Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 11., szombat

Görög fűszerezésű serpenyős szűzpecsenye pirított színes zöldségekkel, rusztikus tzatzikivel





A szűzsteakhez szeletelt hús mignonok után, pont a fele megmaradt a szűzpecsenyének. Azonnal konyhakész állapotba helyeztem, felcsíkoztam, és befűszereztem.
Mielőtt befűszereztem, természetesen elgondolkodtam rajta kicsit, hogy mit is készítsek belőle.
A szűzpecsenyét nagyon szeretem, bár nem a legolcsóbb húsféle, de számtalan nagyon ízletes fogás készíthető belőle, kevés előkészülettel és gyorsan.
Eszembe jutott, hogy ezt a serpenyős ételt már olyan régen nem készítettem, pár évvel ezelőtt, a kisfiamnak minden héten főztem ilyet, mert ez volt a kedvence.
Ez is saját fejlesztés, akkoriban nagyon bejött a családnak és be is került a családi recepttárba.

Kétszer ekkora adag is elfogyna belőle, de mivel, hogy serpenyős étel, kénytelen vagyok a kapacitásához alkalmazkodni.
Körülbelül fél kilogramm húst pácoltam, ehhez 80 dkg (megtisztítva) sárgaburgonya szükséges, egy nagyobb sonkahagyma, egy nagy piros kápia paprika, és két gerezd fokhagyma.
A húst tegnap frissen őrölt, szárított fűszerekkel pácoltam, 12 szem zöldborsot, egy teáskanál koriandert, egy teáskanál oreganot és egy teáskanál durva fokhagyma granulátumot őröltem mozsárban meg. Megszórtam a húst a fűszerkeverékkel, és kevés olajat csöpögtettem rá. Hűtőbe tettem.


A sárgaburgonyát apró kockákra vágtam, ez fontos, hiszen a serpenyőben akarom kevés olívaolajon megsütni, így lesz tökéletes.
A sonkahagymát először hosszában félbevágtam, majd sréhen felcsíkoztam. A paprikát is ugyanígy, először természetesen a csumáját eltávolítottam a magokkal együtt.

A rusztikus tzatzikihez meghámoztam egy nagyobb kígyóuborkát, kisebb kockákra vágtam, besóztam, és reszeltem rá két kisebb gerezd fokhagymát. Hagytam, hogy kieressze a levét, addig hűtőbe tettem.
Kikevertem 2 dl sűrű joghurtot egy evőkanál zsíros tejföllel, amikor az uborka kiengedte a levét, akkor leszűrtem és ezzel a krémmel kevertem el. Picit utána sóztam és visszatettem tálalásig a hűtőbe. Nem szükséges bors hozzá, a ragu éppen eléggé fűszeres.

A serpenyőben kevés olívaolajon, két adagban sütöttem meg a húscsíkokat.
A lényeg az, hogy kézzel rakom a serpenyőbe a húst, úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást, hiszen addig nem kavarom, nem mozdítom, amíg majdnem kifehéredik a sütéstől.
Ez azért fontos, hogy ne eresszen levet, illetve így kérget kap a hús, nem fő, hanem sül, nem veszíti el a szaftos állagát belül, kívül viszont szép pirosra sül.
Frissen őrölt sóval szórtam meg, és elkevertem. Ekkor már nem sütöm sokáig, hiszen nem szeretném, hogy kiszáradjon, megkeményedjen.
A kisült húst félretettem, melegen helyre.
A maradék olívaolajon egy kicsit átsütöttem a hagymát, majd rátettem a paprikát és együtt sütöttem addig, amíg a hagyma karamellizálódik, a paprika pedig elveszíti a nyersségét.
Ekkor visszatettem a sült húscsíkokat, ráreszelem a két kis fej fokhagymát, és összeforgattam a ragut. Kivettem a serpenyőből, és melegen tartottam.






Ha maradt az olajos pácból, akkor a maradék zsiradékot ezzel pótolom, ha nem, akkor kevés olívaolajat adok még hozzá. Nem sokat, hiszen csak az a célom, hogy megpirítsam benne a burgonyát.
A burgonya pirítása körülbelül 20 percet vesz igénybe, előre sózni nem szabad, félidőben egy kis frissen őrölt színes borssal szórom meg.
Jobb, ha a serpenyőt rázogatjuk, úgy forgatjuk a burgonyát, hogy ne sérüljön, amikor már puhulni kezd.


Amikor a burgonya minden oldalán megpirult, akkor visszatettem a húsos ragut a burgonyához a serpenyőbe, és nagy lángon a ragut összepirítottam.
A rusztikus tzatzikivel azonnal tálaltam.



Nagyon finom serpenyős étel, a hús fűszeres, a hagyma és a paprika édes és zamatos, a burgonya pedig puha, ugyanakkor szépen megpirult. A rusztikus tzatziki mind állagban, mind ízben jól harmonizál vele.
Csak egy baj van ezzel az étellel, hogy maradékra esély sincsen!

15 megjegyzés:

  1. ... jó ez a görögösre fazonírozott brassói! :) ...

    VálaszTörlés
  2. Spajzcetli: Épp akartam írni, hogy nagyon hasonlít a brassóira. Csak biztosan finomabb, mert Nevamesz nagyon ért ahhoz, hogy egy kis egyedi hozzávalóval más karaktert adjon az ételnek, ami - elképzelésem szerint - intenzívebb ízű így és nem utolsó sorban látványban is sokkal szebb.
    Nem csodálom, hogy ezt az ételt (is) olyan szívesen eszik a családtagok.
    Igazán örökbe fogadhatnál, Nevamesz!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Bea: Örökbe fogadlak! A papírokat hétfőn lerendezzük:-D

    Ez valóban tipikusan az, az étel, amit néhány alkatrész csereberéjével ugyanarról az alapról egészen mássá lehet varázsolni.

    Egyébként a brassói is eszembe jutott, de most a görögösre szavaztam.

    Egyébként mi újság Veled?

    spajzcetli: köszönöm a kedves szavakat, inspirálóan hat rám:-)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. (...húúúú, de korán van!!!! :D )
    Bea: ... má' megbocsácsá', de talán rosszul emlékszel. NEVAMESZ egy ókori atléta volt (teljes neve: FUTOSZ NEVAMESZ). Akire te gondolhattál annak a teljes neve: FAKANALSZ NEVAMESZA, -egy görög szűz- és Gasztrea jobbkezeként tüsténkedett az Olymposon -mint tudjuk... :)

    VálaszTörlés
  7. Nevamesz, velem az az újság, hogy tegnap itt ebédelt az elköltözött lányom meg a párja, először, mióta nem az én kicsi bogaram, hanem más kicsi bogara...
    Karfiollevest főztem, mert szeretjük; mivel nem volt itthon fehérbor, ezért roséval készítettem tejszínes-boros kakasmellet, hozzá egyszerű rizst; desszertnek házi baracklekváros és csokis-banános palacsintát tálaltam. De fért még beléjük egy kis gyümölcs is.
    Nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek, mert ez már tényleg nem olyan volt, hogy elrabolja az óvoda vagy a suli, hanem egy fiatalember rabolta el és már nem ide jön haza, hanem a saját otthonába.
    Még jó, hogy a szeretete megmaradt :)
    A többi időt írással töltöttem .)

    Ma pedig fasírozottat - kivételesen gombócokat - készítek, kíséretnek pedig a rakott krumplid olaszos változatát készítem el :)

    Spajzcetli: Sajnos én ókoriakat nem ismerek személyesen, nem vagyok még annyira idős... :)
    Biztosan nem egyvalakiről beszélünk, mert az "én" Nevameszem nem hinném, hogy szűz lenne, tekintve, hogy van két gyereke meg egy sármos párja.
    Amúgy ez a Fakanalsz Nevamesza bűn ronda lehetett, ha szűz maradt, mert ahogy hallottam, Zeusz még a legyeket is röptében... :D
    A Futosz Nevamesz pedig, ha jól emlékszem olvasmányaimra, egy disszidált egyiptomi volt, nagybátyja, II. Nagy Ramszesz elől menekült, nem csoda, ha megtanult gyorsan futni :DDD
    (De jó játék volt, Spajzcetli!!!)

    VálaszTörlés
  8. Bea, spajzcetli: tetszik az eszemefuttatás, várom a folytatást:-D

    Bea: jó kis kajákat főztél, és még volt időd írni is? gratula, nem vagy egy szaporátlan csaj!

    Hány éves a leányzó, hogy már el is pattintották Tőled?

    Én ma fúziós ebédet főztem, remélem, hogy jók lesznek a képek, mert csak kutyafuttában tudtam lencsevégre kapni, mert már mindenki toporzékolt, hogy éhes:-))

    A heti menüt kellene már megírnom, amit kiterjesztettem havi menüre (miért is ne?), ugyanis látom, hogy sokan keresik, nézik, és nem akarok csalódát okozni:-)
    Valami gyorsítóra lenne szükségem, mert egyszerűen nem érem utól magamat. Pedig szinte minden nap hajnal kettő-háromig dolgozgatok.
    Tegnap felnyomtam twitterre az összes anyagomat, már reggel követőkre is akadtam....

    Majd később visszajövök, mert megírok pár bejegyzést, remélem még találkozunk:-)))

    VálaszTörlés
  9. Nevamesz, én kifejezetten szapora vagyok, kivéve a gyermekeim számát, mi összesen egy.
    Huszonkét éves elmúlt a lelkem, ha úgy nézzük gyerek, ha így nézzük akkor is, csak mégis felnőtt. Mint általában, neki is könnyebb volt elszakadni tőlünk, mint nekünk tőle. De van azért jó oldala is a dolognak. Majd meglátod :)

    Köszi a dicséretet, rám fér:)
    Kíváncsi vagyok a fúziós ebédedre, én max. infúziósat tudnék csak készíteni :)

    VálaszTörlés
  10. Bea: infúziós ebéd...:-DDDDD

    Nekem kicsit könnyebb (nem könnyű!!) lesz, mert a kicsi, még kicsi, és fiú.....úgyhogy Rebeka jobban jár, mint a kisfiam:-) könnyebben elengedem magam mellől, egyébként is lány, ő megy, a fiú marad.
    Most be is adott egy ösztöndíj pályázatot, hogy egy évig külföldön tanuljon. Két nyelvet beszél csaknem perfekt, most még az oroszt is felvette, minek, ha nem engedem el, jó szívvel, hogy hasznát vegye.
    Mire a kicsi kereket oldana, addigra meg már hol leszek én.....

    Viszont azt is elhiszem, hogy rossz, hogy nincs már Veled a nagylány, ugyanakkor újra lehetőséged van arra, hogy saját magad is számíts, ne csak érte élj. Értem én.......

    Én mindig gombócokat készítek a fasírtból, és egyre kisebbeket:-)
    Egyszer próbálkoztam egyben sült fasírttal, a gyerekek fellázadtak:-DD

    Majd tudósíts, hogy hogyan sikerül, és hogyan ízlett a fransziás-taljános rakott pityóka:-)

    VálaszTörlés
  11. Nevamesz, azért nem írtam az előbb a rakott pityókáról, mert külön bejegyzésben szerettem volna megemlíteni: nagyon finom lett!
    Neoex csak szuszogott, annyit evett belőle. Töredelmesen bevallom, hogy én még soha nem készítettem rakott krumplit, mert nem szeretem a sült tejfölt. Inkább énféle krumplipaprikás-paprikáskrumpli-félét szoktam készíteni, amiben nincs tejföl.
    De olyan gusztán írtad le és olyan hívogató volt az a néhány fotó, hogy nem tudtam ellenállni,
    Tejszín, meg szalonna nem volt itthon, úgyhogy ezek nélkül készítettem, de talán nem is volt lényeges, mert a kolbász elég ízletes volt ahhoz, hogy ne kívánjunk mást mellé.
    Arra gondoltam, hogy megpróbálom majd maradék főtt vagy sült hússal is dúsítani, sokat nem ronthatok rajta.
    Amit sejtettem, az is bejött, hogy fasírt mellé finom ugyan, de ilyen erővel a bekevert darált húst is lerakhattam volna a burgonyák közé :) Szóval kolbász meg fasírozott... :) Tudom, hogy hasonló a hasonlónak örül, de nem most. A következő alkalommal vagy önálló ételként tálalom vagy valamilyen, kevéssé fűszeres sült kísérőjeként.
    Köszönöm, hogy így meghoztad hozzá a kedvem, felkerült a palettánkra :)

    Gyerekekhez gratulálok!
    Nagyon fontos, hogy tudjuk elengedni őket, hadd éljék a saját életüket :)

    VálaszTörlés
  12. spajzcetli: Föld hívja spajzcetlit:-) a "két rakottkrumpli egy eset" bejegyzésemnél, felmerült egy érdekes kérdés a dijoni mustárral kapcsolatban. Számítanánk építő véleményedre!

    VálaszTörlés
  13. nevamesza!: ... nem!nem!nem és nem! nem vagyok szakártő!!! Csupán hálás evő, "feketeöves gasztromán" vagyok, a feleségem szerint e téren már minősített orvosi esetnek számítok. :)
    Dijoni mustár kérdésében itt találsz hiteles és tömör ismertetőt: http://gastronomica.blog.hu/2010/06/04/angol_dijoni_nemet_avagy_magyar_mustar

    VálaszTörlés
  14. spajzcetli: egy széléslátókörű, feketeöves gasztromán, aki figyel a világra, így nem szabadulsz!:-DD
    A kérdés, az nem a mustárgyártással, hanem a mustármag termelésével kapcsolatos.
    Hátha van "fülesed" a témával kapcsolatban:-)))

    Ha, nem hát nem, de azért olvasd el, légyszí:-)

    VálaszTörlés
  15. nevamesza: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/feher_mustar.html

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails