Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 20., csütörtök

Croque Monsieur „torony”






Minden „valamirevaló” bisztró étlapján szerepel. Éppúgy, mint az Eggs Benedict/Benedek tojás. Ennek oka az, hogy mindkét fogás bár egyszerűségében nagyszerű, mégis elkészítésük igényel némi elkötelezettséget és odafigyelést.
Számtalanféleképpen lehet elkészíteni, jelen esetben mondhatjuk, hogy ez a példány a klasszikusabb lehetőségek közül való.
A kovászos parasztkenyerem utolsó morzsáit használtam fel hozzá, ezért is lett torony, mert már csak vékonykákat tudtam szelni a kenyér végéből. Így viszont kész állapotában úgy fest a Croque Monsieur mint a Niagara vízesés. J
A szendvics lelke a sajttal dúsított sűrű besamel. A többi hasonló, mint egy átlag melegszendvics esetében. Egy feltétele van, a kiváló alapanyagok.

Hozzávalók:

¼ adag besamelmártás
4 dkg reszelt provolone vagy ementáli finomra reszelve
4 dkg gruyere finomra reszelve
3 szelet speck sonka
1 evőkanál dijoni mustár



Elkészítettem a besamelt, ez egy gyors változat. 4,5 dkg vajat felolvasztottam és hozzáadtam 4,5 dkg liszttel alaposan elkevert 6 dl tejet. Lassú tűzön, folyamatosa keverés mellett sűrűre főztem. Sóztam borsoztam, frissen reszelt szerecsendióval fűszereztem.  Az egynegyedét serpenyőbe átöntöttem és hozzáadtam a sajtokat. Közepes hőnél hagytam, hogy elolvadjanak a mártásban. 




A 3 szelet parasztkenyeret megpirítottam. A két alsót megkentem dijoni mustárral és befedtem őket sonkával. A két-két szint közé sajtos besamelt kanalaztam, majd egymásra illesztettem őket. Végül befedtem a harmadik szelet kenyérrel és besamelt kanalaztam rá.
200 C fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg pöttyökben megbarnult és megfolyt a sajtos besamelmártás.




Azonnal tálaltam.

Mondhatom, hogy a Croque Monsieur méltán van jelen az említésre méltó bisztrók étlapján! 
Két napra rá elkészítettem az "oldalbordáját" is. Erről legközelebb mesélek! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails