Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 15., szombat

Dagasztás nélküli kovászos svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)A világ legegyszerűbben elkészíthető kenyere. Nem kell dagasztani, formázni is csak módjával. Nem kell sokat törődni vele, mindössze idő kell hozzá, de ennek a nagy részét átalusszuk, ugyanis éjszaka kelesztjük.
Ha valaki élesztővel szeretné elkészíteni, akkor az eljárás ugyanez, az élesztő mennyiséget zárójelben tüntettem fel.
Kifejezetten szendvicshez sütöttem a gyökérkenyereket, ugyanis az alábbi mennyiségből 2 gyökérkenyér készíthető. Az Intersparban 800 Ft-ot kérnek két ilyen kenyérért, és én mondom, hogy a házi finomabb.

Hozzávalók:

430 g kenyérliszt
120 g aktív kovász (vagy 3,5 g friss élesztő)
10 g só
400 g víz

A kovászt feloldottam a vízben, a sót elkevertem a liszttel és kanállal elkevertem. Csak éppen annyira, hogy összeálljon a tészta. A kelesztőtálat műanyag fóliával lefedtem és szobahőmérsékleten (22 C fok) 15 órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum, nekem 15 órán volt rá.


Teljes kiőrlésű liszttel alaposan megszórt deszkára borítottam a lágy tésztát, kettéválasztottam és meghajtottam, ahogyan a pogácsát szoktam: fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ekkor rúdformára kihúztam és tekertem párat rajta, majd ruhával kibélelt, a ruhát teljes kiőrlésű búzaliszttel alaposan megszórt pástétomformába borítottam a tésztát.

Másfél óra múlva bekapcsoltam a sütőt, fedeles tepsit a fedelével együtt a sütőbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem. Két kis tálkában hideg vizet tettem a sütőbe. Hagytam fél órán át alaposan bemelegedni, így a tészta összesen még 2 órát kelt a hajtás után. 

Ekkor a forró tepsibe borítottam úgy, hogy a kelesztés alatt alulra került rész kerüljön felfelé. Megspricceltem hideg vízzel a kenyeret is és a tepsi fedőt is. 260 C fokon 40 percig sütöttem lefedve, de azt tanácsolom, hogy 30 perc után meg kell nézni és akkor látjuk, hogy le kell-e venni a fedőt, illetve meddig kell még sütni. 

1 órán át rácson hagytam hűlni, majd megszegtem. Nagyszerűen sikerült most is a gyökérkenyér, hibátlanak bizonyult az előre eltervezett szendvicshez.


Erről legközelebb mesélek! J
7 megjegyzés:

 1. Fantasztikusan néz ki!!! Kár, hogy nincs nagy méretű fedeles tepsim, csak egy kicsi jénaim.

  VálaszTörlés
 2. Akkor süsd a parasztkenyeret. Ugyan ez a tészta, ugyan ez az eljárás csak más a forma! :)

  VálaszTörlés
 3. A tészta a megadott víz mennyiséggel nagyon folyós és nem lehet formázni. Éppen ezért jénaiban sütöttem meg.., egész jó kis kenyerem kerekedett ki. Finom és szép jukacsos. A gyökérkenyérhez viszont jóval kevesebb folyadékra lesz szükségem.

  VálaszTörlés
 4. Nekem is nagyon folyik. Kezelhetetlen. Formába raktam. Most sül. Meglátjuk...

  VálaszTörlés
 5. borzalmas a teszta....ezt nem lehet formazni egyaltalan!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   Olaj a kézre és valóban sok liszt a lapra. Épp most hajtottam, lehet formázni, csak körülményes kicsit

   Törlés
 6. Folyós és kezelhetetlen, pedig sütöttem már pár kovászos kenyeret.

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails