Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 26., hétfő

Karcsúsítás élvezettel – fűszeres frissensült karaj szeletek színes (mexikói) zöldségekkel és sajttal




A rovat bevezetőjében nem tértem ki arra, hogy a szelektív étkezés lehetőséget biztosít arra is, hogy a család többi tagjának sem kelljen külön főznünk. Ez örök probléma, hogy amennyiben diétára „kényszerülünk”, akkor a konyhában megnövekvő terhek miatt esünk gondolkodóba.


Ahogyan a grill csirkecomb receptjénél is említettem, a családnak tészta köretet készítettem, míg magamnak salátát az ínycsiklandó combok mellé. Természetesen más, szénhidrátszegény köretfélét is készíthettem volna, amit éppen kívánok, vagy passzol az ételhez.

Újabb példát szeretnék bemutatni arra, hogy mindössze egy köretnyi különbséggel milyen finomság kerülhet az asztalra mind a diétázó, mind a nem diétázó családtagoknak.
Ehhez az ételhez szinte köret sem szükséges annak, aki szelektíven étkezik, jómagam bármikor bevállalom magában. A lányom barackbefőttel kérte a fiúknak készült sült krumpli helyett. A lehetőségek adottak, csakis a kreativitásunk szabhat határt.

Ennek az ételnek az ihletadója ez a receptem, erre alapozva, most kicsit másképpen készítettem el:

Fűszeres frissen sült karaj, lila és póréhagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, bacon szalonnával, és vegyes sajttal sütve



Ez esetben az apróra vágott zöldségeket a finomra reszelt sajttal alaposan összekevertem, ezt halmoztam az elősütött karajszeletekre.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

6 ujjnyi szelet tarja enyhén (!)  klopfolva
sertéssült fűszerkeverék: fokhagyma granulátum, durvára tört kömény és koriandermag, őrölt bors, só

5 dkg vaj
1 evőkanál olíva vagy napraforgóolaj


15 dkg enyhén füstölt sajt finomra reszelve
15 dkg edami sajt finomra reszelve

1 kisebb kápia vagy piros kaliforniai paprika apró kockára vágva
1 fej lilahagyma apróra vágva
8 dkg füstölt húsos szalonna apró kockára vágva
¼ normál doboz csemegekukorica

A sajtokat a zöldségekkel alaposan összekevertem.

A karaj szeleteket fűszereztem és éppen csak megmártottam lisztben. Ez el is hagyható, de így puhább, szaftosabb marad a hús. Ez oly kismértékű szénhidrát, hogy táplálkozási szempontból elhanyagolható.
Csak, hogy érzékeltessem, számtalan, lényegében fehérje alapanyag is tartalmaz kis mértékben szénhidrátot. A szelektív táplálkozás lényege az, hogy kifejezetten kis mértékben tartalmazzon az étel szénhidrátot, vagy fehérjét. Ugyanis ez fordítva is így van.

Például a zsíros sajtok is a semleges kategóriába sorolhatóak, tehát egy szénhidrát alapú étkezésnél egy szelet kenyeret, tésztafélét vagy krumplit megszórhatunk zsíros – 45 % fölötti zsírtartalmú – sajttal.

1-2 perc alatt átsütöttem a karajszeleteket mindkét oldalán, tepsire fektettem őket, meglocsoltam a visszamaradt zsiradékkal  és a vegyes sajtos zöldséget tömörítve ráhalmoztam a szeletekre.
Grill programon úgy 15-20 perc alatt addig sütöttem, míg a sajtnak is színe és kérge nem lett.

A fiúknak kockára vágott Agria krumpliból sült krumplit sütöttem. Jómagam magában élveztem ezt az ínycsiklandó fogást. A lányom barackbefőttet kért hozzá.










Ugye, hogy nem is olyan nehéz mindenkinek megfelelni, amikor diétázunk?

Mivel a szelektív étkezés ebédidőben inkább fehérje, vacsoraidőben szénhidrát alapú étkezést „kedvel” így ezt a fogást ebédre ajánlom.
A reggeli szabadon választott, akár fehérjealapú, akár szénhidrátalapú is lehet. A köztes étkezések is szabadon választottak. A lényeg, hogy legalább 3 óra teljen el az étkezések között, vagy több. Ennyi idő alatt teljesedik ki egy szelektíven elkészített fogás emésztése.

Amíg tart az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozásra szánt időszak, addig vacsorára is fehérje alapú fogásokat fogyasztok és ajánlok.
Kalóriában nem szűkölködik ez a fogás (nem is túlzó!), így természetszerűleg a többi étkezés folyamán törekedni kell arra, hogy 1800-2000 kalóriánál ne vigyünk be többet aznap.

Aki nem diétázik, az észre sem veszi, hogy ez az étel a szelektív étkezés szellemében készült. Erről beszélek. Ebben az étrendben, diétában éppen ez a lényeg. 

Szelektív étkezésről szóló rovatom fejezeteit, az ételek receptjeit itt gyűjtöm.

11 megjegyzés:

  1. Na de hol itt a karcsúsítás? tarja, szalonna, eidami sajt ezt nem gondolod komolyan!:-)))
    Gripan Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata! Tévhit, hogy csak önsanyargatással érhető el optimális súly. Amennyiben gyorsan emészthető egy étel, úgy kevesebb tápérték szívódik fel belőle. A szelektív étkezés lényege, hogy a szelektíven elfogyasztott étel gyors, és könnyű emésztést biztosít a vegyes táplálkozással szemben.
      Amennyiben a nap folyamán ehhez az 5-600 kalóriához, amit nagyjából egy adag étel tartalmaz mindössze 1000-1200 kalóriát viszel be pluszban, úgy máris alatta vagy egy felnőtt átlagos napi kalóriaszükségletének.
      Természetesen, ahogyan említettem, ez fokozható. Ha csak alacsony kalóriatartalmú alapanyagokat használsz fel, akkor még kevesebb kalóriát viszel be.
      A kérdés csak az, hogy akarsz-e állandóan éhezni és unalmas ételeket enni, vagy hosszú távon gondolkodsz és élvezettek karcsúsodsz.

      Ha minden bevezetőmet elolvasol, akkor én nem nullkalóriás megszorító diétát ígértem.
      Kezdd el, étkezz szelektíven és mondd el, hogy mit érzel.
      Meg fogsz könnyebbülni és szépen olvadnak majd a kilók lefelé ... :)

      Törlés
  2. Kedves Kata, attól karcsúsító, hogy nem vegyíti a fehérjét szénhidráttal. A kettő kombinációjáról mindenki tudja, hogy hizlaló.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mindenki - sajnos - pedig érdemes volna tudni! :)) Ugyanis a vegyes táplálkozás vezet a mértéktelen túlfogyasztás mellett az elhízáshoz.

      Szerintem az általam preferált diéta igen kíméletes! :))

      Törlés
  3. Nagyon örülök hogy tippeket adsz.Nekem aki folyamatosan küzdök egy betegség miatt a kiloimmal egy uj remény.A diatetikus is csak azt mondta el mit nem szabad enni,szerinte a zöldségen,csirkén,halon és magvakon kivül minden tiltott...lenne.Kifogom probálni a receptjeid feltétlenül(igaz eddig is megtettem).:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vica, ha az aktuális recepteknél írsz nekem, hogy valamilyen hozzávaló tiltott neked, akkor én segítek lecserélni olyanra, amit ehetsz!

      A karajt csirkemellre vagy filézett csirkecombra például, vagy amit szükséges! Íz összhang egyeztetéssel! :)

      Törlés
  4. Nagyon guszta és jó kis recept :) Felvettem a jövő heti ebédlistára :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails