Mielőtt elutaztunk Spanyolországba a kisfiam többször is volt a Tiszánál kirándulni, ahol amerikai hot dogot ettek ebédre. Édes-ropogós sült hagymával kérte, ami nagyon ízlett neki.
Természetesen meg kért rá, hogy készítsek neki házilag, hiszen már Ő is tudja, hogy a házilag jól elkészített ételek frissebbek, nem tartalmaznak tartósítószert vagy vágy bármilyen adalékanyagot. No, és általában sokkal finomabbak is.
Úgyhogy a nyaralás alatt, Spanyolországban is sütöttem kétszer is hot-dog zsömlét
és készítettem vacsorára amerikai hot dogot.
Tulajdonképpen nem sokat „görcsöltem” a hot dog kiflik
tésztáján, hiszen gyakran sütök hamburgerzsömlét, ami mindig nagy sikert arat.
Nagyjából ugyanazt az alapreceptet alkalmazom mint a magam által kikísérletezett szendvicskenyerem tésztája, amit speciel a Subway szendvicsek
házilag történő rekonstruálására fejlesztettem ki:
Oregánós-parmezános
szendvicskenyér - kétféleképpen
Meghívtuk Trisztán néhány osztálytársát és barátját pancsolni még
iskolakezdés előtt, az egyik alkalommal pizzát, a másik alkalommal hot-dogot sütöttem
főételként nekik.
Ebből kifolyólag most nagyobb mennyiség, 12 hot dog
kifli készült, egyenként olyan 10 dkg-t nyomtak.
Hozzávalók 12 db hot dog kiflihez:
60 dkg liszt – fele-fele arányban kenyér és finomliszt, amit
felhasználás előtt átszitáltam
3 kisebb egész tojás
8 dkg langyos, olvasztott vaj
3 evőkanál porcukor
1 csapott teáskanál só
1 felvert tojás a kenéshez
Parmezán morzsa és morzsolt oregánó a szóráshoz, mely akár el is
hagyható.
A hozzávalókból összeállítottam a tésztát, lefedve
pihentettem 10 percig mielőtt megdagasztottam. Kevés olajat szoktam csorgatni a
tésztára dagasztás előtt, így szép selymes tésztát és kapok, ami nem ragad. 45
percig kelesztettem, ez idő alatt úgy duplájára kelt.
Könnyedén rudat sodortam belőle, amit 12 részre vágtam, majd
kis cipókat formáztam. 10 percig ruha alatt pihentettem, hogy könnyedén
megformázhassam.
A formázás menetét itt nézhetitek meg, mert most nem
készültek róla képek. A lényeg a hot dog kifli formázásánál, hogy hosszúra,
keskenyre és laposra kell formázni, mert az utolsó kelesztésnél és a sütés
alatt még „kirúgja magát”, dagad a tészta.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem a megformázott
kifliket, 6 kifli/tepsi éppen ideális.
Ruhával lefedve fél órán át keltek még, majd a felvert
tojással megkentem, megszórtam parmezán morzsával és kevés morzsolt oregánóval.
Fél óra pihentetés után már tölthetőek.
Sajnos a kész hot dogokról nem készítettem képet (örültem,
hogy bírtam a tempót, hogy a gyerekek mielőbb hot doghoz jussanak:), így magát
a kész hot dogot most nem mutatom be, de az édes-ropogós sült hagyma elkészítését
legközelebb, külön bemutatom.
Spanyolországban az extra hot dogokat sajtos-baconös
virslivel és ropogósra sült édes hagymával töltöttem (a sajtos-baconos virsli receptje itt található), majd ki-ki a maga ízlése szerint adagolta hozzá a mustárt,
ketchupöt és majonézt. Ínyencek apróra vágott csemegeuborkával is dúsíthatják,
egyszer bemutatom majd ezt a full extrás hot dogot is! :)
Nagyon guszta! Az oregánós-parmezános különösen tetszik.
VálaszTörlésMegyek is asztaliránt :-)
Köszönöm szépen! ... no, és egészségedre! ;) :))
TörlésSzombatra hot-dogot terveztem a gyerekeknek, amolyan suliköszöntőként. Nem is gondolkodom tovább a kifli receptjén, hiszen eddig minden tökéletes és nagyon, nagyon finom volt, amit Nálad találtam.
VálaszTörlésÖrülök, hogy újra itt vagy...
Bettus
Köszönöm szépen! Kérlek, hogy számolj be róla, hogyan sikerültek!
TörlésAjánlom hozzá a ropogósra sült mogyoróhagymát is! :)
A svéd változathoz - igaz, hogy a svéd virsli karcsúbb - hosszában kettévágják a kiflit, beleültetik a virslit és kechup-mustár-pergelt hagymával megszórják.
VálaszTörlésJó negyedévszázaddal ezelőtt Bpesten minden sarkon volt egy hotdogos. A vastag kiflik forró "műfütyi" karóba húzva vártak a töltésre.
:-)
:)) Most olvastalak csak, hogy elkészült a mai bejegyzésem ... kérlek olvass bele! :D
TörlésHót dög Vlad Dracul módra :-P
Törlés:)))
Törlés