Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 15., csütörtök

Keftedes - nyárson sült görög fasírtgolyók (tojás és lisztmentesen.) Lepénykenyérrel, tzatzikivel








Nagyon szeretjük a fasírtot és a görög ízeket is. Kábé annyiszor vannak nálunk témaorientált nemzetközi ebédek vagy vacsorák, mint egy rendes nyaraló szállodában, a világban.

Fajitas, Kentucky csirke, gyros, BBQ ételek, tandoori csirke, házi pizza, ázsiai zöldséges, tésztás csirkeételek, olasz tésztaételek, cajun hal és csirkeételek, spanyol tapas ételek és paellák törik meg időről időre hagyományos magyar konyhám „csöndjét”. Most a görög ízek következtek, gondoltam egyet és a darált hús mellett döntöttem.

Számtalanféle gyros variációt mutattam már be, a gyros fűszerezés már régen rabul ejtett. Most is a jól bevált görög fűszerkeverékemre alapoztam a húsgolyók sikerét.
A húsmasszába nem szántam sem tojást, sem kenyérmorzsát vagy áztatott kenyeret - a kétféle darált hús, a hagyma, és a fűszerezés szentháromságára hagyatkoztam. Így utólag, mondhatom, hogy nem cselekedtem hibásan.

Egészen egyszerűre hangoltam az ételt - a fűszeres húsgolyókat nyársra tűzöm és sütőben grillezem. Egyszerű, hozzáillő köretet terveztem - a nem régen bemutatott búza lepénykenyér és tzatziki kísérték a fűszeres keftedes nyársakat. Természetesen bárányhúsból volna a legfinomabb, de ennek körülményesebb a beszerzése, így maradtam a sertés-marha keverékénél.

Hozzávalók 6 adaghoz:

½ kg darált sertéshús (lehet egy kicsit zsírosabb a grillezés miatt)
½ kg sovány darált marhahús (nyak, tarja stb.)
20 dkg fehér vagy vöröshagyma finomra reszelve
2 evőkanál snidling
2 evőkanál petrezselyem
1 evőkanál finom tengeri só (ízlés szerint)

6 adag búza lepénykenyér (az alaprecept másfélszerese)

1 kígyóuborka hámozva
2 dl görög joghurt
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A húsmasszát összeállítottam és hűtőben pihentettem egy órán át. Diónyi golyókat formáztam belőle és nyársra húztam. Tálcára rendeztem, fóliával betakartam és még egy órára visszatettem a hűtőbe.
Olívaolajjal kikent tepsire rendeztem és grill programon 30-40 perc alatt megsütöttem. Mielőtt betettem a sütőbe megspricceltem a húsgolyókat kevés olívaolajjal. Félidőben egyszer megforgattam.












Az uborkát durvára lereszeltem, sóztam borsoztam hozzáadtam a zúzott fokhagymát. Fél óra múlva alaposan kinyomkodtam a levét, majd alaposan elkevertem az olívalolajjal és kevés sóval kikevert tejföllel. Tálalás előtt alaposan lehűtöttem, szerintem legalább 2 óra szükséges ahhoz, hogy összeérjenek az ízek.




Elkészítettem a lepényeket és melegen tartottam tálalásig.




A nyársakat tálra szedtem, meglocsoltam a szaftjával. Volt, aki csak tzatzikivel kérte, egyébként a nyársról lehúzott húsgolyókból 3-4-et a lepény közepére tettem, nyakon öntöttem tzatzikivel, ráhajtottam a lepényt, és kézbe adtam.

Nagyon finom, és roppant egyszerű vacsora volt. Olyannyira, hogy már másnap ismételtem. De ekkor már a görög fűszerezést lecseréltem törökre. A tzatzikit pedig csípős szószra. A lepénykenyér maradt. Legközelebb erről mesélek. 




5 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails