Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. április 5., szombat

Medvehagymás – bazsalikomos fürjtojás krémmel töltött ízletes kucsmagomba tejszínes – paprikás mártásban






Keresem egy családi recept ízvilágát, mely olyan mélyen ül az ízlelőbimbóimban, hogy több évtized távlatában sem kopott meg.
Szerencsés gyermek voltam, mert nagyszerű szakácsnők voltak körülöttem, így sosem voltam menzás. Az átkosban is asztalunkra került töltött kucsmagomba, hiszen a természet eme „flancos” ajándékát, még a „rendszer” sem tudta kiiktatni.
Sajnos a recept nem maradt fenn, amikor rákérdeztem, Édesanyám próbált segíteni a megfejtésben. Apai nagymamám nővére készítette mindig kucsmagomba szezonban, de ez egészen kisgyermekkoromra tehető.
Ami biztos, hogy tojásos – zöldfűszeres töltelék volt benne és selymes, krémes, paprikás mártásban lubickoltak a töltött kucsmagombafejek. Mindig vajas krumplipüré volt a körítése.

Idővel rájöttem, hogy mivel az eredeti receptet betű szerint el nem készíthetem, elkészítem a családi recept általam ismert sarokpontjai szem előtt tartásával, de immár a saját töltött kucsmagomba receptemet.
Nem akarok előreszaladni, de a végeredmény, ha nem is hajszálra pont olyan, mint az a bizonyos töltött kucsmagomba, én mondom, hogy tökéletes! J

Csakis erős idegzetűek fogjanak bele ízletes kucsmagomba ételek készítésébe, mert az ízletes kucsmagomba fejek tisztítása nem egyszerű. Az ízletes kucsmagombát imádja a meztelen csiga, és a rovarok, így többször és tökéletesen át kell mosni. Nekem zuhanyos a mosogatófejem, így nem túl erős vízsugárral ötször-hatszor átmostam és hagytam, hogy előbújjanak az esetleges élőlények. Majd levágtam a szárát és belül is többször átmostam, míg meg nem bizonyosodtam a felől, hogy minden „lakó” távozott.


Ha friss a gomba és ügyesen fogjuk, zuhanyozzuk, akkor nem teszünk kárt fantasztikusan egyedi külcsínében. 




Hozzávalók 2 adaghoz:

8-10 közepes – nagyobb fej, tölteni való ízletes kucsmagomba
10 db keményre főzött fürjtojás
2 db nyers fürjtojás
2 dkg vaj
1 fej mogyoróhagyma finomra vágva
1 kis csokor petrezselyemzöld finomra vágva
Himalája só, frissen őrölt bors

3 mogyoróhagyma finomra vágva
1 nagyobb gerezd fokhagyma finomra vágva
2 evőkanál vaj
1 evőkanál libazsír
1 teáskanál fűszerpaprika
1 zöldpaprika darabolva
½ piros kápia paprika darabolva
1 nagyobb szilva koktélparadicsom darabolva
1 csokor medvehagyma durvára vágva
1 csokor petrezselyemzöld összevágva
3-4 evőkanál csirke vagy tyúkhúsleves (vegetáriánusoknak zöldség alaplé)
1 dl tejszín
1-2 teáskanál nyílgyökér, keményítő vagy liszt a sűrítéshez (én nyílgyökeret használtam kevés vízzel előre elkeverve)


Először a tölteléket készítettem el. A zöldfűszeres fűszervajat felolvasztottam a vajjal és megdinszteltem benne a mogyoróhagymát. Hagytam hűlni.
Villával összetörtem a főtt fürjtojásokat, hozzáadtam a vajon dinsztelt hagymát és turmixoltam. Fűszereztem, majd hozzáadtam a nyers fürjtojásokat és a petrezselymet, és betöltöttem nyomózsákba.

Ezt követően megtöltöttem vele a gombafejeket.








A vaj, libazsír keverékén megdinszteltem a mogyoróhagymát és a fokhagymát, hozzáadtam a fűszerpaprikát majd a paprikákat és a paradicsomot. Megpirítottam kissé, majd hozzáadtam a medvehagymát és a petrezselyemzöldet. Adtam hozzá egy kevés alaplevet, fűszereztem és kis lángon, fedő alatt 20 percig pároltam.
Keverőtálban turmixoltam.

Egy kis vajon megpirítottam kicsit a levágott és összevágott gombaszárakat, majd hozzáadtam a zöldségpürét. Felöntöttem a maradék alaplével és felforraltam. Egészen kis lángra kapcsoltam és beletettem a töltött gombafejeket. 20 percig fedő alatt pároltam, közben többször meglocsoltam a gombafejeket a mártással. Ekkor hozzáadtam a tejszínt és még 10 percig pároltam. Végül a kevés vízzel elkevert nyílgyökeret is, amivel 1-2 perc alatt besűrítettem kissé.









Krémes – vajas francia krumplipürével tálaltam. Az egyszerű ételeket szeretem, de ez igazi fine dining ételkülönlegesség.

Mi tagadás, büszke vagyok a családomra. Gasztronómiai szempontból is. Köszönöm ezt az örökséget! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails