Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 28., szerda

Húsvéti menüajánlat: tükörtojás sonkával - ham & eggs – ropogós zsömlében









Véletlenül jött ötlettől vezérelve készítettem el az első adagot egy hétvégén a lányommal kettesben elköltött késői reggelihez. Azóta többféleképpen is készítettem, a mostani egy újabb variáció:

Nagyszerű reggeli, vagy egyszerű vacsora? Ropogós töltött zsömlék


Tojással töltött ropogós, reggeli zsömlék sajttal, baconnel


Tojással töltött ropogós reggeli zsömlék sajttal és baconnal, most „lágyabban”



Igaz húsvéti reggeli ajánlat a jelen verzió, hiszen igyekszem olyan ételeket bemutatni, hogyan lehet színesíteni a kínálatot, vagy a felhasználhatóságot. 
Természetesen nem kell sutba vágni a klasszikus húsvéti reggeli tálat – a házilag főzött füstölt sonka szeleteket főtt tojással és primőr zöldségekkel. Viszont másnap már színesíthetjük a reggelit úgy, hogy a hagyományos alapanyagokat kreatívan használjuk fel. Szerintem ez a zsömle is ilyen.

Most egy finom francia főtt-grillezett sonkát használtam és elsőrangú tanyasi tojást. Gondolkodtam, hogyan tudnám a ropogós zsömlében a sonkát „elsütni”, akkor jött ez a megoldás.
A zsömléket megskalpoltam, kikentem vajjal és kibéleltem egy-egy szelet sonkával. Ráütöttem a tojást, sóztam, borsoztam és megszórtam füstös spanyol paprikával. Természetesen ez magyar fűszerpaprikával kiváltható. Meglocsoltam meleg olvasztott vajjal és ráhelyeztem a zsömle kalapját. Reszelt sajtot nyomkodtam rá és betettem a cserepekben a vízfürdőbe. 
A sonkás tojásnak kicsit több idő szükséges, hogy a tojás kissé megszilárduljon, de maradjon lágy, úgy 25 percig sütöttem vízfürdőben. A sonka természetesen nem sült ropogósra, de igazán gusztusos és finom „mindent bele” reggeli zsömle a végeredmény.










Van még ötletem, úgyhogy szerintem nem ez az utolsó zsömlében sült reggeli variáció. 

3 megjegyzés:

  1. Hammm! és "egsz" (egészségedre) :-)

    Szívesen megennék pár ilyet -)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez a recept, de a végét nem igazán értem. Hogy is van ez a cserepekben ,vízfürdőben?
    Annaszusz

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik ez a recept, de a végét nem igazán értem. Hogy is van ez a cserepekben ,vízfürdőben?
    Annaszusz

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails