakacs vagyok. Ahogy te is,... es meg annyian rajtunk kivul! Nem hiszem, hogy ez egy kivaltsag lenne, inkabb az erdeklodesunkbol fakadhat. Meg nem is torekszem a kreativitasra, de nem vagyok alszereny. Neha eszreveszem, hogy tenyleg valami ujat, valami jot csinaltam. Nekem ujat. Meg akkor is, ha csak egy picit javitottam egy recepten. Nem baj, mert ettol elvezem annyira azt, amit mas egy mindennapi nyugnek erez.
    En ritkan fozok hussal, de akkor maximalisan megprobalom kihaszalni az alkalmat. Raadasul ezek az alkalmak altalaban valami unnepi, sokakat erinto megmozdulasrol szolnak. Ilyenkor az ember nem hibazhat!!! Ezert is keresem annyira a jo husos recepteket IS!

    Amit a tyukrol irtal, azt megertettem. Hogy tobbszoros aron kinaltak es visszatetted a polcra, azt at is ereztem. Viszont felek, hogy ez a nagy mangalica es szurkemarha orulet csak atmeneti, divat jellegu. Te VALOBAN ereztel kulonbseget? Ha igen, elhiszem.

    VálaszTörlés
  16. Most csak annyit, hogy tavasszal vettünk ötven darab előnevelt csirkét. Ebből négy elhullott (őszintén szólva ez minden várakozásomat mélyen alulmúlta...), s kiderült, hogy most van harminc kakasunk és tizenhat pipink :)
    A kakasokat már mind levágtuk. Különbözőképp dolgoztuk fel. Mondhatom, levesnek is isteni, talán épp fél órát kell tovább főzni, mint a nőnemű egyedeket. Ugyanez van pörköltnél, sütésnél, rántásnál stb.
    Anyós szegény tavaly halt meg, most az ő házába költözött a Fruzsi, ott jó nagy udvar-kert stb. van, így rávetettük magunkat a pipi- és nyúltartásra, zöldségnevelésre. Igazság szerint én annyit tudtam eddig, hogy a hullámoknak van taraja és a málnamag lassan kel ki, és most sem érzek ingerenciát a velük való foglalkozásra, csak, ha már az asztalon vannak és feldolgozásra várnak.
    Annak azért örülök, hogy most már tudom, mit eszek (úgy nagyjából), a gyönyörű tojások külön melengetik a szívemet.
    Tavaly kétszer is vágtunk vaddisznót (ezt az erdő neveli, nem mi), mert 300Ft/kg volt az ára, igaz, szőröstül-bőröstül, de még így is kb. 500-550Ft/kg-ba került és mindent készítettem belőle, amit egy normál sertésből lehet. Sőt :)

    VálaszTörlés
  17. Attilajukkaja: valamikor nyár közepén volt nálunk egy vendégség és az egyik barátunk meghívott minket arra a bizonyos Kaló Imre borestre, amiről nem régen említést tettem. Ott volt a menü szürkemarha pörkölt, házi tarhonyával. Amikor kihozták, már éreztem, hogy végem van, már ránézésre is különlegesen vonzó volt.
    Nagyon sokat ettem belőle, csak ettem, ettem és ettem, és másnap arra ébredtem, hogy kívánom. Utána jártam a beszerzésnek, és, ahogyan láthattad, többször is főztem belőle. Két-két kiló húsból főztem mindkétszer pörköltet, a lányom és a fiam is minden nap azt evett, míg el nem fogyott. Persze én is. Ez annyira nem jellemző itthon. Sőt egyáltalán nem, láthatod, hogy változatosan kell főznöm:-)
    1000 Ft-ért vettem kilóját a puha hátszínnek, amiből főztem. A fent említett tyúk normál ára 1700 Ft/kg. Akiósan volt 1300.
    A konklúziót Rád bízom.

    Felkértek, hogy szombaton főzzek egy rendezvényre valamit bográcsban. Vadászok és szakácsok főznek, szürkemarhát, mangalicát. Én hortobágyi rackából fogok palóclevest főzni, én találtam ki, ezt választottam.
    Alig várom, hogy a rackával is megismerkedjem:-))
    Múlt janárban vágtam le egy csodálatos mangalicát. Én vezettem le végig a vágást és feldolgozást (ekkor még cégvezető voltam:-)
    Annak a barátunknak a birtokán végeztük, aki meghívott minket a Kaló Imre borestre. Ő szólt, hogy tudja, hogy én adok az ilyesmire, a gazda magának nevelte a mangalicát, de családi okok miatt nem tudja levágni. Megvettem és levágtam.
    Azóta sem ettem olyan húst, a szalonnát aranyként őriztem, még mindig van kb. 20 dkg:-D, és olyam, mint újkorában.
    Összehasonlíthatatlan.

    Bea: klassz, amiket leírtál. Ennek így kellene lennie alapból, hogy tartani, vágni, termelni.
    Az én nagyapám neves ügyvéd volt. Nagymamám is tanult háztartásbeli. Mind a négy fiuk diplomás. Mindig nagy kertünk volt. Zöldség, gyümölcs, csirke, kacsa.
    Reggel szedtük a borsót a leveshez, délben az epret a desszertnek, délután a szőlőt a kártyapartihoz.
    Tíz órakor már hívott nagymama, hogy mehetünk, hagymás-májas vért enni, mert már levágta a kacsát vagy a csirkét, tyúkot.

    Jó volt. Sajnálom, hogy a gyermekeim ezt nem élik át. Pedig azért látszik, hogy igyekszem. Nem?
    Úgyhogy nekem ez a jó, a természetes, amit leírsz. Klassz, és jó érzés, amikor ilyesmit olvasok:-)

    VálaszTörlés
  18. Attilajukkaja: Leendő nászék most is négy mangalicát nevelnek (meg rengeteg gyümölcsük stb. van), én nem tudom tudományos-fantasztikusan megindokolni, hogy miért jobb a húsuk, de pl. nem serceg a zsírban annyira és nem ugrik úgy össze, tehát kevesebb lehet a víz meg az egyéb ballaszt-anyag benne. ugyanez érvényes egyébként a baromfikra is. A töpörtyűje meg olyan, hogy kívül ropogós, de ha bekapod (hehe), egyszerűen elolvad a szádban.
    A szalonnája (abálva is), meg a zsírja egy álom.
    A töltelékek is finomak, de ott annyira nem vettem észre, hogy nagy különbségek lennének, biztosan a fűszerezés miatt.
    Mi nem neveltünk sosem állatokat, mert nincs udvarunk, de Anyuék mindig vettek háznál disznót és a szomszédéknél vágtuk le, dolgoztuk fel. Akkoriban nagyon untuk a szalámit, sonkát stb. Nálunk, gyerekeknél a parizer volt a sláger, mert azt ritkán kaptunk, lévén volt disznóságunk.
    Ami viszont kedves emlék és nagyon örülök, hogy a mai napig a számban érzem az ízét és nagyon félek, hogy egyszer majd már nem fogom: az apai nagyszülőknél készített SZAJMÓKA ízét.
    A manna biztosan nem olyan finom, mint az volt. Az illata, a színe, az állaga, no és az íze...
    Sokszor siratom rá emlékezve a letűnt időt és eltávozott szeretteimet.

    VálaszTörlés
  19. Hogy én stilisztikailag milyen szétesett vagyok ma...
    Igaz, nemrég adtam le egy tízezer karakteres anyagot :)

    Szóval: nem a nászékat sütjük, főzzük, abáljuk, hanem a mangalicákat :)
    A szóismétlésekért is bocsi!

    VálaszTörlés
  20. Bea: két gyors kérdés: mi a szajmóka és mit írtál 10000 karakterben?

    VálaszTörlés
  21. A szajmóka - azt hiszem - gyomorba töltött szalámi. Pontosabban emlékeim szerint több bőrkét tettek bele, ami azt a kissé édeskés ízt adta. Fenomenális. A környékünkön is lehet kapni, bár persze ez nem ugyanaz... És itt azért belejátszik, hogy mindent még szebbé és finomabbá tesz a messzeség.
    Te még nem is hallottál a szajmókáról?

    Ugye most térek vissza "a szakmába" és van egy-két megbízásom újságírás terén. Csak sajnos a megélhetéshez még nem elég. Úgyhogy itt is elkiabálom, hogy szabad kapacitásomat jó pénzre cserélem :) Minden műfaj és megoldás érdekel. Jóképű kalandorok se kíméljenek :D
    Egyébként, ha megírhatom, akkor majd megírom, mely magazinokról van szó. Lesz ám csodálkozás :)

    VálaszTörlés
  22. A szajmókához még:
    képzeld el, hogy nem szeleteled, hanem, mint egy nagyobb cipó, töröd. És akkor eléd tárul a tűzvörös töltelék, ami nem száraz, de már nem is vad nyers, hanem "szálkásodik", közte látod az opálos, kis darabra vágott főtt bőrkét és hirtelen megcsap az illata. Hozzá nagymamim (hokedlistul volt 120 cm) saját sütésű hófehér kétkilós malomkerék nagyságú kenyere és a nagyapám Szibériában elfagyott kezében a bicskája, amivel kanyarít egy szeletet, előkészíti a következő falatot, ami szalonna lesz, vág egy karika méregerős zöldpaprikát. Mindezt földes szobában, nádfedeles házban - mint a mesében.

    Egyébként szinte minden falunak és böllérnek más a szajmókája. Én a szakadátiról meséltem, amit Nagykónyiban ettünk, mert a kitelepítésük után ott vertek gyökeret Édesapám szülei.

    Emlékszem, Anyukám egyenesen rettegett látogatóba menni hozzájuk, mert a "tisztaszobában" kukoricaszárból volt a derékalj, sosem volt ott befűtve, szerinte hallotta, ahogy egerek mászkáltak a padláson és mindig attól félt, hogy az ágyban is elbújt egy-kettő. No és szentül hitte, hogy még egy mennydörgés és ránk szakad a plafon :)
    Mi nagyon élveztük. Olyan alacsony volt a ház, hogy az ablakon ugráltunk ki-be :)
    Aztán Anyuék magukhoz vették őket. Nagypapa nagyon boldog volt, azt mondta, sosem volt még olyan jó dolga. A mama még engedte néha tévét is nézni...
    Ó, bennem is csak pár éve tudatosult a gyermekkorom.

    VálaszTörlés
  23. Nem vagyok mesterszakács, Bea

    Hej, hej, hej!!! Nem kerdojeleztem meg semmit, csak kerdeztem! A szakertelmeteket foleg nem! Orulok, ha leirjatok a tapasztalataitokat es el is raktarozom azokat. Koszonom szepen. En is sok disznooles reszvevoje voltam annak idejen es sok szeretettel gondolok vissza ezekre az idokre,...meg akkor is, ha sok budos belet kellett mosnom egykor. Arra is emlekszem, hogy neha volt egy-ket igen ronda, gondor szoru malacunk is,...de csak elvetve :o) Varosi gyerek voltam meg, akit nyaranta kicsaptak 3 honapra falura.
    Az unokabatyamnak nyulai voltak ket hazzal odebb, igy azok gondozasabol, leolesebol, nyuzasabol is kivettem a reszemet. Most is csukott szemmel meg tudnam csinalni. Es ott a Rakos patakban fogtam ki eletem elso rakjait...
    Nem fikazasbol kerdeztem, amit kerdeztem.
    Es oszinten koszonom a valaszokat.

    VálaszTörlés
  24. Attilajukkaja, tudjuk, hogy nem úgy kérdezted :)
    A szakértelmemet csak kérdőjelezd meg nyugodtan, mert hozzátok képest sehol nem vagyok. Igaz, hogy vidéken éltem, de szolgálati lakásban. Anyu pesti lány volt, szóval ő sem a tipikus paraszti életet élte, védőnő volt. Apu meg menekült a falusi életforma elől. Érdekes, hogy ő tak.szöv. elnök lett egy faluban, a bátyja meg pont Pestre ill. egy közeli településre költözött gazdálkodni :)
    Komolyan mondom, hogy én egy fűszálat nem tudtam megkülönböztetni a rózsától, macskát a kutyától. Semmi más nem érdekelt, csak az olvasás és az írás. A mai napig teljesen haszontalan vagyok világi dolgokban :)
    Ha nincs Neoex, már rég a fene tudja hol lennék.
    Lassan 25 éve vezetek önálló háztartást, de talán kétszer, ha készítettem pl. majonézt. Főzni is a párom tanított meg. Nem mondom, hogy nem élvezem, illetve évezném, ha tudnám, mi mihez passzol stb. Drágaságom is konzervatív az ételeket illetően, úgyhogy csak apró lépésekben tudok újítani. Semmi krémes-gyanús dolgot nem hajlandó enni stb. Szóval, ahogy lányom szokta mondani: javulnék én édesanyám, de nem megy az könnyen faluhelyen (idézet: Indul a bakterház). Mondjuk az is nagyon jellemző, hogy a Fruska, mióta elköltöztek, talán egyszer főzött. Náluk Prevej viszi a konyhát :)
    Szóval ez a helyzet.
    Ja és még elmondanám, hogy amikor egy még kisebb faluban tanítottam, sírva mentem haza Neoexhez, hogy megtámadtak a bikák. Épp akkor terelték haza a jószágokat és nekem mindegyik bika volt a szarvuk miatt. Honnan tudtam volna, hogy máshol kell nézelődni.
    Csoda, hogy összehoztunk egy gyereket :)))
    Még sorolhatnám, hogy fogalmam sincs A lisztről meg B lisztről, két hete vettem szárított élesztőt életemben először, de szerintem nem is fogom használni. Még sosem sütöttem fánkot, pl. Áááááááááááááááááááááááááááááááááá, béna vagyok, na.

    VálaszTörlés
  25. Ja és tíz évig éltünk már házasként a megyeszékhelyen panelban. Ezt mindig elfelejtem, mert felejteni való a jó része...

    VálaszTörlés
  26. Attilajukkaja, Te ismered a szajmókát?

    VálaszTörlés
  27. Attilajukkaja: Jajj, én egy percig sem hittem, hogy fikázásból kérdezted, lehet, hogy túl nagy hévvel kezdtem az agitációba:-D

    Attól veszem ezt ilyen komolyan, mert annyi csodálatos ételt és alapanyagot kóstolhattam meg külföldön, amitől megvilágosodtam, hogy miért olyan híres egy-egy tényleg eredeti alapanyag. És nem humbug.
    Itt van egy világhírű alapanyag karnyújtásnyira tőlünk, ami jó, ami magyar, és oly keveset tudunk róla.
    Én is azért kaptam fel a témát, és írtam róla sorozatot, mert annyira meglepett (és szégyeltem is magam), hogy itt élek, ráadásul 30 km-re tőle, és csak most jöttem, rá, hogy
    milyen páratlan, és nagyszerű húsféle a szürkemarha.
    Egyébként, nem védeni akarom magamat, de a wiki is írta, hogy a legtöbben azt hiszik, hogy a szürkemarha gulya az csak túrista attrakció.
    Visszatérve, hamarabb tudtam megkülönböztetni egyik chorizót a másiktól, mint a szürkemarhát az átlagostól.
    Szóval vezekelek azzal, hogy másokat megtérítek, akik esetleg (egyébként jogosan) kételkednek.
    Sajnos van okunk a kételkedésre Magyarországon, de a szürkemarha, és a jó mangalica, az értkelni való.
    Egyébként nem tartom én magam szakértőnek, én egy őszinte, törekvő háziasszony vagyok:-)
    Viszont ilyen háziasszonyok keze alól került ki, és öröklődött tovább a polgári konyha. Így már csak jelent valamit:-))

    Én is csak azért fűztem bele, az értelmiségi, családi vonalat, mert régen természetes volt, hogy nem csak azok termeltek ezt, azt, vagy tartottak kisebb állatokat, akik mezőgazdaságból éltek, hanem ennek kultusza volt. És akkor nem kellett kínából paradicsomot importálni......
    Nagyapámnak például a szőlője volt a büszkesége. Ő metszette, oltotta, takaros is volt, és isteni csemege és borszőlő termett rajta.
    Egyébként a nagyon szeretett nagyszüleim 12 éves koromban haltak meg. Mégis olyan, mintha az életem nagyobb részében lettek volna ott.
    Az ember már csak ilyen..., ugye, Bea? jujj, nagyon kíváncsi vagyok, hogy hová és mit írsz, de nagyon, nagyon.-))))

    Továbbra is fehér folt a szajmóka, vagy nem emlékszem rá? Pedig igencsak szemléletesen írta le újságíró kollegina:-)
    Nagyon jól írsz, tényleg, remélem, hogy Rád talál a szerencse! A tehetség már adott.
    Az írók sorsa sohasem volt könnyű, már aki nem Harry Pottert ír:-D

    Egyébként én mindig szerettem írogatni. Érdekes utazási cikkeket írtam egy helyi magazinba. Pl. az egyik címe pont az volt, hogy Hotel California, de a törökországi all inkluzív szállodákról szólt. Nem tudtam volna úgy elkezdeni egy cikket, hogy : higgyen nekem kedves utas, Törökországan zseniális szállodák vannak, én is milyen jól éreztem ott magam.:-))

    VálaszTörlés
  28. Oké, most szállt el egy kétoldalas kommentem, most kapjak rohamot?????

    VálaszTörlés
  29. Nem szállt el:-DDDDDD Csak dühöngnöm kellett egy kicsit:-))

    VálaszTörlés
  30. Bea: befejeznéd az önmarcangolást??? Nem vagy Te béna, csak másra vagy hivatott, így kicsit többet kell libikókáznod a lisztek és élesztők birodalmában:-D

    Én külkert végeztem, bank, ügyvitelszervezés, és 25 évesen megcsináltam a saját cégemet. Még férjnél sem voltam. Viszont 8 éves korom óta tüsténkedem a konyhában, és soha egy percig sem távolodtam el tőle az elmúlt 35 év alatt.
    Ezért vagyok most itt, hogy most ebben találjam meg az új önmagam.
    Meglátjuk, hogy ebben mire viszem.....

    VálaszTörlés
  31. Nevamesz, iparkodom, iparkodom... Azért is látogatok főzős oldalakra, hogy tanuljak. Az is igaz, hogy legjobban azt szeretem, ha beszélgethetünk is :)

    Hat évig vezettem egy gyermekrovatot, meg írtam sorozatot egy város híres bűnügyeiről, meg sok minden mást. Aztán - nem tudom emlékeztek-e rájuk, Frei Tamás készített róluk anyagot a Dossziéjába - az Octopus Tengeri Régészeti Egyesület meghívására Fokvárosba mehettem megnézni, mit dolgoznak és hogyan (dicsekvés: az írott sajtó munkatársai közül egyedül én mehettem), erről is készült húsz részes sorozat. Meg rengeteg riport, interjú, mese, verses mese (Lázár Ervin ajánlásával) stb. Csak hát ugye sosem volt kellő önbizalmam, hogy tovább lépjek. Aztán úgy alakult, hogy pályát módosítottam és művelődést szerveztem, művházat vezettem. És végül itthon maradtam, Anyut ápolni (nagyon rövid ideig) és Aput (bő három évig). Kicsit kiestem, innen-onnan, de amennyire lehetett, azért írdogáltam, ld. Csn és a Paletta (itt kis helytörténeti munkát is végzek). Csn-ből felolvasóest is volt egy kedves humorista kollegával, talán karácsony előtt még összehozzuk a másodikat :)
    Kegyes az élet, mert amikor Apu már kórházban volt, az idegrendszerem meg padlón, megkerestek egy ajánlattal és nagyon boldog vagyok, hogy megfeleltem és most írhatok. Ezt szeretném ezután csinálni, ebből szeretnék megélni, ami nem könnyű, persze.
    A két magazin, ahova most dolgoztam (sajnos ez is eseti megbízatás, mindig csak kicsit látok előre, hogy szükség van-e anyagra vagy sincs) a Látkép és a 3. évezred. Azért írtam, hogy csodálkozni fogtok, mert ezek ismeretterjesztő lapok, a második különösen nívós. Belőlem talán nem nézni ki azt a fajta koncentrációt, amit ez a fajta újságírás követel, de hát amikor nem vagyok racionális (hehe), akkor parttalanul vagyok irracionális :)
    Ja meg blogokat is szerkesztgetek, tartalommal töltöm fel őket, és ilyenek.
    Na, most jól kellettem magam. Köszönöm a lehetőséget.
    Rájöttem, hogyha nem adok hírt magamról, akkor azt sem tudják, hogy a világon vagyok. Ez mondjuk nem olyan nagy veszteség a világnak, nekem viszont igen, úgyhogy most keresek egy menedzsert, aki elmond minden szépnek és jónak, mert már érzem, hogy ez nekem hosszútávon nem fog menni. Társadalmi munkát kedvelők előnyben.

    VálaszTörlés
  32. Bea: én is dumcsizni szeretek a legjobban:-)) és nem is kell mindig, hogy a kajákról szóljon. A blog úgyis arról szól, annyit kell róla beszélni, amennyi magától jön.....

    Annyira szorítok Neked, de van, aki nehezen tudja fényezni magát, pedig ez nem mindig pejoratív.
    Ami vagy, az vagy, és kész. Ha az hencegésnek tűnik valakinek, akkor a másik félnek van kisebbségi komplexusa.
    Ennyi csodálatos dolog történt már Veled, ez nagyszerű, ezt csak magadnak köszönheted.
    Az értéktelen törtetés, az úgyis buborék, előbb, utóbb kilóg a lóláb.
    De, ha nem tudnak rólad, vagy nem tudják, hogy mennyi érték van benned, akkor bocsáss meg, de hogy fedezzenek fel?!

    Na, majd én adok Neked önbizalmat, e miatt ne aggódj!:-)

    VálaszTörlés
  33. Nevamesz,
    Köszönöm a szép szavakat, igazán jól esett.
    Anyu védőnő volt, nekem pedagógus-népművelő az eredeti szakmám, Apu is inkább emberbarát volt, mint pénzügyi cápa. Otthon is mindig azt hallottuk, hogy nem mi vagyunk a fontosak, hanem mások, meg mi segítsünk másokon stb.
    Ezt nem lehet kiheverni. És ezzel nem is lenne semmi baj, HA én egy gazdag arisztokrata lennék, akinek nem kell a megélhetéséért dolgoznia, akkor legszívesebben mindent grátisz csinálnék. Csak az a fene nagy helyzet, hogy nem vagyok gazdag.
    Nekem totálisan idegen az önmenedzselés. Másoknak kijárok én mindent, ezt szoktam meg, ezt tudom.
    Meg olyan nevetségesen hangzik, hogy érték az, amit én imádok csinálni :)
    Kíváncsi vagyok, mit érsz el velem :D

    VálaszTörlés
  34. Bea,
    igen, a pénz az nagy úr. Isteni szerencse, ha meg tudsz élni abból, amit szeretsz csinálni, és amiben tehetséges vagy.
    De, ha kétségeid vannak, az csak hátráltat.
    Ezért kell hinned önmagadban, és ez is még csak fél siker. A másik felének Rád kell találnia.

    Erre viszont nincs biztos recept, még ezen az oldalon sem......ha tudnám, akkor Neked küldeném el először:-)

    Közreadtam egy linket HSZSK-nál, holnap nézhetek új bejátszás után:-)))

    Jó éjszakát, álmodj nagyon szépeket!
    Holnap folyt.köv;-)

    VálaszTörlés
  35. Köszönöm, aludj jól Te is, és elnézést, hogy ilyen tömény voltam.

    VálaszTörlés
  36. Bea, nem voltál tömény, érdekelsz, jó Veled beszélgetni, szívesen hallgatlak, és én is szívesen mondom Neked a magamét. Nem én vagyok, akinél visszkoznod kellene, oké?
    Holnap menthetetlenül folytatjuk:-DD

    VálaszTörlés
  37. Nevamesz,
    érdekes az éjszaka, nappal biztos nem tárulkoztam volna így ki.
    Ha folytatjuk, akkor ma Attilajukka vagy Te vagy soron és én hallgatok.

    VálaszTörlés
  38. Bea
    Nem, nem ismerem a szajmokat :o)
    Es ma sajnos dolgoznom kell, igy keveset tudok itt lenni! De erdeklodessel olvastalak titeket :o)

    VálaszTörlés
  39. Bea: mi a horoszkópod? Nem rák vagy? egyet előre, kettőt hátra? Állandóan visszakozol.
    NINCS miért.
    Amúgy a skorpió, a saját fajtáján kívül, elég kevés jeggyel passzol, a rákkal, tökéletesen:-)
    Mondd, hogy rák vagy.....:D
    Becs szóra nem doblak a forró vízbe:-DDDDD

    Attilajukkaja: azért számítunk Rád!
    Bár én is kezdem a főzőcskézést, mert holnap nagytakarítás lesz, és nem lesz időm rá.
    De azért én is be-be kukkantok:-)

    VálaszTörlés
  40. Bea: amúgy ismered a béka és a skorpió történetét? Az a kedvencem:-DDD

    VálaszTörlés
  41. Attilajukkaja, pedig számítottam Rád :)
    Nevamesz, ha lehet olyat mondani, tipikus Bika vagyok. Nehezen mozdulok, de akkor nem állok meg. Szívós vagyok, kitartó és nagyon hűséges. Barátokhoz, szerelemben. Meg a többi, de biztosan tudod :)
    Ha jól belegondolok, kezdőlökés kéne, meg egy kis utógondozás :)
    Valami rémlik a mesével kapcsolatban, de már nem emlékszem pontosan.

    VálaszTörlés
  42. Nem vagyok mesterszakács, Bea
    Azt tudjatok, hogy 2000 evente egy honappal odebb mennek a csillagovek? Lehet, hogy nem is jol tudjatok, hogy hova tartoztok! En mar tobbszor ereztem, hogy nem is az vagyok, akinek lennem kellene/illene :o)
    Amugy szolitsatok nyugodtan Jukkanak. Mar Attila is igy szeretett szolitani :o)))...Csak mert gondoltam, igy rovidebb.

    VálaszTörlés
  43. Jukka, a Jukka azért is kedves a szívemnek, mert amikor a Fruska nem tudta kimondani, hogy Fruska, akkor Ukka volt, pontosabban Ukka baba és olykor Juuuuúkka :)
    Nevameszre is ki kéne valamit találni, mert most pár percig azon gondolkodtam, hogy miért írod olyan szomorúan nekem, hogy nem vagy mesterszakács... :)

    VálaszTörlés
  44. Bea
    :o)
    En Alexat azert szolitom Nem-mesternek, mert a Mekk Mesterre emlekeztet. Na nem azert, mert hasonlit a tudasuk, hanem mert nagyon szerettem azt a babfilmet!!!

    VálaszTörlés
  45. Jukka: értem én a célzást, Mekk Mesterszakács:-DDD

    Bea: de jó, hogy itt vagy, már hiányoltalak!!!
    Összegyültek a kommentek, próbálom utólérni magamat:-)
    Ma a Zuram Nyíregyházán volt, így délután alaposan el voltam havazva. Azt hittem, hogy sosem érek el a gépemig:-)))

    VálaszTörlés
  46. Én skorpió vagyok bika aszcendenssel. Érdekes párosítás, én is azt érzem gyakran, mint Jukka, hogy nem vagyok egyedül idebent:-))

    Meséljem el a béka és a skorpiót, vagy ismeritek?

    VálaszTörlés
  47. Nevamesz: Természetesen meséld!!!
    Jukka: De jó ezt leírni!

    Azért nem voltam ma sűrűn, mert jó sűrű napom volt, a többi posztot is csak gusztálgattam leginkább.
    Ja és kaptam negyvenezer karakteres megbízást.

    És még ez is megjelent:
    http://tiaraborklub.hu/page/szekszardi_szureti_napok

    Nagggyon örülök, bár ezek még nem plusz melók, hanem amik eddig voltak, de akkor is bóóóóóóóóóóóóódog vagyok :)

    VálaszTörlés
  48. Bea: nagyon örülök, hogy jó kedved van, és dóóóóóóóóóódog vagy:-))
    Előttem az éjszaka, mindent elolvasok:-)

    Szóval, árvíz van, a habok már magasan nyaldossák a tenyérnyi szárazföldet, de a messziben ott nagy szárazföld, aki átjut, az megmenekül.
    A skorpió tudva lévő, hogy nem tud úszni, halálra van ítélve. Ekkor megpillantja a békát, aki igyekszik, hogy átússzon a messzi biztonságba.
    A skorpió könyörgőre fogja, a békának: vigyél át a hátadon béka a másik partra, ne hagyj elpusztulni!
    A béka megrőkönyödve válaszol a skorpiónak: dehogy viszlek! Megmarsz, és meghalok.
    A skorpió nem hagyja magát, kérleli a békát. A béka elgondolkodik, hogy végtére is, ha megcsípi a skorpió, akkor ő is elpusztul, így nem kell tartania ettől.
    Jól van, mondja a béka, ülj fel a hátamra, átviszlek a másik partra.
    Félúton a skorpió megmarja a békát.
    A béka haláltusájában értetlenül kérdezi a skorpiót: miért martál meg, hiszen most te is elpusztulsz!
    Tudom, béka, válaszolt a skorpió, de a természetemet sajnos megtagadni, nem tudom.

    VálaszTörlés
  49. Bea
    A skorpio, amelyik at akar jutni a folyo tulso partjara, de a beka nem akarja atvinni, mert nem bizik meg benne? Ha ez, akkor en ismerem.
    Az aszcendensekkel meg az a problema, hogy percrol percre valtozik. Marmint a szuletesed perce nagyon fontos. Egyszer megkerdeztem az anyukamat, hogy pontosan mikor is szulettem, de mit ad isten, anyam akkor eppen massal volt elfoglalva, minthogy az orvos karorajat figyelje! Azt mondta, hogy koran reggel :o)
    Ennyit az aszcendensemrol. Anelkul meg kutyafulet er barmilyen horoszkop! Es tutira elkapkodtam ezt a szuletes dolgot, mert 22.-ere esett, a csillagov mert 23.-an valt. Szoval nekem nincsenek ketelyeim afelol, hogy rossz savba sorolt be a biologia.

    Bea
    Te tenyleg nagyon boldog lehetsz, ha mar a nevem leirasanak is ennyire tudsz orulni :o)))
    Apropo, Fruzsina nem utalta, amikor lefruskaztad annak idejen?
    Es termeszetesen gratula a cikkhez!

    VálaszTörlés
  50. Nem vagyok mesterszakács
    Na tessek! Par perc kulonbseggel irtam be, de igy utolag mar hulyen hangzik, hogy en ismerem a meset :o)
    Amugy mar kezdek faradni, mert az elobb mar teged is Beanak szolitottalak!

    VálaszTörlés
  51. Nevamesz, köszi az ezó-puszi (hehe) mesét!!! La Fontaine csak átírta ezeket, de nem ez a lényeg. Így már ismerem, csak hát ugye öregszem...

    Igen, Jukka, vannak színek, illatok, szavak, amiknek nagyon tudok örülni és gyakran is használok bizonyos szavakat és gyakran írok le betűket, amiket szeretek írni :) Hát ilyen lüke vagyok.
    A Fruzsina nem utálta, most is Fruskázzuk, igaz, a Fruskát néha olyan hangsúllyal, mint amikor a kutyának mondjuk, hogy - Lábhoz! :DDD
    Azért is örülök, mert holnaptól szombatig nálunk ebédel, szabin van, a párja a munkahelyén eszik, ő meg itt :)))
    A gratulációt köszönöm.
    Én szerdán, reggel 5.45h-kor születtem.

    VálaszTörlés
  52. Jukka: én is kész hulla vagyok, még meg kell írnom pár bejegyzést és megyek csucsukálni. Megnéztem az estimesét, nagyon aranyos, és a kutya tutira élvezi a táncot, mert nekünk is ilyen kutyánk van:-)szerintem én is linkelek valamit, ha nem alszom el a gépen:-)))

    A mese miatt ne aggódj, akkor lettem volna csalódott, ha nem mesélhettem volna el:-D

    Olyan jó, hogy Bea boldog, én bíztatom, hogy, ha nem is mindig akkor, amikor szeretnénk, de egyszer, csak kisüt a nap:-)

    Jobban örülök, ha Beázol, mintha Mekk Mesternek hívsz:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  53. A mesére visszatérve, mindenki szegény békával érez együtt, holott a skorpió az igazi áldozat!
    A természete áldozata......nem a gyilkosság itt a lényeg, hanem, hogy a skorpió nem változtatja a helyzethez önmagát, hanem kitart a véleménye/természete mellett ,még a halála árán is.
    De mindenki csak a rosszat látja a skorpióban:-((
    Na, jó szegény béka (is).....:-)

    VálaszTörlés
  54. Most elköszönök, mert meg kell írnom pár dolgot, mert elfelejtem a pontos összetevőket, arányokat, és akkor lesz nemulass:-)
    Jegyzetelni nincs időm.

    Jó éjt, szép álmokat! Holnap találkozunk:-)
    És folytatjuk:-D

    VálaszTörlés
  55. Bea
    Az ezó-puszi (hehe) olyan Momrmogiasan hangzott :o)
    Nalam is van most 4 napra egy kosztolos vendeg: a parom unokaoccse, aki videkrol jar Budapestre havonta 4 napra, mert estin vegez egy foiskolat. Ilyenkor nalunk szall meg. Helyes srac (28) es izlett neki a bruschetta ma este. Mindig igyekszem neki valami olyat kesziteni, amit meg nem evett, mert ahonnan jon, ott igen jol foznek, de foleg csak hagyomanyos magyar eteleket. Azt hiszem, tetszik neki a dolog es nem panaszkodik a husmentes "dietara" :o)
    Szoval, jo dolog, ha neha fozhetsz egy ilyen csaladtagnak is!
    Es azt honnan lehet tudni, hogy pontosan mikor szuletett az ember? Fel van valahova irva? Vagy az anyukad mondta?

    VálaszTörlés
  56. Nem vagyok mesterszakács
    Nem is Mekk Mestereztelek le! :o)
    De amikor kimondom magamban, hogy Nem-mester, akkor a Mekk Mester jut eszembe, mert hasonloan hangzik. De a jelentese eg es fold!
    Az a Mekk Mester amugy egyaltalan nem volt egy tehetsegtelen kecske, mert e-vel eleve keveseknek lehet meselni, persze.
    Visszaterve a skorpios mesere: en is a bekat sajnalom, mert ot meg a johiszemusege olte meg. A skorpio csak egy onzo dog volt, aki keptelen volt feken tartani az alantas osztoneit. Egy percig sem gondolt arra a tobb szaz szegeny kis arvan maradt ebihalra!

    Jo ejszakat es jo munkat!
    Orulok, hogy tetszett a kutyusos video :o)

    VálaszTörlés
  57. Mindenkinek jó éjt!
    Jukka, igen, a doki felpillant az órára és hangosan mondja, a csecsemősök és az anyukák meg jól megjegyzik :) Anyu is így tudta meg. Érdekes, hogy az öcsém meg este háromnegyed hatkor született.
    A Fruzsit a doki mondta nekem, épp átaludtam a születését :)))
    Vár egy levél a postaládádban :)

    VálaszTörlés
  58. Jukka: annyira tetszett ez a Mekk Mester, hogy muszáj volt még egy kicsit évődnöm rajta:-)

    Amúgy, ahogy így belegondolok, tényleg állati ügyes volt, állandóan kergették, ezért később a Mekk Kerge Elek Mester nevet is megkapta:-DD

    No, én 24 óránál tovább nem bírom hús nélkül! egyébként biztosan jó olyannak főzni, aki egészen más ételekhez van szokva, főleg, ha ízlik neki:-) nem dícsérlek a szemedbe (most úgyis húnyva van, mert alszol:-) de abban biztos vagyok, hogy jó kis kajákat főzöl.

    Viszont: tudtam, hogy skorpió ügyben számíthatok Rád:-))
    Jobb ma egy ebihal, mint holnap egy skorpió?

    Bea: ma kevesebbet dumcsiztunk, de ami késik, nem múlik:-)
    Annyira örülök, hogy jó kedved, jó napod volt ma!!!!

    Szép álmokat lányok, ha találok valami jót, akkor linkelek HSZSK-hoz:-)

    VálaszTörlés
  59. Nem vagyok mesterszakács
    Szerintem is jo fej volt az oreg Mekk :o)
    "Jobb ma egy ebihal" Feltetlenul,...de meg kell varni, mig megno. A farka ugyan visszafejlodik, de ha ugyesen csokolsz, meg ujra kinohet ;o)
    (Huuuu, de szellemes voltam :o[ )

    VálaszTörlés
  60. Jukka:-DDD
    Úgy látom ma elemedben vagy!

    VálaszTörlés
  61. Nem vagyok mesterszakács
    En kerek elnezest! De azt mondtad, hogy nyugodtan koncentraljak csak ARRA! En meg komolyan vettem,...de ne aggodj, mar elmult :o)
    De szerintem is beteges dolog, ha valakinek mar egy ebihalrol is egy Fekvo/Ulo/Allo Bika jut az eszebe. Uff!
    En ugy mondom , hogy Ufccccc!

    VálaszTörlés
  62. Jukka: nem vagy egy uncsi csaj, azt meg kell hagyni!
    Most direk rákoncentráltam az ebihalra, de nekem semmi ilyesmi nem jutott az eszembe, csak az, hogy csúszós, kicsi,és nem valami guszta:-((

    VálaszTörlés
  63. Ezt tessék azonnal abbahagyni! Ide-oda rohangálok a posztokban a kommentekhez, mert mindenhol írtok valami jópofát :)
    Tessék valami kommentes részt elkülöníteni és minden hozzászólást odaírni, maximum utalni rá, hogy ezt a Napsügér-szósz napsugaras kérészben tálalva című poszthoz szántátok.
    Elfáradtak a tabulátoraim :)

    VálaszTörlés
  64. Bea: nem értek hozzá, de Jukka felíratkozott a kommentkövetőre, Te bejelentketél oda?
    Holnap felvetem a technikusnak:-))
    Lehet, hogy készítek egy bejegyzést, hogy ez a free poszt, itt lehet dumcsizni, amikor offolunk?
    De az új témák is mindig hoznak aktuális gondolatokat. Akkor megint oda fogunk írni, nem?

    Skandinál is jól elvagyunk, és mindig az új posztnál folytatjuk....
    Gondolkodom rajta:-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails