Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 14., péntek

Full Hungarian Breakfast – magyar reggeli házi parasztkenyérrel







Hiszem, ha felkerülne a világ reggelizőinek, éttermeinek étlapjára legalább olyan népszerű volna, mint a komplett angol reggeli:


Éppen ez volt a célom, hogy a méltán híres nemzetközi reggelik között mutassam be.
Még egy kovászos parasztkenyeret is sütöttem hozzá, mert az angol reggeli angol muffinnal, a magyar reggeli pedig a frissen sült kovászos parasztkenyérrel kerek:

Dagasztás nélküli kovászos parasztkenyér – kezdőknek is!


Az általam ihletett Full Hungarian Breakfast résztvevői egytől egyig magyar vonatkozású finomságok:

Központi eleme a rusztikus lecsó, érdemes megkóstolni ezt a néhány perc alatt, akár egy adagra összedobható verziót. A hozzávalók hirtelen sülnek, így nem folynak szét, maximálisan megtartják egyedi ízüket és formájukat.

Hozzávalók 1 adaghoz:

5 koktélparadicsom kettévágva
1 nagy, ropogós zöldpaprika lapra és kockára vágva
½ fehér hagyma 3 cikkre vágva, leveleire bontva
csipet só és fűszerpaprika
a mangalica szalonna zsírja, ami a kompozíciót kíséri

1 hosszú csík nyers, füstölt, mangalica császárszalonnát kevés mangalicazsíron, közepes-lassú tűzön, gyakran forgatva kisütöttem. Két darabra vágott és beirdalt juhbeles sertés virslit is vele sütöttem, majd melegen tartottam.

A visszamaradt zsírt erősen felhevítettem, beledobtam a paprikát és a hagymát és 1-2 percig sütöttem, közben a serpenyő mozgatásával pörgettem. Mikor már veszített a nyersségéből hozzáadtam a paradicsomot és erős tűzön továbbsütöttem addig, hogy a paradicsom egy kevés levet eresszen, és kívül átsüljön. Csak ekkor sóztam és hintettem meg egy kevés fűszerpaprikával, kiöntöttem a serpenyőből és melegen tartottam. 



A véres és májas hurkát (a sarki hentestől vásároltam, maga tölti és álom finom) már előre kisütöttem cserépben, ahogyan szoktam. Éppen csak egy csepp vizet tettem a cserépbe, a hurkákat kicsit megszurkáltam és 180 C fokon 30-40 perc alatt megsütöttem. 
Kikapcsoltam a sütőt, de jó volt a bent maradt meleg, hogy minden elkészülő fogást itt melegen tartsak. A tálaló tányért is.



Végül elkészítettem a füstölt mangalica szalonnás-hagymás rántottát.

Apró kockára vágott mangalica szalonnát félig átsütöttem, majd hozzáadtam a fél karikára vágott fehér hagymát (a lecsóhoz használt hagyma másik felét). Addig sütöttem csak, hogy a hagyma kicsit átpuhuljon. Mérsékeltem a hőt és hozzáadtam a sóval elhabart tanyasi tojásokat és szapora kevergetés kíséretében elkészítettem a rántottát. Spatulával főzök, ezzel szépen alá tudtam nyúlni és átkeverni, én jobban szeretem így a rántottát, mintha kutyulnám.
A lényeg, hogy a tojás átsüljön, de ne keményedjen meg, maradjon krémes. 


A meleg tálalótányérra már előkészítettem az összes szereplőt és végül a tányérra kanalaztam a rántottát.
Azonnal tálaltam.
Még langymeleg kovászos parasztkenyeremet kínáltam hozzá, amit kifejezetten ehhez a reggelihez sütöttem! J

Megjegyzések:
Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy megfordult a fejemben, hogy meleg kolbászt is tehetnék a tányérra. Végül soknak ítéltem, így az ízek összhangja miatt maradtam a sült virslinél. Hagyományos sült kolbászt semmiképpen, hiszen nem disznótorost akartam tálalni.
Ha tettem volna meleg kolbászt a tányérra, akkor füstölt közepesen száraz kolbászt annyi vízben főztem volna meg fedő alatt, amennyi éppen ellepi. Úgy 6-8 percig. Gyakran készítek ilyet reggelire vagy vacsorára és rettenetesen finom! Érdemes kipróbálni!

Az egy szem koktélparadicsom csak dekoráció, semmilyen nyers zöldség nem illik ehhez a reggelihez (hiszen ott a lecsó) ezért nem kerültek nyers zöldségek a tányérra.



4 megjegyzés:

  1. No, erre én is "rá Bálintok" :-)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól van összeállítva , karakteres és jó magyaros , bár az én feltétem inkább kolbász lenne mint virsli ( az labancos ) ,de így is nagyon élvezetes ! Gratulálok !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Tudtam, hogy lesz, aki (akár magában, akár szóvá téve) kampányol majd a kolbász mellett, ezért osztottam meg a témával kapcsolatos dilemmámat! :)
      Nekem már sok lett volna egy kicsit a jóból, még egy fűszeres hozzávalóval. De osztom, hogy a kolbásznak helye volna a tányéron ... :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails