Ez egy ultragyors recept lesz, annak ellenére, hogy ugye milyen impozáns a megjelenése? :)
A történet az, hogy a napokban ettem az egyik kedvenc
éttermemben egy elég félresikerült karajsteaket. Arra gondoltam, hogy egyrészt
kárpótolom magam az elmaradt élményért (nyilván alaposan ráizgultam, ha már ezt
kértem), másrészt gondoltam, hogy ezek szerint nem annyira nyilvánvaló, hogyan
lehet jó karajsteaket sütni.
Persze, persze, a karaj egy eléggé száraz húsféle, de ebből
éppen nem az következik, hogy jót tenne neki, ha túlsütik.
Száz szónak is egy a vége, itthon a karajsteak jól sikerült.
Hozzávalók 3 ebéd adaghoz:
3 db egyenként 15 dkg-os csontos sertéskaraj (ha vékonyabb a
szelet, akkor nem steak, ha vastagabb pedig csak hátrányára válik)
A fűszerezéshez frissen őrölt bors és kömény, valamint
fokhagymapor. Több órával sütés előtt megfűszereztem a húsokat és letakarva
hűtőben tároltam.
A sütéshez fele-fele arányban vaj és növényi olaj. Én az
édes-ropogós sült hagyma ízes olajával egészítettem ki a vajat.
A fűszervajhoz:
5 dkg puha vaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
½ csokor petrezselyemzöld összevágva
Kevés frissen őrölt szerecsendió, pár csepp citromlé, só és
fehérbors.
A fűszeres vajat kikevertem, alufóliába csomagolva hengert
sodortam belőle és betettem a fagyasztóba. Csaknem éppúgy készítettem, mint korábban itt írtam róla, ahol fázisfotókkal is illusztráltam a fűszervaj elkészítését:
Majdnem Kijevi
jércemell: zöldfűszeres vajjal töltött csirkemell rántva, burgonya krémpürével,
hideg barackkal
Vastagaljú serpenyőben felforrósítottam a zsiradékokat, a
húst közvetlenül sütés előtt megsóztam, majd oldalanként 2-2 perc alatt kérget
sütöttem a karajszeletekre. Elzártam a hőt alatta és néhány percig fedő alatt
pároltam. Tálra helyeztem kész húsokat és a visszamaradt zsiradékkal
meglocsoltam.
Francia krumplipürével és főtt csemegekukoricával tálaltam, a karajsteakek közepére pedig egy-egy szelet fűszervajat tettem.
Néhány nap múlva ismétlés következett, erről majd
legközelebb mesélek.
Azta… na vista:
VálaszTörlésAsztalra vissza !
:-)))
Szia! Nagyon orultem,mikor rabukkantam a blogodra. Epp Benidormban voltunk a csaladommal,amikor valamit kerestem a neten, es a google a te blogodat dobta ki...lattam ti is voltatok iden Spanyolba :)
VálaszTörlésEn is imadok fozni es utazni, es tutti ezt a karajsteak-et megfogom csinalni a ferjemnek ,szuperul nez ki!
Szep hetveget,Kata
Párom csak a sovány húsokat szereti, én épp ellenkezőleg... Villám vacsorát szerettem volna, karaj volt itthon, de nem akartam bő egy órát várni, hogy puha legyen.
VálaszTörlésÚgy sütöttem ahogy írtad, a végén friss fokhagymát reszeltem rá... egyszerűen mennyei lett!!! Puha, szaftos, tökéletes!
Eddig nem rajongtam a karajért, ez most megváltozott, köszönöm!!!