Gyakran készítek baconba tekert csirkemájat. Azért oly
népszerű ez a csirkemáj elkészítési mód számomra, hiszen ez a legegyszerűbb
módja annak, hogy szaftos, krémes maradjon csirkemáj, semmiképpen ne süljön
túl, ne keményedjen meg. A szalonna kabát gondoskodik erről. Ahogyan a rántott
csirkemáj is azért olyan nagyon finom, mert a bundája megóvja attól, hogy kiszáradjon,
keményre, azaz túlsüljön.
Természetesen kabát vagy bunda nélkül is jól el lehet
készíteni a csirkemájat, de az mindenképpen „szakértelmet” igényel.
Egy biztos, a csirkemájat nem a só keményíti meg, hanem a
szakszerűtlen sütési technika. A csirkemáj halála pedig véleményem szerint, ha
ízetlen, így a fűszerezésére sem árt odafigyelni. Közvetlenül elkészítés előtt
nyugodtan sózzuk meg, mert a szárnyas máj nem keményszik meg a sótól.
Most is cserépben készítettem. Most egészben hagytam a
májakat, sóztam és baconba göngyöltem. Zsírral vékonyan kikent cserépbe
fektettem őket, majd hagyma cikkeket, fokhagyma gerezdeket és egy rozmaring
ágat dugdostam közéjük. 180 C
fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütöttem.
Közben elkészítettem a francia krumplipürét és az amerikai
káposztasalátát:
Francia
krumplipüré – szerecsendióval vagy friss gyömbérrel, ahogy tetszik
Kentucky
csirkecombok és amerikai káposztasaláta (coleslaw) – egyszerűen, egészségesen!
A kész májakat kiemeltem, majd kiszedtem a rozmaringot a
cserépből. A hagymás szaftot botmixerrel turmixoltam, majd serpenyőbe tettem.
Felöntöttem 1 dl
fehérborral, melyet majdnem teljesen elforraltam belőle. Ekkor elzártam a hőt
alatta és beletettem néhány kocka hideg vajat. Ezt a mártást kínáltam az
ételhez.
Egyszerű, mégis mutatós valamint nagyon ízletes hétköznapi
vacsora. Akár kezdőknek is! :)
P.Howard regénykezdete (Három testőr Afrikában):
VálaszTörlés"Négy nemzet képviselői ültek az asztalnál. …"
(Ha jól rémlik, volt egy amerikai gyalogos… és végül egy orosz hússaláta :-)
:D :D :D ... ez nagyon jó! Tényleg így főzök, kontinenseken gázolok át! :))
TörlésJa, és Rejtőn nőttem fel ... szóval nem is a gasztronómiából táplálkozom alapból?! :)
TörlésNos, akkor megemberelem magamat és pontosan idézem:
VálaszTörlésA három testőr Afrikában
Első fejezet
Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.
Idő: délután hét óra.
Színhely: Afrika, Rakhmár, egy távoli, eldugott garnizon a Szahara valamelyik oázisában, ahol néhány ottfelejtett légionista és egypár nyomorult arab tengődik.
Személyek: személytelenek.
Történik: semmi.
…
A félszemű rabló, akit elévült körözvények alapján Brigeron néven ismertek, mint vendéglős hiú volt szakácstudományára…
A vendégek elismerésüket fejezték ki. A hússaláta egészen kitűnő volt, és ezen az sem változtatott, hogy végül egy igazán csak kevéssé használt lámpabelet leltek benne.
A francia őszinte köszönetet mondott a tulajdonosnak a kitűnő ételért, amikor átadta a petróleumszívó belet.
A tulajdonos örült a dicséretnek, és megköszönte a lámpabelet, amit már elveszettnek hitt, és igazán nem könnyű errefelé beszerezni az ilyen holmit.
- Nagyon finoman készíti az ételeket, barátom - mondta az angol.
- Uram - felelte szerényen Brigeron, a félszemű rabló - Levinnél tanultam a szakácsmesterséget.
Ezt sokszor hangoztatta, és büszke volt rá. Senki sem tudta, hogy hol lehet ennek a nevezetes, előkelő Levinnek a vendéglője, de a Gand Hotel tulajdonosa olyan büszke pirulással mondta, és olyan nagy erejű ember volt, hogy nem mertek közelebbi adatot kérdezni tőle Levint illetően.
… … …
:-)