Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 11., vasárnap

Aszús-mézes libamájpástétom diós-mézes (kovászos) gyökérkenyérrel







Amikor kenyeret sütök, akkor mindig az éppen sütött kenyér fajtájához igazítom a menüt.

A diós-mézes gyökérkenyerem szinte már a kalácskategóriába tartozik, különleges kontrasztot ad neki mégis, hogy a héja fantasztikusan ropogós, míg a belseje könnyű, levegős, éppen, mintha kalács volna.
Említettem, amikor a kenyeret bemutattam, hogy a legutóbb készült házi nutella volt az egyik feltét, amihez ezt a desszertkenyeret kiötlöttem. A másik pedig ez az édes libamájpástétom.

Számtalanféle májpástétomot bemutattam már, borjúmájból, kacsamájból, csirkemájból. Igazi családi kedvencek nálunk ezek a pástétomok:

Egyszerű, de nagyon finom borjúmájpástétom


Egyszerű, mégis különleges házi kacsamájpástétom - vízfürdőben


Nagyszerű reggelik, vagy egyszerű vacsorák: házi borjúmájpástétom


Jól bevált konyakos kacsamáj pástétomom és "Les Halles" tatárbifsztek még fűszeresebben


Akár gyerekzsúrra: házi kolbászkrém és hagymás-zsályás csirkemájpástétom vajas péksüteményekkel


Házi krémek, pástétomok: aioli, zsályás borjúmájpástétom, padlizsánkrém aiolival, zakuszka


Hagymás-zsályás kacsamájpástétom



Különbözőféleképpen szoktam elkészíteni, éppen mikor mihez van kedvem. A karácsonyi libasülthez végül nem sütöttem meg a liba máját, eszembe jutott, hogy ez a szépséges 25 dkg-os libamáj most jól jön nekem egy fűszeres-édes libamájpástétomhoz.

Nem komplikáltam túl az elkészítését, egyszerűen egyben elősütöttem a májat libazsírban. Egy hatalmas gerezd fokhagymával, fél teáskanál sóval és néhány szem feketeborssal. 120 C fokon úgy fél órán át sütöttem a májat.
Hagytam kihűlni, majd habosra turmixoltam 2 evőkanál libazsírral (a sütőzsírjából) 2 evőkanál Tokaji aszúval, egy evőkanál mézzel, a sült fokhagymával, ½ teáskanál majoránnával, kakukkfűvel, frissen őrölt borssal, és ¼ teáskanál őrölt szerecsendióval és szegfűborssal. Csipet sóval kiegyensúlyoztam az ízeket és behűtöttem. 






A frissen kisült, ropogós mézes-diós kenyérszeletekkel kínáltam, mind ízben, mind látványban nagyszerűen összebarátkoztak a „deszkán”.

Érdemes bepillantani néhány korábbi bejegyzésembe, amikor különböző házi kenyereimhez szendvicskrémeket, pástétomokat készítettem. 

Majonézes padlizsánkrém, bazsalikomos szárított paradicsomkrém és majoránnás borjúmájpástétom szárított paradicsomos gyökérkenyérrel




Házi pékségembe pedig itt lehet bepillantani.



1 megjegyzés:

  1. Ugyan most ebédeltünk, de ez annyira guszta, hogy egy szelet kenyeret le bírnék venni és megkenni a pástétommal. Csodálatos mindkettő!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails