A bonyolult cím ellenére ez egy roppant egyszerűen elkészíthető étel.
Jean Verrier normandiai sajtmester remekműve, a Le Rustiqe felhasználásával akartam valami egyszerű ebédet készíteni, nem bonyolult,
mégsem szokványos íz végeredménnyel. A férjemnek is nagyon ízlett, akinek
eléggé konzervatív az ízlése, így mondhatom, nem lőttem túl a célon.
Egyébként ez egy igazán remek fúziós étel, ahol a francia
vonulatot a sajt, a vaj és a póré, a magyaros vonulatot a bacon és az aszú, az
olasz vonulatot pedig az olasz tészta képviselte, melyek nagyszerűen érezték
magukat az ételben karöltve. Ráadásul a végső ízhatás a Tokaji aszú –
finommetélt tészta összefüggésnek köszönhetően még egy kis ázsiai beütést is
kapott, ami szerintem nagyszerűen harmonizált a karakteres ízű feltéttel.
Meglepően kevésszámú összetevőből áll, inkább a nemes
alapanyagokon volt most (is) a hangsúly.
Hozzávaló 2 adaghoz:
2 fél, egyenként 15 dkg-os csirkemell steakformára igazítva
2 nagyon vékony szelet „prémium” bacon
16 dkg camembert, ez esetben érett Le Rustique
Só, frissen őrölt bors, morzsolt kakukkfű a fűszerezéshez,
vaj (és kevés olívaolaj) a sütéshez.
A hús sütéséből visszamaradt zsiradék
3 dkg vaj
1 póréhagyma fehér része
Só, morzsolt kakukkfű, fehérbors a mártás ízesítéséhez.
12 dkg capellini
2 teáskanál só
A csirkemell steakeket fűszereztem, és forró vaj-olívaolaj
keveréken – 2-3 perc alatt oldalanként hirtelen átsütöttem. Tepsire emeltem a
húsokat és befedtem 1-1 szelet baconnal. Enyhén meggrilleztem a szalonnát, majd
befedtem a camembert-el és olvadásig grilleztem.
Közben a vajon megdinszteltem az összevágott póréhagymát és botmixerrel turmixoltam.
A visszamaradt zsiradékot morzsolt kakukkfűvel fűszereztem,
majd hozzáadtam a pórékrémet és a mártást krémesre főztem. Felöntöttem a
Tokaji aszúval és rövid ideig magas lángon forraltam, majd alacsony hőfokon
sűrítettem. Közben sóval és fehérborssal fűszereztem, beállítottam a mártásban
az édes-sós íz összhangot.
Az időközben frissen kifőzött tésztát leszűrtem és a
mártáshoz adtam.
Azonnal tálaltam.
Egyszerű, mégis különleges ételt készítettem, kevésszámú, de
nagyszerű alapanyagból. Mondhatom, nagyon finom volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése