Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 12., szerda

Mézes – chilis kacsacombok édesköménnyel, almával, gombával







Hirtelen ötlettől vezérelve készítettem, de mondatom, hogy emlékezetes élmény marad és lesz ismétlése.

Imádom a kacsa minden részét, egészben sült kacsám receptjébe érdemes is bepillantani, hiszen egy csodás, tanyasi, tömött kacsát kaptam a kezeim közé, melynek minden porcikáját hasznosítottam:


Most csak egyadagos ebédre készültem saját részre, hiszen diétám miatt külön ételt „kényszerültem” készíteni, így egy pár kacsacombot készítettem elő.  A fiúk penne arabbiatát rendeltek, amiről nem volt nehéz lemondanom, hiszen nem vagyok nagy tésztás.

Hozzávalók 1 adaghoz:

2 pecsenye kacsacomb (45 dkg)
6 nagy gerezd fokhagyma (kétfelé vágva)
2 ág rozmaring
1,5 dl száraz fehérbor
Maldon sóvirág
frissen őrölt színes bors
1 evőkanál akácméz
1 kis piros chili (kimagozva, finomra aprítva)
1 édeskömény karikára vágva
2 nagy fej barna csiperke kettőbe vágva
1 savanykás alma héjastól, magháza kivágva, cikkekre vágva

Libazsírral (lehet kacsazsír is, nekem most nem volt) kikent cseréptálba fektettem a sóval, borssal fűszerezett combokat és 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre. Kivettem a sütőből, felöntöttem a fehérborral, mellédobtam a fokhagyma gerezdeket és rozmaring ágakat és 160 C fokra mérsékelt sütőben 1 órán át pároltam. 15 percenként meglocsoltam a szaftjával.

Közben felmelegítettem a mézet és elkevertem a chilivel, hogy a méz átvegye a chili ízét, mire felhasználom.


Az 1 óra eltelte után megcsorgattam a chilis mézzel a kacsacombokat, mellédobtam a zöldségeket, 180 C fokra emeltem a hőt és 20 perc alatt készre sütöttem a kompozíciót. Ekkor már nem locsolgattam a combokat, hogy a máz szépen bevonja őket.





A combokat fóliával letakarva pihentettem 10 percig, majd az egyiket az ízületnél kettévágtam. A zöldségeket a sütőben melegen tartottam, majd szépen kitálaltam.

Gondoltam, hogy finom lesz, de valami elképesztően finom lett, aminek az oka így utólag, hogy a kacsacomb önmagában fűszeres és sós volt, a pirult chili és méz pedig hihetetlenül jól kiegészítette a kacsacomb ízét. Nem volt negédes, nem tocsogott a mézben. Sajnos az éttermekben tapasztalom azt, hogy az ilyen típusú ételek (például a sült libamáj, ha mézzel tálalják) rettenetesen édesek, sziruposak.


Az édeskömény és a sült fokhagyma gerezdek voltak a fénypontjai a köretnek, így utólag kétszer ennyi édesköményt kellett volna mellé tennem és a gomba el is maradhatott volna. 
Az alma hozta formáját, nálam sztenderd kedvenc sültekhez. A pecsenyezsírban sült zöldségek/alma valami eszméletlenül finomak voltak, jól átpárolódtak, de nem olvadtak el a számban, mert én a zöldségekben is az al dente-t szeretem. J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails