Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 13., hétfő

Házi praktikák: a maradék főtt, és sült húsok megmentője, a jalousie






Ahogyan írtam róla, a vasárnapi húslevesnél, nálunk nincs túlságosan nagy kelteje a levesben kifőtt húsnak. Inkább úgy fogalmaznék, hogy csak mértékkel.
Ha egész csirkéből főzök alaplevet, akkor is ugyanez a helyzet, így kénytelen voltam utána nézni felhasználási lehetőségeknek.
Ekkor találtam rá, a jalousie nevű ételre, melyet természetesen maradék főtt hús nélkül is ajánlok mindenkinek elkészítésre. Ekkor kapcsoltam, hogy korábbi utazásaim kapcsán számtalanszor találkoztam ezzel a formai megoldással Franciaországban.
Sült szárnyas hús az alapja, jó sok, finom dinsztelt hagyma, fűszerek, és krémsajt.
Mindez pedig leveles tésztába csomagolva, de nem is akárhogyan. Ránézésre kész művészi alkotás, pedig rém egyszerű, ez a fajta csomagolás.

A főtt húst csont nélkül, nagyobb darabokban süssük meg, majd daraboljuk durvára. Ha sült húsunk van, ugyanígy daraboljuk fel.
Két evőkanál sótlan vajon pároljuk üvegesre háromféle hagymát: lilahagymát, póréhagymát, és fehérhagymát, egy-két ág friss kakukkfűvel és két gerezd reszelt fokhagymával.

Még melegen keverjük össze a hagyma alapot a darabolt sülthússal, és hűtsük szobahőmérsékletűra. Ekkor adjunk hozzá annyi krémsajtot (mascarpone, philadelphia, kecske sajtkrém, vagy akár juhtúró is lehet), ami nem áztatja el, de megfelelően krémes lesz. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük őrölt rozmaringgal.

Vegyünk egy csomag kész leveles tésztát, lehet élesztős is. Kicsit nyújtsuk át lisztezett deszkán (kb. 35x25 cm-es méretre), majd tegyük egy sütőlappal bélelt tepsire.
A tésztát a felső és alsó részétől számított körülbelül 6 cm-től halszálka alakban, ferdén vagdossuk be 2-3 cm-enként, úgy hogy szemben mindig a tükörképéhez kerüljön a bevágás. A bevágás kicsit rövidebb legyen mindkét oldalon, mint a tészta szélességének harmada.
Kanalazzuk a közepére a krémsajtos húspépet, kenjük meg mindenhol a tészta széleit felvert tojással, majd a tészta csíkokkal a roládot a tészta csíkok behajtogatásával egyszerűen „fonjuk be”, majd hajtsuk fel a két végén kihagyott tésztacsíkot.

Kenjük meg a szép zsalus tésztánk tetejét tojással vagy tojássárgájával, és süssük 190 fokos sütőben 25-30 percig, amíg szép, aranybarna nem lesz.

A jalousie-t gombával, párolt zöldségekkel és főtt sonkával is készíthetjük.
A képek korábban készültek, még kevésbé voltam technikás a fotózás terén, de szerintem így is felkelti mindenki érdeklődését, aki még nem halott a maradék főtt és sült húsok megmentőjéről, a jalousiról:-)

4 megjegyzés:

  1. Jó ötlet! Én eddig a főtt húst ledaráltam, tojással, kis sóval,borssal, szárított zöldségzölddel kevertem, szükség esetén kevés grízzel tettem megfellő állagúvá, formáztam , lobogó vízben kifőztem, lefagyasztottam és nagyon jól jött rohanó napokon, mivel nagy mennyiségben főzöm a levest és fagyasztok is le belőle. De határozottan jó ötlet. Rögtön egy másik kedvenc is eszembe jutott, mikor a félig megsült húst leveles vajas tésztába tekerem és úgy sütöm készre, no ezt hamarosan elkészítem.

    VálaszTörlés
  2. Erika: örülök, hogy ötletet adtam. Meglátod, hogy nem csak jól néz ki, hanem nagyon finom is:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, most majdnem minden hozzávaló maradék kategória itthon!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails