Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 27., hétfő

Újabb pizza variációk, pizza tészta teszt, és recept





Eltökélt szándékom, hogy minél több háziasszonyt ráveszek arra, hogy maga gyúrja a pizza tésztát.
Biztosan vannak gyorsabb pizza tészták, hiszen ma már mindenre van gyors megoldás, de én úgy tudom, hogy a tészta kelesztésénél semmit nem lehet büntetlenül felgyorsítani.
Ha a gyors pizza tészta nem különb, mint, amit készen megvásárolunk, akkor pedig miért is álljunk neki gyúrni, mondjuk, a frissesség és a költséghatékonyság még ez esetben is nyomós indok.
Dan Lepard az én mesterem a tészták és kenyerek tekintetében, kedvelem a módszereit, és szeretem, hogy általában minden úgy van, az instrukciói általi megvalósításban, ahogyan állítja.

A rutin sem árt, miután lecseréltem a korábbi pizza tészta receptemet, a mester által ajánlottra, jó néhányszor elkészítettem, mire úgy éreztem, hogy no, mostmár ez szinte tökéletes.
Azóta viszont mindig ugyanúgy sikerül, úgyhogy elégedett vagyok. Könnyű és ropogós.

Az én pizza tésztám durván másfél órát vesz igénybe, viszont ez alatt az idő alatt a paradicsomszószt is megfőzöm, és a feltéteket is előkészítem, valamint a sütőt, jó előre bemelegítem, mert a pizza tésztának jó tűz kell.



Pizza tészta hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt (BL 80)
40 dkg finomliszt (BL 55)
3 dkg élesztő (ha már reggel bedagasztom a pizza tésztát, akkor csak a fele)
3 dkg porcukor
2,5 dkg só,
10 dkg olívaolaj
60 dkg víz
további olaj a dagasztáshoz

Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, és kifejezetten nincs szükség meleg helyre, hogy gyorsabban keljen meg a tészta.
Az élesztőt elkeverem a csaphideg vízzel, és a porcukorral.
A hozzávalókat először csak alaposan összedolgozom, letakarva 10 percig pihentetem, majd két evőkanál olajjal megkent munkalapon könnyedén átdagasztom. 10 perc múlva újra, olajos felületen dagasztom, csakis könnyed mozdulatokkal.
Utána 20 perc múlva, majd 30 perc múlva. Az utolsó dagasztás után 30 percet pihen a tészta, és készen áll a formázásra.




8 nagy pizzára való tésztát dagasztottam, mert tesztelni akartam, hogy hűtőben, későbbi felhasználás alkalmával hogyan viselkedik, minden különösebb beavatkozás nélkül.

Most, magyaros pizzákat sütöttem jórészt, csak a férjemnek készítettem, egyszerű olaszos feltétekkel.


A lányom, saját maga határozta meg, hogy mit tegyek a pizzájára: paprikás szalámit, apró kockákban kolozsvári szalonnát, lila hagymát, apró kockákban csemege uborkát, fokhagymás tejfölt, majd a reszelt mozarellára még vékony szeletekben bacon szalonnát.





A kisfiam, nem rajong a feltétek kavalkádjáért, annál inkább a bacon szalonnáért. Az ő pizzájára apró kockákban kolozsvári szalonna, lilahagyma, és a reszelt mozarellára vékony bacon szalonna csíkok kerültek.




Folytatva a kolbásztöltelékes ételek kipróbálását, én kolbásztölteléket, lilahagymát, csemegeuborkát tettem a saját pizzámra, és reszelt pizza mozarellát.





Évek óra szeletelve teszem a pizzára a mozarellát, most úgy döntöttem, hogy reszelem. Bevallom, hogy visszatérek a szeleteléshez. Valahogy nekem szebb és még talán ízletesebb is, ha szeletben, nyomokban van a sajt a pizzán.

Nagyon vékonyra formázom a pizza tésztát. Olívaolajjal befújom a formát, kukoricaliszttel szórom meg, és kézzel kihúzom akkorára a pizza tésztát, amennyit enged, majd a formában, rövid pihentetésekkel érem el, hogy végül, szép vékonyan töltse ki a formát.
A feltétekkel megrakott pizzákat, a legalsó bordamagasságon, 220 fokra, alaposan előmelegített sütőben, 12-15 percig sütöm.

Minden pizza nagyon finom lett, pont úgy, mint máskor. A bedagasztott pizza tészta kevesebb, mint felét használtam fel a 4 nagy pizzához, a többit - igen nagy várakozással -, egyszerűen edényben lefedve, a hűtőbe tettem el későbbre.
A pizza tészta tesztelésének további állomásairól pedig, legközelebb számolok be.

14 megjegyzés:

  1. Nevamesz ez a poszt (is) mintha nekem készült volna :)

    VálaszTörlés
  2. Bea:
    ez ma az első mondat, amit hajlandó bevenni a rendszer, már azt hittem, hogy megpukkadok!!!

    Egész nap rossz volt a net, a lányom itthon van, mert lebetegedett, őrjöngött ő is egész nap. Ráadásul ő interneten szótáraz, mert úgy gyorsabb.

    Beus! Annyira büszke vagyok Rád, igaz, hogy nem ide, hanem az előző oldalra akartam írni, de kidobott a saját oldalam, mint egy kutyát:-)))

    Úgyhogy, ha bevégeztem dolgomat, akkor kibontok egy üveg pezsgőt is, a tiszteletedre:-)))

    Egyébként az ilyen magazinok, pont arra azért jó fórumuk, amiért Te megjelensz benne, mert akit nem érdekel benne a hirdetés, a társadalmi és társasági rovatokat általában elolvassák.

    Én ezekben a magazinokban sohasem hirdettem, hanem rovatokat írtam bennük, rejtett reklámcéllal. Mindeki tagadta körülöttem, hogy olvassa, mégis mindig mondták, amikor tálkoztunk, hogy olvastam az ilyen, olyan leírást, de jó volt, hadd kérdezzem meg, hogy mi a ........
    Szóval, elindultál az ismertség útján:-))

    Ha elmegy ez a kommentem, akkor kicsit megnyugszom, és megnézem, hogy mit linkeltél be, "odaát", de linkeld már be ide is, annyira szeretném! Szerintem itt is elolvassák, mások is, mert ide is csak jó emberek járnak:-)))

    Szóval, nagyon happy vagyok, és szorítok, hogy a dolgaid eztán úgy íveljenek, mint Burj el Arab csúcsdíszei!:-))

    VálaszTörlés
  3. Kozmokrator, UNga: köszönöm, tényleg nagyon finomak ezek a pizzák, igazán megérik a "fáradtságot":-))

    VálaszTörlés
  4. Bea:
    Egyébként, jól mondod:-))mert nagyon régen, én is úgy álltam neki, hogy PIZZÁT SÜTÖK, nagy feneket kerítettem neki, nagy bevásárlás, előkészület.
    Most haza szól a lányom délután, hogy süss már pizzát anya vacsira, veszem elő a korondi kelesztő tálamat, friss élesztő és dobozos vagy friss paradicsom mindig van itthon.
    A többi pedig jön magától.......mikor, mi van itthon:-)))
    Olyan csodás az illata, amikor sült a pizza, és egész este megamarad a konyha és étkező körül.
    A kelt tészta, az oregano, a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek illatfelhője együtt, valami mennyei:-))) már ezért is megéri:-D

    VálaszTörlés
  5. Gondoltam, hogy valami nincs rendben, épp rá akartam kérdezni. Azért örülök, hogy nem annyira nagy a baj!
    Nem akartam elcsúfítani a linkkel a Te oldaladat, de, ha megengeded, akkor ideteszem. Köszönöm a lehetőséget:
    http://www.nagymanyokipaletta.hu/node/1296

    VálaszTörlés
  6. Bea:
    Másfél órája próbálom ezt a pár sort bevarázsolni, előtte csak azt írta a gmail, hogy rendszerhiba és letiltott bizonyos üzemmódokat, mint a csevegés és a kommentelés.

    Még mindig sz...r:-(((

    Nagyon örülök, hogy belinkelted, mindjárt el is olvasom, azt hiszed átjutottam HSZSK-hoz? Nem!:-(((

    Mire átjutok, addig mindenki lefekszik aludni. Bár még nekem is teregetnem kell.....

    Remélem holnap minden oké lesz, és bepótolok mindent:-))
    Komolyan mondom, hogy néha rémisztő az energia és internet "függőség". Ha nincs áram, akkor nem megy semmi, mert ha nem is az áram a meghajtó, a kezelőrendszert áram működteti: telefon, kazán.... most, hogy nem tudtam netezni, olyan volt, mint a rémálmaimban, amikor szaladnék, és olyan, mintha földbe gyökerezett volna a lábam, nem tudok lépni egy tapodtat sem....:-((( még a hideg is kiráz!

    VálaszTörlés
  7. Nevamesz, én direkt szoktam tartani netmentes napot, na jó, legalább fél napot, hogy ne függjek annyira tőle. És akkor olyan jó mindenfélével foglalkozni. No meg még nagyobb öröm a gép elé ülni.
    Sajnos a mi szolgáltatónk elég gyakran gondoskodik a pihenőidőről...
    Azért az bosszantó, mert a net azért munkaeszközöm, nem (csak) a szórakozásé.
    Elfelejtettelek figyelmeztetni, hogy hosszú lesz az iromány :)

    VálaszTörlés
  8. Bea:
    micsoda dumcsiról maradtam le HSZSK-nál....mindjárt sírva fakadok.....egyébként van abban, valami, amit mondasz. Sőt. Én korábban egyáltalán nem neteztem, most csodálkozol, ugye?
    Kizárólag a korábbi munkámmal és az Ebay-el kapcsolatban. Most, viszont próbálom tartani a tempót, mert nagyon időigényes......viszont, a rendszerhiba az nagyon gáz.
    Az más, mintha elutazol, vagy dolgod van.
    Nekem megfájdult a gyomrom az idegtől, pedig edzett kis gyomrom van:-))))

    Most elmegyek kiteregetni, és elolvasom, nyugodt körülmények között, hogy mit jelent Neked az írás.
    Még dolgozom éjszaka, és le fogom írni Neked, hogy mit gondolok.
    See you:-)

    VálaszTörlés
  9. Dolgozom én is.
    Talán e-mail jobb lenne...
    See you later :)

    VálaszTörlés
  10. szia,

    csak annnyit fűznék hozzá, hogy a pizzára a sajt mindig alulra kerül, tehát közvetlenül a paradicsomszószra. Hidd el nagyon finom lesz!

    VálaszTörlés
  11. Kedves névtelen: hiszek Neked! Biztosan látod, hogy egyes feltéteket a sajt főlé emelek:-), de ki fogom próbálni, úgy is, hogy mindent a sajt fölé emelek. És beszámolok a tapasztalatról!
    Köszönöm a tippet:-))

    VálaszTörlés
  12. a tészta finom, de nekem most /párnapizza lett:)/ még sütésileg/mennyiségileg (melyik tepsimbe mennyit kell rakni és ,elyik hőfok a jó) nekem kell egy kicsit kisérleteznem rajta, de így is elfogyott a sütés :) Holnap jön a nagylányom a férjével, lehet nekik is sütök Pizzát (a maradék tésztából). Csak nekik (mert szeretik) nekünk lesz gulyásleves és palacsinta :)meg persze Pizza :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails