Akkoriban persze nem voltunk ilyen érzékenyek a természetes
vagy különleges illatokra, ízekre, mint a mai világban. Uniformizált ízekre és
illatokra vagyunk „oktatva”, van, aki a tanyasi csirkét kerüli, mert annak van
jellegzetes illata, a brojlercsirke szintetikus szagtalanságával szemben.
Gyermekkoromban szinte mindig lapult egy kocka pálpusztai a
hűtőben, apukám nagyon szerette. Volt bukéja rendesen, de ez is egy élelmiszer
volt a sok közül, ami a hűtőbe bekerült. A napokban hozzájutottam egy
normandiai sajtmester érett camambert korongjához, míg felhasználásra nem
kerül, addig hallgattam naponta többször a családtól, hogy büdös van a hűtőben.
No, erről ennyit.
Egy ideje kifejezetten kerültem a kenyérfélék fogyasztását,
én hárklis vagyok arra, hogy nyáridőben ne legyen rajtam, vagy lehetőleg minél
kevesebb legyen a fölösleg. Nagyon szeretek enni, éppen ezért ilyenkor olyan
ételeket fogyasztok, melyek ínycsiklandóak, de megfelelnek a karcsúsítás feltételeinek.
Egy-két hét után már nem jelent gondot kikerülnöm a kenyérféléket és magas
szénhidráttartalmú köreteket, még akkor sem, ha a családnak így tálalom fel az
ételeket.
Nyár végére mindig visszanyerem az ideális testsúlyomat,
ilyenkor lazítok kicsit, és visszatérek a vegyes étrendre.
A nyaralásból hazaérkezve rögtön bekerült a családi menübe
néhány gazdag és tartalmas szendvicstál, ennek volt egyik fénypontja ez a
tőkehalmáj pástétom.
Most is gyönyörű szendvicseket készítettem, de ezeket most
nem örökítettem meg, viszont akik szívesen bepillantanának szendvicsbáramba,
azok igen nagy számban találkozhatnak hideg és melegszendvics variációkkal itt.
Számtalan kenyérféleséggel is találkozhattok az oldalon, én azt vallom, hogy az egyes ételekhez próbáljuk meg a legmegfelelőbb kenyeret
megsütni vagy beszerezni és felkínálni. Ahogyan halászléhez nem szívesen ennék bajor
rozskenyeret, bruschettához és tapashoz pedig ritkábban használnék békebeli
fehérkenyeret, úgy, ehhez a tőkehalmáj pástétomhoz elsősorban gyökérkenyeret
ajánlok. Ezek közül is elsősorban a dagasztott, kovászos változatot.
Természetesen tovább lehet válogatni gyökérkenyereim közül, a
kovászos bagettet valamint a zöldfűszeres és olívabogyós gyökérkenyereket külön kiemelném ehhez a
pástétomhoz.
A recept roppant egyszerű, ezért nem átallottam ilyen hosszas
bevezetőt tartani előtte.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 doboz tőkehalmáj (12 dkg) – lecsöpögtetve, friss citrommal
meglocsolva
2 keményre főzött tojás finomra reszelve
1 mogyoróhagyma (salotta) apróra vágva – zsenge lilahagymával
helyettesíthető
1 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó apróra vágva
1 evőkanál aioli – helyettesíthető többféle krémesítő
alapanyaggal, mint Philadelphia sajt, mascarpone, tejföl vagy majonéz (az aioli
viszont a krémesítés mellett visz némi fokhagymás ízt a pástétomba)
Só, frissen őrölt bors, mogyorónyi mustár, mely el is
hagyható, nem kell minden szendvicskrémben ordítania a mustárnak.
Az alapanyagokat keverőtálban keverjük össze,
halmozzuk egy kis kínáló tálba és alaposan hűtsük le fogyasztás előtt.
Gyökérkenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá, remélem, hogy sokan kipróbáljátok,
elkészítitek, mert különleges, mégis egyszerű és nem utolsó sorban nagyszerű
pástétom!
Gyönyörű, ínycsiklandó fotók, szinte a számban érzem az ízét ennek a szendvicsnek:))
VálaszTörlésChristi! Írhatnál a fotótechnikádról is: mivel kattintgatsz?
Mindazon dolgok közül, amik kapcsolatba hozhatók a tőkével… ez a legjobb :-)))
VálaszTörlésMég mindig meglep, hogy mennyire hasonló az ízlésünk:-))
VálaszTörlésNagyon szeretem a tőkehalmájat:-)) Régen a luxus csúcsa volt nekem. Simán a dobozból kitudom kanalazni. Ezt a kencét biztos megcsinálom:-))
Köszönöm a receptet! Zseniális! Bogyó helyett kapri gyümölcsöt használtam.
VálaszTörlésImádjuk a kencéket, a tőkehalmájat meg magában különösen, úgyhogy nem volt kérdés, hogy kipróbáljuk. Eszközöltem benne némi változást, de alapjaiban nem "bántottam" a receptet. Megszületett az egyik új kedvencünk. Köszi az ötletért
VálaszTörlés