Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 14., kedd

Szendvicsvarázs: a klasszikusok





Próbálom kihasználni, hogy még rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni, no és gombát, de a sülteket is szeretjük, és a leveseket is, ebben a nagy bőségben viszont, rám tört a szendvicsmánia.
Nyáron már említettem, hogy szenvedélyes szendvicsgyártó vagyok, no, most mindenki kap belőle! Feltett szándékom, hogy alaposan kimerítem a témát, jönnek a zimankós őszi hétköznapok, nálunk ilyenkor tarolnak a szendvicsek reggelire, vacsorára. De akár ebédre is.
Ma alaposan bevásároltam a sorozathoz, ez időt vett igénybe, így az egyszerűbb, de annál nagyszerűbb klasszikusokkal kezdek, ezek igénylik ugyanis a legkevesebb előkészületet.

A klasszikus, hideg szendvicsnél szerintem nincs hálásabb dolog, csak ultra friss, különböző kenyérfélék kellenek hozzá, és olyan feltétek, amelyeket a hétköznapokban a legjobban kedvelünk. Nem volt túl sok időm most pepecselni velük, de így is szemrevalóak lettek.
A szendvicseket Lurpak vajjal kenem meg, ez a kedvenc vajfélém, enyhén sós, nagyon jól kenhető és az egyik legjobb minőségű szendvics vaj. Egy nagyon egyszerű tojáskrémet kevertem, kb.10 dkg cottage cheese, 4 főtt tojás, egy evőkanál Lurpak vaj, só, frissen őrölt színes bors.
A tálon az alábbi szendvicsfélék találhatóak:

Feketeerdei sonkás: félbarna, svájci bagett, érett brie sajt, datolya paradicsom, petrezselyem
Sült sonkás: fehér toast kenyér, érett brie sajt, sörretek, datolya paradicsom (egyeseken egy pötty tojáskrém és snidling)
Magyar szalámis: kovászos kenyér kiszúrva, tojáskrém, zöldpaprika, piros kápia paprika, fürjtojás, újhagyma
Magyar kolbászos: kovászos kenyér kisebbre kiszúrva, tojáskrém, zöldpaprika, kápia paprika, fürjtojás, újhagyma

Maximum egy órát vett igénybe a szendvicskészítés, az előkészítés, a tálalással együtt.

A jó minőségű alapanyagok nem a legolcsóbbak, de megéri befektetni a jó szendvicshez.
A kedvenceim a jó érett, krémes és fanyarkás brie sajt, a datolya paradicsom, ami annyira édes, és zamatos, a sörretek, ami egyszerre friss, édes és karakteres ízű.
Most cottage cheese-el kevertem a tojáskrémet, de a Philadelphia és valamilyen finom, natúr sajtkrém is megteszi. A vaj, a krém állaga miatt kerül bele.

Sok mindent tehettem volna a tojáskrémbe, de ezek most a klasszikusok.
Fog még a sorozatban elég sok minden a krémekbe keveredni, a különböző formájú és összetételű kenyérféléken pedig elég sok minden megjelenni, úgyhogy csak tessék figyelni, mert a szendvicskészítés az egyik legkedvesebb hobbim!

24 megjegyzés:

  1. Szia, reggelire kaptuk? Jól néznek ki.

    VálaszTörlés
  2. Jó reggelt!
    Ha ezek ilyenek, milyenek lesznek a többiek? :)

    VálaszTörlés
  3. Oh! Azt hiszem, ma este keszitek egy kis bruschettat eloetelnek :o)

    VálaszTörlés
  4. gondaanyu: IGEN! meg kellene a blogkóstolót szervezni interneten keresztül is:-DDD

    Bea: nos, kedves barátném, már 5 rész készen van, és még van egy pár rész a tarsolyomban:-)

    tutora: itthon nem gyönyörködtünk túl sokáig bennük:-)))

    ex-Hobbiszakács: szerintem Neked is lesznek érdekes motívumok a sorozatban, vagy legalábbis nagyon szeretném:-))

    Attilajukkaja: én erre törekszem, hogy meghozzam a kedvet, az ötletet.....ha csak nézegetitek az is nagyszerű, de, ha mozgásba hoz, akkor értelmet is nyer:-))
    (klasszikusat? vagy van saját kedvenc?)

    Szívből köszönöm mindenkinek a kedves szavakat, mostmár nagyon bízom benne, hogy nem okozok csalódást a sorozattal:-)))

    VálaszTörlés
  5. ...várjuk a további távnyálfakasztást!... :)

    VálaszTörlés
  6. Nem vagyok mesterszakács
    Ha jol tudom az alap bruschetta egyszeruen piritott kenyer megkenve fokhagymaval es nyakon ontve EXTRA SZUZ olivaolajjal. Ezt szoktak felturbozni kulonbozo feltetekkel. Ha te a paradicsomos-bazsalikomos valtozatot nevezed klasszikusnak, akkor igen, azt kezdem el mindjart csinalni. Van, aki meg mast is tesz ra. Pl. sajtot vagy oliva bogyot. Kiprobaltam. Nem kell :o)
    Szoval napkozben mar vettem is hozza friss ciabattat. Nem szeretem a feher kenyeret, de ugy gondolom, ehhez a recepthez nem illik a rozskenyer.
    Es nekem a blogod mar sokszor meghozta a kedvem hasonlo dolgok, receptek azonnali megvalositasahoz :o)))
    A szakacskonyvekkel is ugy vagyok: elolvasom a receptet, de szinte sohasem pontosan ugy csinalom. Azert vannak kivetelek! Ilyen pl. az okoruszaly leves is.

    Spajzcetli
    Távnyálfakasztás? :o))))))

    VálaszTörlés
  7. Attilajukkaja: ...ide kívánkozik egy idézet az "Alföld" főszerkesztőjétől (Aczél Géza):

    ököruszály leves - In.: (ablak)(szakács)

    "...s ha jól dolgoztál néhány óra múlva megérdemled a látványtfoszló lében estebédben hosszan szálazott húsok között rád köszöna kifehéredett misztikus lelet az antikvitásba vágyó marhacsonts amíg a szakács egy-két deci édes fehér borért a lébe elosonpirulhat olajon egy marék zsemlekocka azt tányérban a levesfelszínre hozza hogy a gyönyörök kertjébe végre behajózzunkcsak a tömérdek közbülső kétely a kanalazásig ne lenne"

    VálaszTörlés
  8. Spajzcetli
    :o)
    Nem mondom, hogy elso olvasasra megertettem, de miutan kitalaltam, hol kell szuneteket tartani a szovegben,...nagyon szepnek talaltam. Koszonom!

    VálaszTörlés
  9. Attilajukkaja: sajnos eddig elvoltam, családi ügyek miatt, így csak most tudok visszakapcsolódni.
    Kíváncsi voltam, hogy Te hogy szereted, mert ugyan van a klasszikus verzió, de ez is olyan, hogy ahány ház, annyi szokás....hála Istennek:-)

    Én is rusztikus kenyeret használok hozzá, amit megpirítok, meglocsolom fokhagymás olívaolajjal (saját gyártmány, mindig van itthon).

    A legjobban úgy szeretjük, amikor kisebb kockákra vágom a paradicsomot (nem héjazom le) apróra vágott fokhagymát adok hozzá, és tépkedett, vagy metélt bazsalikom levelet. Borsozom, olívaolajjal meglocsolom, és pihentetem pár órát. Csak fogyasztáskor sózzuk.
    De szoktam én is mozarellával is, vagy szoktam grillezni is, és van, hogy egy kis lila, vagy salotta hagymát is adok hozzá.....

    Majd megírod, hogy végül hogyan készítetted?
    (egyébként lesz bruschetta a szendvicsvarázsban is:-)

    VálaszTörlés
  10. spajzceti: de jó, hogy itt vagy:-) mindig feldobsz az idézeteiddel.
    Én is elolvastan háromszor, mire értelmet nyert a szöveg:-DD
    Egy goumand, irodalom kedvelő, műszaki ember, nem semmi:-))
    Nem sokára elolvasom, amit küldtél (ma egész délután távol voltam, miután felbiggyesztettem a sóskát) most nem fogom keresni a folytatást:-DD
    Köszi!

    VálaszTörlés
  11. Attilajukkaja: ja, és ma készítettem a halas szendvicseket, remélem találsz köztük ínyedre valót:-)))
    Gondoltam Rád, míg gyártottam:-)

    A napokban felteszem, csak tudod, nálam mindig van tematika:-D

    VálaszTörlés
  12. Nem vagyok mesterszakács
    Bruschetta. A paradicsomot kockara vagom es hagyom kicsit csepegni. A bazsalikomot felapritom. Jofele ciabattat vettem, amit ha kettevagok, meg befer a kenyerpiritoba. Miutan megpirul, azonnal bedorzsolom friss fokhagymaval. Meglocsolom olajjal, rapakolom a paradicsomot, bazsalikomot. Sozom-borsozom es azonal talalom. A parom szeret ra tenni nehany karika lila hagymat.
    Nalunk ez az etel sohasem all, mert az benne a plane, hogy 10 perc alatt kesz es be lehet falni, amig az igazi vacsora el nem keszul. A kenyer ropogos marad, de beszivja az olajat, es a paradicsom sem aztatja el. Mi igy szeretjuk :o)
    A halas szendvics(ek)re pedig nagyon kivancsi vagyok!

    VálaszTörlés
  13. Jukka: tulképpen, hajszálra egyformán bruszkettázunk:-))

    Nem bonyolítottam túl a halas szendvicseket sem(szerintem), olyanokat akartam készíteni, ami nem zsonglőr mutatvány, de nagyon fincsi és mutatós, meglátjuk:-)

    VálaszTörlés
  14. Nem vagyok mesterszakács
    "tulképpen, hajszálra egyformán bruszkettázunk"
    Igen, majdnem. Csak en nem fokhagymas olajat hasznalok es nem hagyom allni a Teremtmenyt, hanem azonnal talalom. Eloszor is nincs fokhagymas olajom, masreszt intenzivebb az ize, ha a piritott kenyeret friss fokhagymaval dorzsolom at. Fokhagymas olajat pedig eppen azert nem keszitek (egyszer kiprobaltam), mert frissen keverve (nem razva!) sokkal jobb, masreszt mert ramavasodott. Annyi fokhagymas EXTRA SZUZ oliva olajat ugyanis nem hasznalunk. En a salatakra sem mindig azt teszek: van mogyoro- es dioolajam is. Karacsonyra szoktam ilyesmiket kapni anyukamtol :o)
    Tulbonyolitani pedig szerintem sem szabad semmit, mert a vegeredmeny lehet, hogy gyonyoru lesz (?), de nem mindig kivanatos!
    http://subba.blog.hu/2010/09/14/subba_gasztro_habos

    VálaszTörlés
  15. Jukka: nálunk is előfordul, hogy azonnal ráugrunk:-)
    Én szeretm, ha kicsit összeérik előtte, de ez nem mindig jön össze.
    Én pont azért használok fokhagymás olajat, illetve hagyom állni a paradicsomot a fokhagymával, hogy ne legyen annyira friss, nyers a fokhagyma íz, ne csípjen, hanem az aromája legyen benne.

    Régebben én is a csíp, szúr, mar hagyma, fokhagyma, körözött táborba tartoztam, de kezdek megszelídülni....-))

    VálaszTörlés
  16. Nem vagyok mesterszakács
    Talan a gyerekek miatt szelidult az izlesed. Vagy nem? En pont az ellenkezojet tapasztalom magamon. A harmoniat en is igyekszem fenntartani az izek kozott, de szeretem, ha valamelyik dominal. Egyre inkabb a csipos fele hajlok, de ez a parom "rossz" hatasara tortenik. Omiatta jutottunk el odaig, hogy az erkelyen sajat chili "tenyeszetunk" van habanerobol. Abbol rendszerint orlemenyt keszitunk, de ugy, hogy erre egy kulon kavedaralot vettunk, amit hasznalatkor meg egy nylonzacskoba is be kell csomagolni, mert az illoolajok olyan erosek! Egy ido utan meg igy is csipi az ember szemet :o)
    Ilyenkor sokat rohogunk egymason, mert nem tudjuk eldonteni, hogy a valtva vegzett feladat kozepette melyikunk sir jobban. Ilyenkor a "vazze-kellett-ez neked?" csatakialtasok gyakran elhangzanak,...de egy ido utan rajottunk, hogy rossz otlet, ha ezt az izgalmi allapotot valami szex koveti, ...mert az utolag nagyon tud csipni. Az ember kezebe, borebe is beivodik a kapszaicin (az eros kemiai alkoto).
    Na jo, picit elkanyarodtam a tematol,...de tehetek arrol, ha nekem egy bruschettarol is AZ jut eszembe ?

    VálaszTörlés
  17. Jukka: csak nyugodtan asszociálj mindenről a szexre:-) egyébként, aki igazán tudja élvezni az ízeket, mint mondjuk én, természetes, hogy párhuzamot von, más élvezetes dolgokkal. Csak én ritkábban mondom ki, mint Te:-))))

    A csípőssel, való fertőzés az nálunk is jelen van, ugyanígy, a Zuram generálja. Már a kisfiam is kezd hozzászokni, a múltkori extra csípős slambucot, úgy nyomta le, hogy közben huhugott, és azt mondogatta, hogy anya, én már ezt is bírom:-)))
    OLyan édes volt, közben pedig megivott két liter limonádét:-DD

    VálaszTörlés
  18. Nem vagyok mesterszakács
    Azok az idok sajnos mar elmultak. Mar nem MINDENROL jut eszembe a szex.
    Csak a chilirol. Talan meg a soskarol, a rakott krumplirol, de foleg a szuzermekrol :o)
    Es addig jo, amig legalabb eszembe jut, illetve amig masnak is eszebe juttatom! Utana mar ugyis csak sargaborso fozeleket fozok egy darabig.

    Off
    Na az is egy olyan fozelek, ami rem egyszerunek latszik, de igazan finoman csak kevesen tudjak elkesziteni. Sokan utaljak. A soskat, a spenotot es a tokfozeleket is. Mert az alapanyagok nagyon egyszeruek, de ma is muveszetnek tartok egy ilyen fozeleket, ha az jo!
    Egy finom fozelekkel viszont sohasem tudtam megbaratkozni: a finomfozelekkel! Allitolag repafozelek is letezik. Aaaaaaah, mar el is szaladtam!

    Az eros, csipos iz ellenszere a szajban/torokban azonban nem a viz. A hideg limonade termeszetesen csillapitja a receptorokat, mert husit. De csak addig segit, amig husit. A kapszaicin, ami az eros izt adja, nem vizoldekony. Ha valakinek nagyon csipi a paprika a szajat, igyon ra langyos zsirt. Ha egeszen veletlenul ez nem allna rendelkezesere az asztalon, akkor egyen ra par falat kenyeret vagy igyon ra tejet. Mindketto olyan anyag, ami a zsirban oldodo hatoanyagokat is leviszi. A viz nem sokat segit.
    De erdekes tema ez a receptorkutatas. Es hogy ezek milyen gyorsan adaptalodnak. Az indiai gyerekek pl. gond nelkul eszik a vaderoset. Ezt koznapi nyelven ugy mondjuk, hogy hozzaszoknak. A gyerekek is megszokjak az eroset, ha eleg koran talalkoznak az izzel. Hal' Istennek, a kapszaicinnek nincsenek ismert rossz mellekhatasai, hacsak nem gyomorbeteg az ember. Az er- es szivrendszerre meg bizonyitottan jol hat. A maja indianok afrodiziakumkent is kezeltek, kakaoval keverve,...de ugy erzem, hogy kezdek elkalandozni.
    A lenyeg, hog a kanapeid nagyon is kivanatosak. Ha reggel 10 korul szolgalod fel nekem egy szal torulkozoben, akkor mimozat (narancsle/pezsgo = 1:1) kerek hozza! Ha nem te szolgalod fel, ...akkor is mimozat, csak egy masik torulkozoben :o)

    VálaszTörlés
  19. Jukka: van egy barátnőm, akinek a finomfőzelék a kedvence. Csak nem régen tudtam meg, és én is alaposan elcsodálkoztam. A frncia salátát viszont imádom, pedig csak a kence más benne:-))

    Nálunk is divat volt gyermekkoromban a csípős, apukám úgy tanította, hogy a szememhez és az ajkamhoz ne érjen a csípős, akkor nincs gond. És tényleg így volt.

    Inkább rábízom a mimózát és a szendvicseket az indián fiúra a Bea klipjéből. Adjak rá egyáltalán törölközőt?:-DD

    VálaszTörlés
  20. Szilveszterkor vendégségbe megyünk... elvileg nem kellett volna készítenem semmit, gondoltam viszek a karácsonyi sütikből...
    Erre most meglátom ezeket és nem bírom elviselni, hogy ha nem ehetek ilyeneket... úgyhogy kénytelen leszek elkészíteni... köszi, a plusszmunkát!:-)))
    Gyönyörűek!!!:-)
    Ha teszel még fel, gyorsan-gyorsan, legyen időnk elkészíteni!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails