Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. április 16., szerda

Sajtos-libazsíros krumplis pogácsa – maradékokból





Ezeket a pogácsákat még akkor sütöttem, amikor a ropogós – porhanyós libacombokat:


A fölös pecsenyelé maradékot kettéválasztottam, zsírjára és szaftjára. Sajnáltam kidobni, annyira nemes származékok. Volt néhány kisebb darab jóféle, érett, maradék sajtom, és egy kisebb kupac krumplipüré a köretből, úgyhogy már nyúltam is a liszt és az élesztő után, hogy pogácsa lesz belőle … J

Hozzávalók 50 db apró pogácsához:

30 dkg liszt
1 teáskanál porélesztő
20 dkg krumplipüré
½  dl pecsenyeszaft (vagy tej)
1 dl liba pecsenyezsír
1,5 dl joghurt vagy tejföl
2 teáskanál só
1 tojássárgája
20 dkg vegyes – maradék – finomra reszelt sajt (nálam most gruyére, provolone, vörös cheddar) a szóráshoz
1 tojásfehérje a kenéshez


A lisztet átszitáljuk, a sóval és az élesztővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és összeállítjuk a tésztát, de még nem dagasztjuk meg behatóan. Lágy, ragacsos tésztát kapunk, amit szilikon fejű lapáttal kaparjunk fel a dagasztótálból és nagyon vékonyan kenjük körbe a tésztát olajjal (csorgassunk rá keveset és kenjük szét).
10 perc múlva könnyedén dagasszuk meg, addig, amíg el nem kezd a tészta ragadni a kezünkhöz. Ekkorra szép sima és bársonyos lesz a tészta.
Kelesszük szobahőmérsékleten 50 percig lefedve, majd nyújtsuk ki 1- 1,5 cm magasra (olyan 40 x 40 cm méretre) és kenjük meg a pecsenyezsír harmadával, majd szórjuk meg a sajt negyedével.

Hajtogassuk meg enyhén lisztes felületen: fentről lefelé a középső harmadik,majd lentről felfelé, jobbról balra középig, balról jobbra középig, majd hajtsuk össze, mint egy könyvet. Takarjuk le ruhával és 20 perc múlva újra nyújtsuk ki, kenjük le, szórjuk meg és hajtogassuk meg. 20 perc múlva ismét nyújtsuk ki, kenjük le, szórjuk meg, és hajtogassuk meg. 







20 perc múlva nyújtsuk ki 2 cm magasra, rácsozzuk be a felületét éles, széles pengéjű késsel, majd kenjük meg a felvert tojásfehérjével és szórjuk meg a maradék sajttal.
(Azért szeretem a tojásfehérjét ehhez a pogácsához, mert egyrészt ez van kimaradva, másrészt ettől a pogácsa teteje ropog, amikor kisül.)
Szaggassuk ki a pogácsákat 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval és rendezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.

Kelesszük 30 percig és toljuk be a 200 C fokra előmelegített sütőbe. Süssük körülbelül 12-15 percig.




Frissen melegen a legfinomabb, de ez a pogácsa több napig is friss marad dobozban, vagy nylonzacskóban tárolva a sok, prémium zsiradék és a tejföl miatt.
Fantasztikus ízt kölcsönzött a pecsenyelé a pogácsának, nem bántam meg, hogy belefogtam! J


11 megjegyzés:

  1. De finom lett!!!! El tudom képzelni!

    VálaszTörlés
  2. Kegyelemteljes Húsvétot,

    a hölgyeknek locsolókat a kellemesebb fajtából :-)
    (Tiszta víz, de nem vederrel-üveggel; esetleg a meglocsoltnak is elfogadható illatú 'ótkolony' :-)

    VálaszTörlés
  3. http://www.nlcafe.hu/gasztro/20140419/palinkat-az-etelbe-de-csak-sporolosan/

    Nálam is most sül a kalács, dejó dejó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Remélem jól sikerült! :) (köszi a linket! :)

      Törlés
  4. That is a very good tip especially to those new to the blogosphere.
    Short but very precise information… Thanks for sharing this one.

    A must read article!

    Look into my web page :: goji actives em londrina

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails