Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 17., kedd

Rendhagyó gyros tál szűzpecsenyéből lilahagymás újkrumplival, pirított zöldségekkel, raitaval











Könnyű tavaszi étel volt a cél- szűzpecsenyéből, sok tavaszi zöldséggel. Van jól bevált gyros fűszerkeverékem - természetesen saját készítésű – miért is ne legyen ez az íz az étel gerince. Vettem egy kiló kis diónyi nagyságú újkrumplit és volt itthon néhány friss, tavaszi zöldségféle. Zöld spárga, új fehérhagyma, valamint csiperke, lilahagyma és piros húsú paprika. Cukkíni is volt, de azt sajnos kifelejtettem végül.
A hagyományos gyros fűszerkeverékem szárított fűszerekből áll, most friss oregánót és rozmaringot tettem bele. Maradt a tandoori pácból két evőkanálnyi gyömbéres fokhagyma paszta, így ez került bele:

2 evőkanál gyömbéres fokhagyma paszta
1 evőkanál friss rozmaring
2 evőkanál friss oregánó
1 teáskanál egész koriander
1 teáskanál vegyes bors (fekete és zöld)
2 teáskanál fahéj
egy citrom héja

90 dkg (két db) szűzpecsenye

1 kg kis diónyi nagyságú újkrumpli
3 fej lilahagyma

25 dkg piros húsú paprika
25 dkg új fehérhagyma
25 dkg zöldspárga
3 nagy fej csiperke

A friss fűszereket apróra vágtam, az egészeket mozsárban őröltem.1 dl olívaolajjal krémesre kevertem és bepácoltam vele a húst. Néhány óra is elégséges, de akár egy éjszakára is mehet pihenni a hús a pácban a hűtőbe.
Az újkrumplit megmostam, átdörzsöltem, leszárítottam. Három fej lilahagymát karikára vágtam.
A zöldségeket megmostam, felvágtam hasonló méretűre.
Mindent frissen sütöttem, így előre bemelegítettem a sütőt 180 C fokra, hogy az elkészült ételeket melegen tartsam.
Vaj-olívaolaj keverékén sütöttem mindent. Először az újkrumplit készítettem el.

Forró zsiradékban sütöttem az egészen apró szemű újkrumplit úgy 15 percig - rozmaring és zsenge kakukkfű ágakat kötöttem csokorba, ezt is mellé tettem - időnként rázogatással forgattam. Az utolsó öt percben hozzáadtam a lilahagymát, öt percig mérsékelt tűzön együtt pirítottam. Nem akartam, hogy a hagyma megégjen, inkább karamellizálni akartam. Az utolsó egy percre ismét magas hőre kapcsoltam, a hagymás krumplit sóztam borsoztam, majd tálba raktam és melegen tartottam.
A serpenyőt áttöröltem, újabb adag vaj-olívaolaj keveréket hevítettem. Először a piros húsú paprikát, majd a hagymát, majd a gombát és a zöld spárgát tettem a serpenyőbe, magas lángon, rövid ideig pirítottam a zöldségeket, hogy csak a nyersségüket veszítsék el, de mind roppanósak maradjanak. Mielőtt tálba szedtem enyhén sóztam, borsoztam. Melegen tartottam.

Áttöröltem a serpenyőt és kisütöttem a fűszeres szűzpecsenye csíkokat. Ezt a mennyiséget 5 adagban sütöttem, különben nem pirul a hús, hanem megfő. Amikor a serpenyőbe teszem a húscsíkokat, akkor egészen addig nem keverem, nem piszkálom, míg ¾ részig kifehéredik, csak ekkor forgatom. Legjobb a serpenyőt rázni, és a fakanállal vagy spatulával csak igazgatni, hogy ne törjön. Érdemes hirtelen jól átpirítani, de semmiképpen nem szabad hosszasan sütni, mert ez a fajta hús hamar kiszárad, megkeményedik. Ezért szükséges magas hőn pirítani, hogy gyorsan kérget kapjon, de belül szaftos, puha maradjon. A kisült adagokat melegen tartottam.

Most a raitába nem tettem uborkát, csak krémet kevertem. 4 dl görög joghurtot elkevertem egy púpozott evőkanál szárazon pirított és mozsárban összetört római köménnyel és egy evőkanál extra szűz olívaolajjal. Belenyomtam 2 dundi fej fokhagymát, enyhén sóztam és tálalásig hűtőben tartottam. Ez, amolyan alap krém, ezt lehet tovább dúsítani igény és lehetőség szerint: durvára reszelt, sózott és kifacsart uborkával, menta és koriander levéllel, snidlinggel, új vagy lilahagymával. Most csak alapkrémet készítettem, amolyan „csúsztatónak”.


Egy biztos, az étel kitűnően, a képek pocsékul sikerültek. Lehet, hogy azért, mert 30 km biciklizés és egy háromfogásos ebédkészítés után már nem volt a figyelmem elég éber, a kezem elég ügyes, de így sikerültek. Remélem, azért élvezhetőek, mert az étel nagyszerűen sikerült.





3 megjegyzés:

  1. Huhh, rohanok is munkába - majd elolvasom később, de ez is jól hangzik-látszik!
    Majd írok emilt, mert ottt a komment bizonytalan :-(

    VálaszTörlés
  2. Fincsi lehetett!:-)Hova bicigliztél 30 km-t?

    VálaszTörlés
  3. Nelli: Erdőspusztára, és hamarosan képes beszámoló is lesz...:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails