Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 5., csütörtök

Krémes rakott krumpli lágy kecskesajttal, mangalica kolbásszal és szalonna morzsával









Két fejlődő és egy jól kifejlett szervezetet etetek nap, mint nap, így gyakran kerülnek tápláló ételek az asztalra. Ráadásul összhangban kell maradnom a gyerekek ebéd menüjével is, hogy változatos ételeket tudjak eléjük varázsolni hétköznap vacsorára és a hétvégi menüben. Két nap egy héten a kisfiam különösen éhesen tér haza, amikor dupla fociedzése van, a lányomnak éppen ezeken a napokon van hosszú napja a gimnáziumban, ilyenkor mindig külön odafigyelek, hogy kedvenc, tápláló ételt kínáljak nekik.
A rakott krumpli nagy családi kedvenc, szerintem ugyanúgy mégsem készítettem még el soha. Végül is a változatosság gyönyörködtet. A rakott krumpliban az a jó, hogyha tojás és krumpli van itthon, no és valami tejfölféle, akkor a többi hozzávaló már szabadon választott.
Most csak 4 adagot készítettem, úgyhogy szerények a mennyiségek.

70 dkg sárga krumpli héjában
6 főtt tojás
12 dkg puha mangalicakolbász
4 dl tejföl
1 dl tejszín
10 dkg lágy kecskesajt (lehet natúr krémsajt is)
7 dkg vaj
8 dkg gouda sajt
egy evőkanál apróra vágott snidling
só, bors

A krumplit héjában megfőztem, még forrón lehúztam róla és kivajazott cseréptálba leraktam vékony karikára vágva a felét. Soronként enyhén sóztam, borsoztam.
A tejfölt kikevertem a kecskesajttal, majd a tejszínnel, a maradék olvasztott vajjal, majd sóztam, borsoztam és elkevertem a snidlinggel.
A krém egynegyedét a krumplira kanalaztam. A kemény tojásokat finom reszelőn ráreszeltem a krémes krumplira. Erre újabb krém réteg következett. Ez után a karikára vágott mangalica kolbászt raktam le egy rétegben. Ismét krém következett. Befedtem a maradék krumplival és a maradék krémmel. Durvára reszelt gouda sajttal és nagyon apró kockára vágott húsos mangalica szalonnával szórtam meg a tetejét. 180 C fokon 40 percig sült a sütőben, az utolsó 5 percben a tetejét egy kicsit meggrilleztem.






















Csodás ízek és színek keletkeztek, hogy az illatokról ne is beszéljek. A nehéz nap után nagyon ízlett a gyerekeknek, alaposan kikenekedtek. Ezek a pillanatok azok, amiért szívesen főzök nap, mint nap, örömmel, lelkesen, boldogan.






5 megjegyzés:

  1. mmmmm... és a forró rakottra hideg tejfölt csurgatni... mmmmm

    :-)

    VálaszTörlés
  2. Eeeeeez igen! Eeeeeez rakott krumpli a javából!
    Ha már a kecskesajtnál tartunk: http://www.oroszlanos.hu/index.php/hu/aktualis-rendezvenyeink/118-slow-food-borvacsora-balla-enik-sajtjaival.html
    (Tudom, ez nem a reklám helye, de Balla Enikő kecskesajtjai frenetikusak!, és az Oroszlános konyhafőnöke sem főz rosszul!... :))

    VálaszTörlés
  3. Pájslitfridolinom: De, ez itt a reklám helye! :)
    Örülök, hogy linkelted, én is szívesen megkóstolnám a sajtokat is és "a" mesterszakács alkotta ételeket is! :)
    Egyébként is készülök a közeljövőben az Oroszlánosba...:)

    VálaszTörlés
  4. Le petit chèvre... :-)

    Innen is mennyeinek tűnik :-)

    VálaszTörlés
  5. Ez igazán mennyei lehetett, az illatát szinte érzem! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails