Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 11., szerda

Sima és sajtos vajas kiflik reggelire





Tudtam, hogy éjszaka dolgoznom szükséges, este fél 10 körül „rám jött” hogy sütnöm kellene valamit reggelire. Reggeli kiflit nem szoktam sütni, a környéken lehet kapni ropogós csavart kiflit, nem messze bécsi kiflit, reggel a férjem mindig vesz néhányat. Mégis kiflit voltam süthetnék, meglepetésből a családnak.
Mivel nem volt receptem ezért benéztem néhány népszerű oldalra, egyszerű sós kifli receptet kerestem. Egy megbízhatónak vélt receptre ráböktem.
Összeállítottam a tésztát a recept szerint, és nagyon nem olyan volt, amilyennek elképzeltem. Elég sok kelt tésztával van dolgom, vannak meglehetősen sikeres saját ihletésű receptjeim is, így a kezdeti csalódás után a tettek mezejére léptem. Adtam még folyadékot a tésztához, és amikor ettől sem lett „simulékony” a tészta, akkor belegyúrtam 5 dkg hideg vajat is. Egészen szimpatikussá vált a tészta. Ekkorra a következő összetevőket tartalmazta:

50 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej (1 dl-ben megfuttattam az élesztőt egy tk pocukorral)
1 dl langyos víz
0,5 dl olaj
2 teáskanál só
2 teáskanál porcukor
5 dkg hideg vaj


Olajos felületen megdagasztottam 10, majd 20, majd 30 perc múlva (én mindig így szoktam dagasztani, mert több könnyű dagasztás jót tesz a kelt tésztának) az utolsó dagasztás után pihentettem 30 percig a tésztát. Három részre osztottam a tésztát és cipót formáztam belőle. Liszttel megszórtam, letakartam és 10 percig pihenni hagytam.
Vékonyra kinyújtottam egyenként a cipókat, és négy részre vágtam. A csúcsos végét megnyújtottam még egy kicsit, hogy minél csúcsosabb legyen, majd feltekertem a szélesebb végétől kezdve.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam le 6-6 kiflit, az egyik tepsi kiflit finomra reszelt sajttal szórtam meg. 30 percig pihentettem letakarva a tepsin a kifliket.





200 C fokra előmelegített sütőbe tettem a kifliket, a sütő aljába félig vízzel megtöltött fém tálat tettem. Körülbelül 20 percig sütöttem a kifliket, amíg szép barnára nem sültek.
Rácson hagytam hűlni, majd kosárba tettem, kockás ruhával lefedtem, és az étkező asztal közepére tettem. Hajnalban nyugovóra tértem orromban a frissen sült vajas kifli összehasonlíthatatlan illatával és a boldog izgalommal, hogy korán reggel mennyire örül majd neki a családom. Örültek neki.




4 megjegyzés:

  1. A legszebb az egészben az a körítés és odaadás, ami kísérte ezt az éjszakai sütést:)))

    VálaszTörlés
  2. Szépségesek lettek!Biztosan nagyon örültek neki reggel!:-)

    VálaszTörlés
  3. Azt el is hiszem hogy örültek, milyen szép kifliket készítettél és még azt tartod magadról hogy "nem vagy mesterszakács"?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails