Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. szeptember 11., kedd

Békebeli kovászos fehér kenyér – mediterrán szendvicskrémek, mézes-mentás limonádé




Ez a békebeli kovászos fehér kenyér a mi mindennapi kenyerünk. A jól bevált, természetes kovásszal készült fehér kenyerünk. A kézműves kenyérsütésben az a nagyszerű, hogy minden egyes kisült kenyér egy önálló egyéniség, a technológia ugyanaz, mégis az alakja, ahogyan repedezik a héja, a belezet mintázata mindig kicsit más.
Ezért mindegyiket egytől egyig szívesen bemutatnám, amit sütök.

Ez a „békebeli” a Vidék íze magazin felkérésére készült, bár ez a kenyér magában is élvezetes étek, mégis készítettem mellé néhány szendvicskrémet. Természetesen a „forgatás” után megvendégeltem a magazin munkatársait, az uzsonna leöblítésére mézes-mentás limonádét kínáltam nekik.
Szeretem a fúziós megoldásokat, kifejezetten magyaros alapról indultam - különös tekintettel a kézműves, kovászos fehér kenyérre – a szendvicskrémeket azonban mediterránra hangoltam, olyanra, akár egy tapas uzsonna vagy vacsora.






A szendvicskrém receptek itt olvashatóak:

Ezerarcú aioli


Rendhagyó szendvicskrémek: rusztikus kolbászkrém


Rendhagyó szendvicskrémek: mediterrán tepertőkrém (töpörtyűkrém)



Rendhagyó szendvicskrémek: Mascarponés szárított paradicsomkrém



A magazin munkatársai érdeklődésének fókuszában elsősorban a békebeli kovászos kenyér állt, éppen olyan izgalommal várták, hogy megszegjük a kenyeret, ahogyan én, minden alkalommal.
Nagy sikert aratott a kézműves kovászos kenyér, sokat kérdeztek és sokat beszéltem a jelentőségéről. Ők maguk is bevallották, amikor megkóstolták, hogy összehasonlíthatatlan …

Békebeli kovászos fehérkenyér

Hozzávalók 1 kg-os kenyérhez:

50 dkg kenyérliszt BL 80
3,2 dl hideg víz
1,2 dkg só

Korán reggel feloldottam a kovász a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval. Összeállítottam a tésztát, majd 10 perc múlva megdagasztottam, most lisztes felületen.

További dagasztások:
10 perc múlva
20 perc múlva
30 perc múlva

Tehát, összesen négyszer dagasztottam meg. Közben huzatmentes helyen, fedve pihent a tészta. Az utolsó dagasztás után is 30 percig pihent. Ekkor meghajtogattam.

További hajtogatások:
1 óra múlva
1 óra múlva

Tehát összesen háromszor hajtogattam meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta. Ekkor megformáztam. Rúdcipó formára. Teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagoltam és egy jénaiban pihent az utolsó kelesztés alatt. Összesen durván másfél óráig.

A mázas cserépedényt betettem a sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítettem 280 C fokra.
Amikor felmelegedett beleszórtam kevés búzadarát és beletettem a megkelt kenyeret. Megvágtam, majd alaposan befújtam hideg vízzel. Ugyanígy a cserép fedelét is. A sütőbe 2 kis tálkába hideg vizet tettem.
Csökkentettem a hőt 260 C fokra és 40 percig lefedve sütöttem a kenyeret. Ekkor 200 C fokra állítottam a hőt és lefedve további 20 percig sütöttem. 
Rácsra tettem és megfújtam hideg vízzel. Csak úgy recsegett, ropogott!
Rácson hagytam hűlni, majd egy óra múlva megszegtem. Ezt a legeslegnehezebb megállni! De muszáj, mert a belső hő még alakítja a kenyér belsejét.

Csodásan szép kenyeret sütöttem újfent. A héja és belseje is tökéletes lett. Vékony, extra ropogós héj, nem morzsálódó puha, foszlós, bársonyos belezet.
Az íze pedig egyszerűen kenyér íz! Nem savanyú, nem élesztős, csak álomfinom kenyér íz!

Szívből ajánlom mindenkinek! 



A kétoldalas cikk is nagyon kedvesre és szívhez szólóra sikerült, bár nagyon sokat jelezték, hogy olvasták, azért itt van ebben a bejegyzésben is a helye!

Egy karéjnyi békebeli

A komótosan, kézzel készült kovászos kenyérnek már a felvágása is izgalmas pillanat. A békebeli vekni ropogós héja és rugalmas bele könnyen „kenyérfüggővé” tesz, ezt megerősít a debreceni blogger, Alexa Christi is.

A rohanós mindennapok gyorskelesztésű, morzsálódós kenyerei után valami egészen mást kóstolhattunk egy debreceni ház árnyas teraszán. Frissen sült, igazi kézműves kenyeret, amihez történetet is körített az ismert gasztroblogger, Alexa Christi. A családanya, aki pörgős üzletasszonyként is megállta a helyét, maga sem tudta, miért vonzódik olyan szenvedélyesen a cipókhoz, veknikhez és  bagettekhez. Két évet áldozott rá, hogy kikísérletezze az igazi jó kovász elkészítését. Az élő kovásznak ugyanis lelke van, etetni kell, szaporítani, szinte még dédelgetni is, hiszen figyelem nélkül acetonos szagú halott keverék lesz belőle.
- Rájöttem, hogy valószínűleg azért él bennem ilyen erősen a kenyér szeretete, mert a dédapámé volt a híres debreceni Nyíl utcai pékség. Amit ő készített, az tényleg „a” kenyér volt – meséli vendéglátónk, miközben az épp elkészült békebeli kovászos veknit  szemlélgeti. Meséli: maga is meglepődött, hogy a blogján mennyien kattantak rá e témára, rengeteg vélemény, hozzászólás érkezett, s többen lázasan fogtak munkához az ő útmutatása nyomán.      
Alexa Christi igazi gyakorlott háziasszony, aki ha kell, népes vendégsereget is jóllakat. Esküszik a hagyományokra: nála a palócleves birkahúsból, a hortobágyi húsos palacsinta pedig csakis borjúpörköltből készülhet. Szívesen ragad fakanalat külföldi nyaralás közben is, blogjának olvasói olyankor legalább lélekben vele lehetnek, s végigehetik például a spanyol alapanyagokból főzött fogásokat. Igaz, náluk otthon sem egyhangú a menü, legalább annyiszor esznek paellát – tengeri herkentyűkben gazdag  spanyol rizses ételt –, mint pörköltet. Egy könnyű mediterrán vacsorát mi is megkóstolhattunk Debrecenben: a friss kenyérhez remekül illettek a változatos ízű szendvicskrémek, amiket igazán könnyen összedobhat bárki. A könnyen hozzáférhető alapanyagokból is lehet egészségesebb, jobb ételt varázsolni, bizonygatja a háziasszony.
Először nem is blogról, hanem szakács olvasókönyvről álmodott Alexa Christi, és szinte véletlenül akadt rá a Cziffray receptverseny amatőröknek is szóló felhívására. Selymes savanyú sertésnyelvtokányt készített kapribogyóval és vajspárgával, s rögvest sikert aratott. A Nem vagyok mesterszakács blog ajtót nyitott az életükre, hiszen a törzsolvasók naprakészen követhetik, mi lesz náluk az ebéd vagy vacsora. Szerencsére egy idő után Christie rájött a nyitjára, hogyan tudja úgy lefotózni frissiben az ételeket, hogy közben a család se várakozzon türelmetlenül és éhesen a terített asztalnál. 

PE

1 megjegyzés:

  1. Szia Alexa, A Pecskai kenyer nagyon hires volt. Ott lattam egy masik hajtogatast is, ha erdekel?!
    Ugyanazt csinalja mint Te, utana a konyokevel a sarkokat erosen benyomta a tesztaba, majd kettobe hajtogatta es ugy hagyta kelni! Oszinten mondom nem voltak homogenizalva olyan jol mint a te kenyereid, szinben sem es belminosegben sem kozelitettek meg a tiedet, de sokkal magasabbak lettek pedig sutotepsi nelkul, megjegyzem kemencebe sutve! De a hajtogatasban volt szerintem a titok!
    De a perfekt_homogenizalas nallad a reggeli spongya/autolizisbol, 4Xszeri dagasztasbol 3xszori hajtogatasbol ered+ egyedi turelmed a harmadik hatvanyon!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails