Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 2., csütörtök

Gyros szűzpecsenye nyárson - házi pitával, friss zöldségekkel, öntettel









Számtalan megoldás létezik arra, hogy házi gyrost készítsünk. Legalábbis én többféleképpen is el szoktam készíteni.
Nálunk a csirkemell és a szűzpecsenye a legkedveltebb ehhez a nagyszerű, görög fűszerezéssel készülő ételhez, de fűszereztem már csirkeszárnyat is, és mondhatom, hogy nagyszerű lett!
Van, hogy serpenyőben pirítom a fűszeres húscsíkokat, van, hogy nyársra húzom őket és vagy faszénen, vagy sütőben sütöm készre.
Most éppen úgy döntöttem, hogy nyársra kerülnek a szűzérmék. Friss házi pitát sütöttem hozzá és mindig keverek hozzá néhány gyros öntetet is, ez is lelke az ételnek. No, és a friss zöldségek, melyet durvára reszelt sajt is kísérhet.

Igyekeznem kellett a vacsorával, így a szokásosnál kevesebb képet készítettem, de illusztrációnak szerintem éppen elégséges.

Nagyon eteti magát ez a fűszerezés, úgyhogy minimum 15-20 dkg hús alapanyagot számolok egy főre, de inkább többet.

A gyros fűszerkeverékemet már jó ideje ebben az összetételben használom, érdemes ilyen nagy adagot összeállítani, hiszen jelen esetben is másnap egy újabb ételt készítettem a fűszerkeverékkel, de erről majd legközelebb mesélek.

Gyros fűszerkeverék kb. 3 kg húsféle fűszerezésére:

1 teáskanál frissen őrölt színes bors
1 teáskanál frissen őrölt koriander (lehet őrölt is)
2 teáskanál finomra őrölt rozmaring
4 teáskanál morzsolt oregánó
2 teáskanál frissen őrölt gyömbér (lehet őrölt is)
4 teáskanál fokhagyma granulátum
2 teáskanál fahéj
1 mokkáskanál szárított citromhéj

A vacsorához szánt húsmennyiséget fűszereztem, (nem sóztam) tálba tettem, egy kevés olajjal meglocsoltam, elkevertem és legalább két órára hűtőbe tettem. Egy éjszakán át is pácolódhat.
Sütés előtt elővettem, megsóztam és nagyon vékonyra szeletelt citrom negyed cikkekkel és negyedelt, rétegeire szedett lilahagyma darabokkal felváltva nyársra húztam.

A nyársakat 200 C fokos sütőben úgy 25-30 perc alatt készre sütöttem.Nem kell a szűzpecsenyét kiszárítani.

Nagyszerű ötlet volt a citrom a nyársban, ugyanis diszkréten, de jótékonyan hatott a húsnyársra. A citrom és a hagyma megtette a dolgát, még inkább feldobta a gyros nyársakat.








A pitát a szokásos receptem szerint készítettem el.










Csípős gyros öntetet és tzatzikit készítettem hozzá.





Paradicsomot, uborkát, lilahagymát szeleteltem és durvára reszelt sajttal tálaltam fel. 



Nem bonyolult egy komplett gyros ebéd, vagy vacsora elkészítése, még akkor sem, ha friss pitát is sütünk hozzá. Az vigasztalja a szakácsnőt az előkészületekért, hogy egy adag pita másnapra is marad és a fűszerkeverékből is. Így, mindössze találékonyság kérdése, hogy másnap is ugyanaz, mégis másképpen kerüljön az asztalra. Immár minimális előkészülettel.

Legközelebb a másnapi ételt mutatom be. 

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, ugyanezekből a fűszerekből összeállított fűszerkeveréket használok én is:) Számomra döbbenetes volt, mikor 2 kolléganőm beszélgetett, hogy gyrost készítenek vacsorára, tasakos fűszerkeverékből. Mondtam nekik, hogy nekem van egy nagyon jól bevált fűszerkeverékem, nagyon finom lesz tőle a husi, erre mit kapok: nem gondolom, hogy ők pacsmagolnak ilyennel? :( Erre nem tudtam mit mondani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ez tipikus. De csak azért, mert egyszer-kétszer nem tesznek kivételt ... ugyanis, ha csak egyszer kipróbálnák, már éreznék a különbséget! Nem csak ízben, de lehetőségben és forintokban is. Ugyanis ár-érték arányban lényegesen olcsóbb.
      Illetve a háziban nincs só, így lehet vele pácolni is. Ha "gyári" fűszerkeverékkel pácolnak, akkor mire kisütik, már nincs is benne szaft, nedvesség.

      Ez egy standard gyros fűszerkeverék, az első posztnál írtam, hogy Tomától kölcsönöztem az alapot. Nem mindenben használunk hasonló fűszerkeverékeket, de ez nagyon bejött nekem! :)
      No, de a mondás így szól: Minden szarnak meg van a maga verebe ... :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta:-)) Pont ma vettem egy szép darab szűzpecsenyét! Baconba akartam tekerni, de lehet hogy ezt készítek belőle:-)) Egy kis szalonna nem került a hús kockák közé??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)

      Érdekes, hogy gyroshoz nem nagyon szoktam szalonnát tenni. Nem mondom, hogy soha, de sokkal ritkábban, mint általában a grillnyársakhoz.

      Semmiképpen nem lebeszélni akarlak a gyros nyársról, de nézd meg ezt a receptet is, szerintem tetszeni fog ez is! :)

      http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/03/egyben-sult-sertes-szuzpecsenye.html

      Szerintem az egyik legfinomabb saját kreációm, és olvasók is írták, hogy bejött nekik nagyon! :)

      Törlés
  3. Gyönyörűséges finomságok!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails