Ez a békebeli kovászos fehér kenyér a mi mindennapi
kenyerünk. A jól bevált, természetes kovásszal készült fehér kenyerünk. A kézműves kenyérsütésben az a
nagyszerű, hogy minden egyes kisült kenyér egy önálló egyéniség, a technológia
ugyanaz, mégis az alakja, ahogyan repedezik a héja, a belezet mintázata mindig
kicsit más.
Ezért mindegyiket egytől egyig szívesen bemutatnám, amit
sütök.
Ez a „békebeli” a Vidék íze magazin felkérésére készült, bár
ez a kenyér magában is élvezetes étek, mégis készítettem mellé néhány
szendvicskrémet. Természetesen a „forgatás” után megvendégeltem a magazin
munkatársait, az uzsonna leöblítésére mézes-mentás limonádét kínáltam nekik.
Szeretem a fúziós megoldásokat, kifejezetten magyaros
alapról indultam - különös tekintettel a kézműves, kovászos fehér kenyérre – a szendvicskrémeket
azonban mediterránra hangoltam, olyanra, akár egy tapas uzsonna vagy vacsora.
A szendvicskrém receptek itt olvashatóak:
Ezerarcú aioli
Rendhagyó
szendvicskrémek: rusztikus kolbászkrém
Rendhagyó
szendvicskrémek: mediterrán tepertőkrém (töpörtyűkrém)
Rendhagyó
szendvicskrémek: Mascarponés szárított paradicsomkrém
A magazin munkatársai érdeklődésének fókuszában elsősorban a békebeli kovászos kenyér állt, éppen olyan izgalommal várták, hogy megszegjük a kenyeret, ahogyan én, minden alkalommal.
Nagy sikert aratott a kézműves kovászos kenyér, sokat
kérdeztek és sokat beszéltem a jelentőségéről. Ők maguk is bevallották, amikor
megkóstolták, hogy összehasonlíthatatlan …
Békebeli kovászos fehérkenyér
Hozzávalók 1 kg-os kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt BL 80
20 dkg aktív kovász
1,2 dkg só
Korán reggel feloldottam a
kovász a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri
sóval. Összeállítottam a tésztát, majd 10 perc múlva megdagasztottam, most
lisztes felületen.
További dagasztások:
10 perc múlva
20 perc múlva
30 perc múlva
Tehát, összesen négyszer
dagasztottam meg. Közben huzatmentes helyen, fedve pihent a tészta. Az utolsó
dagasztás után is 30 percig pihent. Ekkor meghajtogattam.
További hajtogatások:
1 óra múlva
1 óra múlva
Tehát összesen háromszor
hajtogattam meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta. Ekkor
megformáztam. Rúdcipó formára. Teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába
csomagoltam és egy jénaiban pihent az utolsó kelesztés alatt. Összesen durván
másfél óráig.
A mázas cserépedényt betettem a
sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítettem 280 C fokra.
Amikor felmelegedett beleszórtam
kevés búzadarát és beletettem a megkelt kenyeret. Megvágtam, majd alaposan befújtam
hideg vízzel. Ugyanígy a cserép fedelét is. A sütőbe 2 kis tálkába hideg vizet
tettem.
Csökkentettem a hőt 260 C fokra és 40 percig
lefedve sütöttem a kenyeret. Ekkor 200 C fokra állítottam a hőt és lefedve további
20 percig sütöttem.
Rácsra tettem és megfújtam hideg
vízzel. Csak úgy recsegett, ropogott!
Rácson hagytam hűlni, majd egy
óra múlva megszegtem. Ezt a legeslegnehezebb megállni! De muszáj, mert a belső
hő még alakítja a kenyér belsejét.
Csodásan szép kenyeret sütöttem
újfent. A héja és belseje is tökéletes lett. Vékony, extra ropogós héj, nem
morzsálódó puha, foszlós, bársonyos belezet.
Az íze pedig egyszerűen kenyér
íz! Nem savanyú, nem élesztős, csak álomfinom kenyér íz!
Szívből ajánlom mindenkinek!
A kétoldalas cikk is nagyon kedvesre és szívhez szólóra sikerült,
bár nagyon sokat jelezték, hogy olvasták, azért itt van ebben a bejegyzésben is a
helye!
Egy karéjnyi békebeli
A komótosan, kézzel készült
kovászos kenyérnek már a felvágása is izgalmas pillanat. A békebeli vekni
ropogós héja és rugalmas bele könnyen „kenyérfüggővé” tesz, ezt megerősít a
debreceni blogger, Alexa Christi is.
A rohanós mindennapok
gyorskelesztésű, morzsálódós kenyerei után valami egészen mást kóstolhattunk
egy debreceni ház árnyas teraszán. Frissen sült, igazi kézműves kenyeret,
amihez történetet is körített az ismert gasztroblogger, Alexa Christi. A
családanya, aki pörgős üzletasszonyként is megállta a helyét, maga sem tudta,
miért vonzódik olyan szenvedélyesen a cipókhoz, veknikhez és bagettekhez. Két évet áldozott rá, hogy
kikísérletezze az igazi jó kovász elkészítését. Az élő kovásznak ugyanis lelke
van, etetni kell, szaporítani, szinte még dédelgetni is, hiszen figyelem nélkül
acetonos szagú halott keverék lesz belőle.
- Rájöttem, hogy valószínűleg
azért él bennem ilyen erősen a kenyér szeretete, mert a dédapámé volt a híres
debreceni Nyíl utcai pékség. Amit ő készített, az tényleg „a” kenyér volt –
meséli vendéglátónk, miközben az épp elkészült békebeli kovászos veknit szemlélgeti. Meséli: maga is meglepődött,
hogy a blogján mennyien kattantak rá e témára, rengeteg vélemény, hozzászólás
érkezett, s többen lázasan fogtak munkához az ő útmutatása nyomán.
Alexa Christi igazi gyakorlott
háziasszony, aki ha kell, népes vendégsereget is jóllakat. Esküszik a
hagyományokra: nála a palócleves birkahúsból, a hortobágyi húsos palacsinta
pedig csakis borjúpörköltből készülhet. Szívesen ragad fakanalat külföldi
nyaralás közben is, blogjának olvasói olyankor legalább lélekben vele lehetnek,
s végigehetik például a spanyol alapanyagokból főzött fogásokat. Igaz, náluk
otthon sem egyhangú a menü, legalább annyiszor esznek paellát – tengeri
herkentyűkben gazdag spanyol rizses
ételt –, mint pörköltet. Egy könnyű mediterrán vacsorát mi is megkóstolhattunk
Debrecenben: a friss kenyérhez remekül illettek a változatos ízű
szendvicskrémek, amiket igazán könnyen összedobhat bárki. A könnyen
hozzáférhető alapanyagokból is lehet egészségesebb, jobb ételt varázsolni,
bizonygatja a háziasszony.
Először nem is blogról, hanem
szakács olvasókönyvről álmodott Alexa Christi, és szinte véletlenül akadt rá a
Cziffray receptverseny amatőröknek is szóló felhívására. Selymes savanyú
sertésnyelvtokányt készített kapribogyóval és vajspárgával, s rögvest sikert
aratott. A Nem vagyok mesterszakács blog ajtót nyitott az életükre, hiszen a
törzsolvasók naprakészen követhetik, mi lesz náluk az ebéd vagy vacsora.
Szerencsére egy idő után Christie rájött a nyitjára, hogyan tudja úgy lefotózni
frissiben az ételeket, hogy közben a család se várakozzon türelmetlenül és
éhesen a terített asztalnál.
PE
Szia Alexa, A Pecskai kenyer nagyon hires volt. Ott lattam egy masik hajtogatast is, ha erdekel?!
VálaszTörlésUgyanazt csinalja mint Te, utana a konyokevel a sarkokat erosen benyomta a tesztaba, majd kettobe hajtogatta es ugy hagyta kelni! Oszinten mondom nem voltak homogenizalva olyan jol mint a te kenyereid, szinben sem es belminosegben sem kozelitettek meg a tiedet, de sokkal magasabbak lettek pedig sutotepsi nelkul, megjegyzem kemencebe sutve! De a hajtogatasban volt szerintem a titok!
De a perfekt_homogenizalas nallad a reggeli spongya/autolizisbol, 4Xszeri dagasztasbol 3xszori hajtogatasbol ered+ egyedi turelmed a harmadik hatvanyon!