Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 18., vasárnap

Fűszeres sült csicsókakrém sült csicsókás kovászos kenyérrel. Természetes kovásszal, természetesen.









A csicsókaprojekt záróakkordja volt ez a párosítás. Nem mindennapi zöldségféle nálunk a csicsóka. Biztosan minden családban megvannak a kedvencek tekintetében a rangsorok. Bármennyire is egészséges zöldségféle a csicsóka, amikor megkóstoltam, már tudtam, hogy nem lesz egyszerű dolgom, hogy megszerettessem, de minimálisan megetessem a családdal. Nem azt az ízvilágot képviseli, ami nálunk az elsőszámú kedvencek közé emelné.
Egy próbálkozást mindenképpen megért, hogy találjak erre megoldást. Úgy hiszem, hogy nem vallottam szégyent, mert kihoztam mindent, amit a csicsókából tudtam. Már a mi ízlésünk szerint.

Alapvetően készítettem egy fűszeres-fokhagymás sült csicsókát cserépedényben. Koktélparadicsommal együtt sütöttem, ez még szelídített illetve „javított” az ízeken. Ebben a bejegyzésben mutattam be:

Chilis-kakukkfüves grillezett koktélparadicsom és csicsóka héjas fokhagymával, cserépben




A koktélparadicsomot és a csicsóka egyharmadát tagliatelle ízesítésére, jobban mondva annak feltétének használtam fel. Fűszerkéregben sült szűzpecsenyéhez tálaltam fel:

Fűszerkéregben sült szűzpecsenye chilis, koktélparadicsomos-csicsókás tagliatellével




A maradék fűszeres, sült csicsókát pedig a héjában, vele sült fokhagymavelővel és olívaolajjal krémesre kevertem. Egy részét felhasználtam a kovászos kenyérhez, a maradékot pedig utána ízesítettem és a frissen kisült, ropogós kovászos kenyérhez kínáltam.

Igazán kellemes volt a fűszeres-sült csicsókás szendvicskrém a csicsókaízesítésű kenyérrel. Jól passzoltak egymáshoz. 





A kenyeret pontosan úgy sütöttem, ahogyan a mézes-diós rúdkenyeret, ugyanis egyszerre sültek. Mindössze az első hajtogatás előtt a kenyértésztát kétfelé vettem, az egyik felét dióval megszórtam és mézzel csorgattam meg, a másik felét pedig megkentem a fűszeres sült csicsókakrémmel:

Diós-napraforgómézes kovászos kenyér –szinte már kalács. Természetes kovásszal, természetesen.





Még kétszer meghajtogattam, majd formáztam és kisütöttem. Most egyszerű rúdcipót formáztam és fedeles tepsiben sütöttem, ahogyan a rúdkenyeret.















A kisült kenyérben kellemesen jelen volt a sült csicsóka aromája, de nem túlzóan. 





Ahogyan már meséltem róla, a diós-napraforgómézes kovászos kenyérhez házi nutellát és aszús-mézes libamájpástétomot, a csicsókás veknihez pedig a fűszeres-sült csicsókakrémet kínáltam. Így vegyesen kifejezetten sokszínű vacsorát tálaltam fel, mind látványban, mind ízekben.




5 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a kenyereid:-))
    A csicsókakrém nagyon jó ötlet az újrahasznosításra:-))

    VálaszTörlés
  2. … gyerekkoromban (9-10 évesen) e szó –csicsóka- kapcsán mindig az a képzetem támadt, hogy ez egy olyan fajta légies, érintés nélküli, picinyke, becézett csók, mely el sem csattan: kicsike csókocska = (ki)csi csó(kocs)ka… csicsóka :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tetszik a "képzelgésed"! :)
      Amennyiben magamra vetítem, ez a csók számomra valóban nem csattant el. Ugyanis úgy egy évvel ezelőttig nem is hallottam a csicsókáról, és azt sejtem, ha nem kezdek el a gasztronómiával szorosabban barátkozni, akkor még jó darabig meg sem ismerem ... :))

      Úgyhogy még az udvarlási fázisban tartunk, de úgy gondolom, vannak esélyesebb kérők is, mint a csicsóka! :))

      Törlés
    2. Gyönyörű sárga virágja van, ami a légies csókhoz stimmel. Hatalmas 2 m.re is menövő évelő (gumóról áttelelő) "kiirthatatlan" ehető dísznövény a csicsóka. egy oldalkertben elfér, és mindig van a földben egy kis vésztartalék kaja alapanyag. :)

      Törlés
  3. Eres la reina del pan ...la masa fermentada es muy buena todos lucen de maravilla,el de girasol es genial,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails