Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. április 3., csütörtök

Olaszos rakott csirkemell medvehagyma – bazsalikom fűszervajas krumpliágyon, cserépben






Eszembe jutott a napokban, hogy olaszos csirkét már olyan régen készítettem:


Mediterrán csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürével


Mozzarellával és aszalt paradicsommal „duplán vasalt” tanyasi csirkemell olaszos kevert salátával


Az olasz alapanyagokat mind nagyon szeretjük, már csak az aktuális kompozíciót kellett kitalálnom. Nem tipikus a krumpliágy egy olaszos ételhez, de ha elkészítitek, meglátjátok, hogy ez a fajta krumpliágy annyira zseniális, hogy bármilyen stílusú rakott húshoz kiválóan passzol. Persze parmezánnal és bazsalikommal ennek az ízvilágát is olaszosra hangoltam, így egyáltalán nem lógott ki a sorból.

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 ujjnyi vastag csirkemell enyhén klopfolva
Maldon sóvirág frissen őrölt bors
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál bazsalikom pesto
4 szelet Pármai vagy crudo sonka
2 gombóc - 25 dkg mozzarella 8 szeletre vágva
6 szilva koktélparadicsom
4 vékony szelet füstölt mozzarella

6-8 agria krumpli – héjában, fóliában, sütőben sütve
Maldon sóvirág
1 evőkanál vaj a cserép kenéséhez
5 dkg reszelt parmezán

220 C fokra felforrósítottam a sütőt.
A héjában sült krumplit még melegen meghámoztam és hagytam kihűlni. Ha melegen szeletelnénk fel, félő volna, hogy szétesik.
Kivajaztam a cseréptálat (még a cseréptálam is olasz J) és a felkarikázott krumplit elrendeztem benne, megszórtam Maldon sóvirággal és a fűszervaj szeleteket a tetejére fektettem. Betoltam úgy 15 percre a sütőbe.

Kivettem a sütőből és kanál hátával elkentem a megolvadt zöldfűszeres fűszervajat a krumplin, majd megszórtam a reszelt parmezánnal. 5 percre megint visszatoltam a sütőbe.







Közben közepes hőfokon, a vaj-olívaolaj keverékén átsütöttem a csirkemelleket, csak éppen annyira, hogy színt kapjanak, és éppen átsüljenek. Fontos, hogy szaftos maradjon, ebben a vaj is sokat segít.

A csirkemelleket tányérra szedtem és megkentem pestóval, a krumplit meglocsoltam a visszamaradt zsiradékkal, majd a pestós csirkemelleket elrendeztem a krumpliágyon. Minden csirkemellre fektettem egy-egy szelet sonkát, majd 2-2 szelet mozzarellát, majd 3-3 fél koktélparadicsomot, amit 1-1 szelet füstölt mozzarellával fedtem be.


Visszatoltam a 220 C fokos sütőbe és csak addig sütöttem, amíg a sajt bugyborékolni kezdett. Nem kell agyon sütni, ez egy szaftos étel. 










Itt a vége fuss el véle, azonnal, forrón feltálaltam. Biztos siker ez az egyszerű komfortétel, semmi pláne, a kellemes olasz alapanyagoké a főszerep és az érdem! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails