Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. szeptember 9., vasárnap

Ezerarcú aioli


Ha valaki véletlenül még nem ismerné az aiolit (alliolit), ezt az ízletes, mediterrán krémet, akkor mindenképpen ajánlom kipróbálásra. Egyszerűen kenyérre kenve is nagyszerű, akár egy könnyű vacsorára, de pástétomokba, szendvicskrémekbe is kiváló kenő és ízesítő alapanyag. Arról nem is beszélve, hogy sültekhez, különösen sült vagy rántott halféleségekhez, tintahalkarikához felséges kiegészítő. A mediterrán térségekben hasonló a felhasználása, mint nálunk a tartármártásnak és a majonéznek.

Gyakran megfordulok Spanyolországban, itt a tojásmentes változata az elterjedtebb, mindig hozok egy-két dobozzal ebből az aioliból (allioliból), mert ilyet ritkábban készítek. Példának okáért a nem régen bemutatott tőkehalmáj pástétomba a spanyol aioliból (alliolliból) került. Látszik is a fázisfotók között, hogy ez a változat a tojás hiánya miatt mennyivel „sápadtabb”, mint a most is bemutatásra kerülő tojásos változat.
Az egyszerűség kedvéért én a tojásos változatát preferálom, ami gyakorlatilag úgy készül mint a házi majonéz, csak tetemes mennyiségű fokhagyma hozzáadásával az alaphoz.
Természetesen fokhagymából kevesebbet is lehet bele tenni, ahogyan az ízlésünk és a további felhasználása diktálja.

Már posztoltam az oldalon az aiolit nem is egyszer, például itt:

Házi majonéz és társai: tartármártás, aioli, mézes-mustáros szósz



Most azért került újra terítékre, mert több, rendhagyó szendvicskrémhez használtam fel egy tapas jellegű „terülj-terülj asztalkámhoz”, másrészt, mert külsős kéz által készült fázisfotók is készültek az elkészítéséről, ugyanis ez a receptem is megjelent a Vidék íze magazin júliusi számában. Erről is írtam már egy kis előzetest itt:

Bemutatkozó és néhány ínycsiklandó, mégis egyszerű receptem a Vidék íze júliusi számában



Most több részben mutatom be, ami akkor terítékre került: többféle rendhagyó szendvicskrém – mind saját ihletésű – és egy békebeli kovászos fehér kenyér, mely mondhatni már a védjegyemmé vált gasztronómiai pályafutásom során. 
A sorozat záróakkordjaként pedig összességében is bemutatom ezt a kellemes traktát, amivel a magazin munkatársait megvendégeltem.

Hozzávalók 3 dl aioli elkészítéséhez:

2 tanyasi tojássárgája
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál mustár
1 teáskanál borecet
csipet só és fehérbors

2,5 dl mogyoróolaj vagy napraforgóolaj
1 evőkanál friss citromlé

Az olaj és citromlén kívül a hozzávalókat keverőtálban, kézi habverővel alaposan keverjük ki. Az olajat vékony sugárban adagoljuk az alaphoz és közben szorgosan keverjük a krémet, míg majonéz állagú krémet nem kapunk. Végül citromlével ízesítsük. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails