Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 7., kedd

Nagyszerű hétvége 2. rész. Hogyan került a halászlébe delikát?





Mindig későn indulunk el kirándulni. Én szeretnék rendre hazajönni, úgyhogy sebtében még pakolok, miközben készülök, a lányom megfelelő smink mennyiség nélkül utcára nem lép, a kisfiam minden percet kihasznál, hogy még egy ültetvényt vagy állatfarmot létrehozzon az internetes gazdaságában, a férjem pedig párszor visszaszalad, hol a telefonjáért, hol a kocsi kulcsért:-)
Mindenki reggelizett csak én nem, úgyhogy már Tokajnál szívesen ettem volna egy halászlevet a Bonchidai Csárdában.
Igyekeznünk kellett, mert a gyerekek bobozni akartak, és az ebédidő a legideálisabb arra, hogy elkerüljük a sorban állás.
Megérkeztünk a Sátoraljaújhely melletti bobpályához, a gyerekeknek vettünk bérletet, mi pedig elmentünk ebédelni, mert már majdnem éhen haltam.
Nincs túl sok lehetőség a környéken, egy I. kategóriájú étterembe mentünk be.
Volt szimpatikus menü is, ugyancsak csábító áron, a férjem meg is elégedett ezzel, babgulyást és palacsintát kért.
Én mindenképpen halászlevet szerettem volna enni, nem kértem menüben, a túrós csuszát inkább kihagytam, étlapról rendeltem a harcsa halászlevet. Közepes árfekvésben volt, 1.190 Ft-ot kértek érte.

Errefelé mindig jó halételeket kapok, főleg a Lebujban és a Bonchidai Csárdában. Ugyanaz a tulajdonos, nem alacsonyak az árak, viszont az étel minősége és a kínálat is megfelelő.

Megérkezett a halászlevem, nem nézett ki rosszul, nem volt túlpaprikázva, azt nem nagyon kedvelem. Nem volt túl sűrű sem, mostanában én is szívesebben főzöm a halászlevet levesesebbre, nem passzírozok annyi halhúst a leveshez.
Két jókora, szép, fehér harcsaszeletet kaptam a levesbe, ahogyan belekanalaztam, hogy felmérjem a helyzetet. Meg is voltam elégedve. Tűzforrón kaptam meg, ahogyan az illik, bár bevallom, hogy nem kedvelem az ételeket ezen a hőfokon elfogyasztani.
Nekem ilyen forrón nem jönnek elő az ízek azzal az intenzitással, mint ahogyan kellemesen, de jó melegen.
Éhes voltam, így apránként el kezdtem kanalazni. A férjem közben visszaküldte a kenyeret, mert meglehetősen száraz volt, ami a kosarunkba került, de hoztak helyette frisset.
Ezt nem nagyon értettem, hogy, ha van friss kenyér, akkor egy ilyen kategóriájú helyen miért nem azt hozzák ki elsőre.
Nagy extrát nem vártam a halászlétől, de jól esett, viszont egyre több, kis narancssárgás zöldségdarabot véltem benne felfedezni. Először azt hittem, hogy pritaminpaprika darabkák, de ahhoz túl kicsi, és érdekes formájú volt. Mire arra a hőmérsékletre hűlt a leves, hogy tisztán érezzem az ízeket, rájöttem a megoldásra. A szakács delikáttal „emelt” a hallé ízvilágán.

Ekkor elborult az agyam, ugyanis ahogyan fogyott a leves, egyre több halcsont darab és szárított répadarab került a kanalamba.
A pincérnek muszáj volt szóvá tennem, hogy üzenem a szakácsnak, hogy legközelebb a halászlébe delikátot ne tegyen, mert ilyet nagyon nem illik tenni. Csak nézett rám döbbent arccal.
A férjem megjegyezte nekem, hogy körülöttünk mindenki boldogan, és szó nélkül ette a delikátos halászlevet. Ezért most nekem kellene rosszul éreznem magam? Nem hiszem.

Én évtizedekkel ezelőtt úgy tanultam, hogy a halászlé a jó friss, többféle haltól lesz jóízű. Még zöldpaprika, vagy paradicsom sem kell bele, hogy igazi magyar halászlé legyen, csak friss magyar hal, vöröshagyma és rendes fűszerpaprika. Van ettől egyszerűbb magyaros étel? Nincs. Akkor miért kell delikáttal meggyalázni?
A hal karnyújtásnyira van frissen, és a harcsafilé teljesen rendben is volt, így feltételezem, hogy az alaplének való hal is az volt.

Mikor szakítunk már a rossz beidegződésekkel, miszerint a természetes ízeket nem kell fokozni, hogy mindennek ugyanolyan, elfuserált íze legyen.

Nos, így került a delikát a halászlébe.
(Folyt. Köv.-)

7 megjegyzés:

  1. Egyszer, - meg fiatal koromban - en is kiprobaltam a Delikatot. Akkor sem voltam egy nagy szakacs es ma sem valtam azza,...de nekem nem mondja senki, hogy van olyan haziasszony, akinek az bejon! Valami ilyesmi lehet ma az Izvarazs is. Ugyanakkor nem szegyenlem, hogy van otthon ero- vagy zoldsegleves kockam. Nem hasznalom minden nap, de van, amikor jol jon! Nana, majd hazamegyek es nekiallok minden nap alaplevet fozni! Viszont a magyar halaszle egy olyan foga's, amit ha agyonutnenek sem tudnek kockabol fozni. Ahhoz ido es turelem kell. Ha nincs hozza, akkor inkabb egy mas halrecepthez folyamodok. Mas naciok is ragyogo halleveseket tudnak fozni! En mindegyiket szeretem, csak hal legyen benne, mert elllek-halllok erte ;o)

    VálaszTörlés
  2. Attilajukkaja: hidd el, nem ördögűzés ez a részemről. Remélem anyukám nem harapja le a fejemet, de Ő is használ delikátot, talán többet is mint, ami "belefér", ezért vérre menő vitáink vannak. Különösen, hogy Ő nagyon jól főz!
    Nekem a delikát olyan, mint amikor a gyerekek mindent csak ketchuppal esznek meg. Ez olyan kézenfekvő, legyen mindennek ugyanolyan, és ráadásul nem is természetes íze.
    Ezek az apróságok ölik ki az emberekből, hogy egyéni ízlésük kialakulhasson. A multik igen jól megélnek ebből.
    Újabban például nemhogy több, hanem kevesebb fűszert használok. Volt egy időszak, amikor a kalandvágy a felé hajtott, hogy bátran használjam a fűszereket. Az ívelés megtörtént, és mostmár csak a letisztult, egyszerű, de saját tapasztalaimból merített fűszerezések maradtak meg:-)

    VálaszTörlés
  3. Attilajukkája: ezt már számtalanszor meg akartam kézdezni: honnan ez a halimádat? Ennek lennie kell történetének:-)

    VálaszTörlés
  4. Halászlébe ilyesmit én sem tudnék elképzelni.
    Viszont töredelmesen bevallom, hogy halászlékockát szoktam beletenni... Lehet, hogy ez sem különb, de tudtommal legalább répa nincsen benne.
    Egyszer kipróbálom segédanyagok nélkül is.

    Érdekes, amit fűszerezésről írtál. Szerintem ezen szinte mindenki átmegy.
    Én most a karfiollal vagyok így. Mindenbe tennék, annyira szeretem :)

    VálaszTörlés
  5. Halászlé delikáttal? Csak egyetérteni tudok a gyalázattal! Én mondjuk sűrűn szeretem, magam is úgy csinálom. Halászlé kocka nélkül is kiváló. Kár, hogy az ízfokozókkal minden étkünk eredeti ízét is sikerül elvenni.

    VálaszTörlés
  6. Nem vagyok mesterszakács
    :o)))
    Nem tudom, honnan van a halimadat. De van! Talan azert is, mert mas elolenyt nem is eszem, csak olyat, ami a vizbol jon es alacsonyabbrendu, mint a keteltuek (igaz, egyszer megkostoltattak velem a balnahust, mert nem tudtam, hogy az). De elkesziteni barmit elkeszitek, ezert a husos receptek is erdekelnek.
    A fuszereket viszont nagyon kedvelem! A harsanyakat is. Es nem hiszem, hogy errol mar lesz idom leszokni ;o)

    VálaszTörlés
  7. Ha van saját blogja, miért kell beteríteni a BSZ-ot is? Grafomán.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails