Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. szeptember 22., szombat

Omlós fehérpecsenye steak ötborsos hagymamártással – roppanós zöldségágyon, szalonnás babrőzsével






A kíméletes elkészítési mód menetidejét leszámítva ez egy roppant egyszerű és időtakarékos prémium étel.
Addig, amíg a sütőben párolódik a steak, addig pedig megteríthetünk, elkészíthetjük a köreteket és kibonthatunk hozzá egy üveg jóféle vörösbort.
Szándékosan készítettem kizárólag szénhidrátszegény zöldségköretet hozzá, mert ha már adunk az élvezetnek, legyen benne az a pláne, hogy az étel nem hizlal.
Ha hetente kétszer, háromszor a szelektív étkezés szabályai szerint étkezünk, már az is sokat segít abban, hogy az emésztésünk rendben legyen, és ne terheljük állandó jelleggel vegyes táplálkozással a gyomrunkat, és ne hízzunk.
Természetesen az étel legfőbb erénye az, hogy rettentően finom, a fentiek tükrében lelkiismeret furdalás nélkül gyűrtem le a 25 dkg-os steakemet.

Egészen egyszerű, letisztult ízekre vágytam, így nem kapott valamilyen különleges fűszerezést sem a hús, sem a mártás. Mondhatom, hogy nem tévedtem. Van, hogy nincs szükség rozmaringra, kakukkfűre, római köményre, korianderre, vagy más erőteljes fűszerekre ahhoz, hogy végső íz összhang rendben legyen. Szerintem a steak különösen ilyen.

Hozzávalók 2 főre:

2 szelet, egyenként 25 dkg-os fehérpecsenye steak
4 dkg vaj
só, frissen durvára őrölt öt bors (fehérbors, feketebors, zöldbors, rózsabors, szegfűbors)

Az ötborsos hagymamártáshoz:

a steak sütéséből visszamaradt pecsenyevaj
néhány kocka hideg vaj
6 mogyoróhagyma
6 gerezd fokhagyma
2 dl 30%-os habtejszín
1 dl száraz fehérbor
só, frissen durvára őrölt öt bors

A roppanós zöldségekhez: cukorborsó, vékonyra szelt sárgarépa, lapra szelt csiperke, cikkekre vágott sonkahagyma és félkarikára vágott piros kápia paprika, kevés vaj a sütéshez és pár csepp világos szójaszósz az ízesítéshez.

A szalonnás babrőzséhez: ceruzabab és nagyon vékonyra szelt bacon.

A fehérpecsenyéket forró serpenyőben, oldalanként 1-2 perc alatt éppen csak átsütöttem. Cserépbe tettem és 70 C fokos sütőben majdnem másfél órán át pároltam. 20 percenként átfordítottam, hogy ne száradjon ki a hús felszíne, a húsból kifolyó szaft éppen elég volt erre a célra.
Attól függően, hogy mennyire átsülve szeretjük, ujjpróbával ellenőrizhetjük a steak belsejének állapotát. A férjem nem szereti a véres vagy erősen rozéra sült húsokat, így én addig pároltam, amíg még rugalmas volt a hús, de már csak kevéssé engedett a nyomásnak. 



A serpenyőben visszamaradt vajba dobtam a vékonyra karikázott mogyoróhagymát, majd amikor már puhára dinsztelődött, a fokhagymát és alaposan megborsoztam. A borsnak hangsúlyosnak kell lennie a mártásban, de nem estem túlzásokba. Együtt dinszteltem kicsit, majd felöntöttem a fehérborral és beforraltam. Amikor elpárolgott a szesz és besűrűsödött a hagymás alap, felöntöttem a tejszínnel és megsóztam. Néhány percig főztem a mártást, majd lekapcsoltam alóla a hőt és hagytam, hogy néhány kocka vaj elolvadjon a mártásban. Melegen tartottam tálalásig, de ezt a mártást könnyen újra lehet melegíteni.




A ceruzababot gőz fölött megpároltam, majd egy-egy vékony bacon szelettel összefogtam néhányat és addig sütöttem, amíg a bacon el kezdett pirulni. 





A zöldségeket forró serpenyőben roppanósra pirítottam a vajon, először a répát, a cukorborsót és a paprikát, majd a gombát és a hagymát hozzáadva. Végül meglocsoltam pár csepp világos szójaszósszal és tálaltam.




Igazán jól sikerült ebéd volt: színes, ízletes és ínyenc.





14 megjegyzés:

  1. SOS!! mar sul a husi, keszitenem a hagymas martast. de tuti h habtejszin kell bele??

    VálaszTörlés
  2. En tejfollel es feherborssal csinaltam a martast, az volt itthon es igy is nagyon finom lett, jo a recept, koszi erte! :)

    VálaszTörlés
  3. Kb másfél órája párolódik a hús, és nem értem miért, de nagyon kemény. Pedig a recept szerint csináltam:-( HELP!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért mert a magyar marha tejelő marha, nem húsmarha, komolyabb minőség kell, pl. argentín.

      Törlés
    2. Ezt úgy helyesbíteném, hogy a boltokban, henteseknél jellemzően kiselejtezett tejelő marhák húsát lehet kapni. Viszont Magyarországon is tartanak, tenyésztenek szuper húsmarhákat. Nem attól jó a hús, hogy argentin, magyar, svéd, vagy vatikáni, hanem a tartásmódtól, és hogy megfelelő korban legyen levágva.

      Törlés
  4. Nagyon jó a recept legtöbb összetevője,kivéve a húst! Másfél,de két-két és fél óra után is gumis,rágós lett.a mártás és a babrőzse isteni,a köretünk sajtkrokett volt,a fiam nem eszi a zöldségeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem túlsütötted a húst, akkor lesz rágós.. Vagy öreg volt?

      Törlés
    2. Szerintem túlsütötted a húst, akkor lesz rágós.. Vagy öreg volt?

      Törlés
  5. Köszönöm hogy ilyen mesterművet alkottál és megosztottad másokkal is! A mai napon én is elkészítettem és valami hihetetlenül finom lett! Mintha csak egy étteremben ettem volna!

    VálaszTörlés
  6. A hús párolása biztosan 70 c fokos sütőben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem 170⁰C...

      Törlés
    2. 70 fokos sütő az olyan levegős sous vide. Működik de ellenőrizgetni kell maghőmérővel vagy ujjpróbával a húst vagy könnyen túlsül

      Törlés
  7. Èpp most kèszítem! Az illatok csodàsak!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails