Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. szeptember 5., szerda

Hirtelen sült karajsteak Kijevi fűszervajjal



Ez egy ultragyors recept lesz, annak ellenére, hogy ugye milyen impozáns a megjelenése? :)


A történet az, hogy a napokban ettem az egyik kedvenc éttermemben egy elég félresikerült karajsteaket. Arra gondoltam, hogy egyrészt kárpótolom magam az elmaradt élményért (nyilván alaposan ráizgultam, ha már ezt kértem), másrészt gondoltam, hogy ezek szerint nem annyira nyilvánvaló, hogyan lehet jó karajsteaket sütni.
Persze, persze, a karaj egy eléggé száraz húsféle, de ebből éppen nem az következik, hogy jót tenne neki, ha túlsütik.
Száz szónak is egy a vége, itthon a karajsteak jól sikerült.

Hozzávalók 3 ebéd adaghoz:

3 db egyenként 15 dkg-os csontos sertéskaraj (ha vékonyabb a szelet, akkor nem steak, ha vastagabb pedig csak hátrányára válik)

A fűszerezéshez frissen őrölt bors és kömény, valamint fokhagymapor. Több órával sütés előtt megfűszereztem a húsokat és letakarva hűtőben tároltam.



A sütéshez fele-fele arányban vaj és növényi olaj. Én az édes-ropogós sült hagyma ízes olajával egészítettem ki a vajat.

A fűszervajhoz:

5 dkg puha vaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
½ csokor petrezselyemzöld összevágva

Kevés frissen őrölt szerecsendió, pár csepp citromlé, só és fehérbors.

A fűszeres vajat kikevertem, alufóliába csomagolva hengert sodortam belőle és betettem a fagyasztóba. Csaknem éppúgy készítettem, mint korábban itt írtam róla, ahol fázisfotókkal is illusztráltam a fűszervaj elkészítését:

Majdnem Kijevi jércemell: zöldfűszeres vajjal töltött csirkemell rántva, burgonya krémpürével, hideg barackkal



Vastagaljú serpenyőben felforrósítottam a zsiradékokat, a húst közvetlenül sütés előtt megsóztam, majd oldalanként 2-2 perc alatt kérget sütöttem a karajszeletekre. Elzártam a hőt alatta és néhány percig fedő alatt pároltam. Tálra helyeztem kész húsokat és a visszamaradt zsiradékkal meglocsoltam.




Francia krumplipürével és főtt csemegekukoricával tálaltam, a karajsteakek közepére pedig egy-egy szelet fűszervajat tettem.


Néhány nap múlva ismétlés következett, erről majd legközelebb mesélek. 





3 megjegyzés:

  1. Azta… na vista:

    Asztalra vissza !

    :-)))

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nagyon orultem,mikor rabukkantam a blogodra. Epp Benidormban voltunk a csaladommal,amikor valamit kerestem a neten, es a google a te blogodat dobta ki...lattam ti is voltatok iden Spanyolba :)
    En is imadok fozni es utazni, es tutti ezt a karajsteak-et megfogom csinalni a ferjemnek ,szuperul nez ki!
    Szep hetveget,Kata

    VálaszTörlés
  3. Párom csak a sovány húsokat szereti, én épp ellenkezőleg... Villám vacsorát szerettem volna, karaj volt itthon, de nem akartam bő egy órát várni, hogy puha legyen.
    Úgy sütöttem ahogy írtad, a végén friss fokhagymát reszeltem rá... egyszerűen mennyei lett!!! Puha, szaftos, tökéletes!
    Eddig nem rajongtam a karajért, ez most megváltozott, köszönöm!!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails