Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 12., szerda

Croissant reggeli – érezd magad Párizsban!





Sajnos Debrecenben most nem lehet kapni rendes croissant. A Mele Café bezárt, a Kiskifli pedig visszaváltozott harmadosztályú büfévé. Máshol pedig csak croissant utánzatokról tudok.

A pékségek többségében ugyanabból az alaptésztából készítik, mint a „leveles” pogácsát és még számtalan ilyen-olyan nemzetközi péksüteményre keresztelt, pékkeverékből készült, mindenféle pacsmaggal töltött borzalmat. Persze a tészta margarint is alig, nem, hogy vajat nem látott.

Évente maximum egyszer állok neki croissant sütni, úgyhogy most kipipálva az elkövetkező 365 napra. Ha kapnék igazi croissant valahol karnyújtásnyira, sokkal megnyugtatóbb volna. Én hiszem, hogy mások is igényelnék  …
A legkellemesebb emlékeket ébreszti bennem francia reggelikről szóló mini sorozatom. Korábban 3-4 évente utaztunk a férjemmel Párizsba, volt, hogy autóval és a Loire völgy mentén lecsorogtunk a Riviérára. Éppen 6 hónapos várandós voltam a Kisfiammal, amikor egy ilyen párizsi kiránduláson voltunk. Ha azt mondom, hogy a 9 hónap alatt 28 kilót híztam, akkor el lehet képzelni, hogy milyen volt az étvágyam. J

Nem kértünk a szállodában reggelit, ugyanis már ismertük a környéket (Montparnasse) így a szemben lévő brasseriet, ahol mindenféle francia reggelit szolgáltak fel. Nem a fullossal indítottam, de két nap után a komplett francia reggeli lett a kedvencem. A tulajdonos, aki fel is szolgált, a negyedik napon már csak mosolygott és megkérdezte: a szokásosat? Amikor pedig lenyeltem az utolsó falatot, mosolyt húzott a száján és benne volt a tekintetében, hogy ő is elégedett a teljesítményemmel! J

Mindenfelé, amerre jártam megvannak ezek kedves és nem halványuló történetek. Hiszem, hogy amikor egyszer örökre lecsukom a szemem, csakis ezek az emlékek járnak majd át és jönnek velem.

Isten ments, hogy itt az elmúlásról szónokoljak, hacsak nem a bemutatásra kerülő francia reggelik tiszavirág életéről ejtek szót, ők ugyanis egy szemvillanás alatt a múlté váltak! J

Ez egy hagyományos eljárással készült croissant, talán még soha nem sikerült ilyen szépre! Hamarosan megszerkesztem a receptet és bemásolom ide. Addig használjátok korábbi receptjeimet:


Töltött croissant variációk


Croissant by Michel Roux – könyvajánló



A croissant reggelihez semmi más nem szükségeltetik, mint elsőrangú vajas croissant (töltetlen!) normandiai vaj, folyós, házi baracklekvár. Pár szem gyümölcs pedig kellemes kísérője. Narancslé és kávé illik hozzá.




2 megjegyzés:

  1. Jaj, mióta látom a képen ezeket szépeket, egyre sürgetőbb az érzés, hogy süssek :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails